Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Ad Astra a desemnat câştigătorii concursului de eseuri despre cercetarea românească

Asociaţia Ad Astra a cercetătorilor români a lansat în această primăvară un concurs de eseuri despre cercetarea românească. Cei interesaţi trebuiau să răspundă, printr-un eseu, la una din întrebările: „De ce (nu) m-aş întoarce să practic cercetare ştiinţifică în România?”, pentru cei ce activează în străinătate, sau „Pot (sau nu) practica cercetare ştiinţifică de calitate în România?”, pentru cei din ţară. Au fost acordate 5 premii, în valoare totală de 300 USD. Premiul întâi a fost obţinut de Dan Pantoş, tânăr cercetător chimist la Universitatea Texas, SUA, cu un eseu intitulat „De ce m-aş întoarce în România pentru a fi cercetător?”. Premiul doi s-a acordat lui Şerban Costa (Frankfurt, Germania), premiul trei Paulei Zimbrean (New York, SUA) şi menţiuni Iuliei Blaga (Cluj, România) şi lui Sergiu Moroianu (Toulouse, Franţa). Premiile au fost oferite de către Tudor Oprea (New Mexico, SUA) şi Dorin Toader (Boston, SUA).

Scopul acestei competiţii a fost de a consulta într-un mod informal percepţia cercetătorilor români asupra stării cercetării în România, părerile lor legate de decizia de alegere a unei cariere în străinătate sau de oportunitatea şi condiţiile revenirii în ţară a expatriaţilor. Din păcate, concluzia care se desprinde din eseurile primite este că alegerea unei cariere ştiinţifice în România nu reprezintă o decizie bună. Starea cercetării în România este extrem de precară, cu salarii extrem de mici, biblioteci fără reviste ştiinţifice noi, profesori care predau materii învechite. Nu există condiţii sau programe speciale care să atragă expatriaţii. O soluţie temporară poate fi „pendularea”, lucrul pe perioade scurte în străinătate, care să asigure resurse financiare pentru activitatea la instituţia de bază din ţară.

Aceste eseuri reprezintă un nou semnal de alarmă care ar trebui să atragă atenţia factorilor guvernamentali responsabili asupra problemelor cercetării româneşti. Este necesară o reformă radicală a sistemului cercetării, şi în special creşterea procentului din PIB acordat cercetării, la standarde europene, şi instituirea unui sistem de evaluare a performanţelor cercetătorilor după criterii acceptate pe plan internaţional, şi care să evite risipirea puţinilor bani disponibili.

Eseurile au fost publicate în ultimul număr al revistei Ad Astra şi pot fi citite pe internet la adresa https://www.ad-astra.ro/journal/3/ . Majoritatea eseurilor sunt scrise în engleză, pentru a asigura transparenţa faţă de comunitatea ştiinţifică internaţională.