Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Intoarcerea acasa

Dupa 1990, un numar important de romani au avut sansa de a vizita universitati, laboratoare sau alte lacasauri de stiinta din lume. Multi au petrecut acolo un timp indelungat, lucrand efectiv alaturi de colegii din vestul Europei, din SUA sau din alte tari.
Altii au absolvit cursurile unor institutii din strainatate, obtinand titluri din cele mai diverse, de obicei intre licentiat si doctor. Unii au ales „calea exilului”, dar altii s-au intors in tara natala.

„Intoarcerea acasa” (titlu provizoriu) se doreste o culegere a experientelor personale ale unor romani, cercetatori stiintifici sau cadre didactice, care s-au intors in Romania dupa un timp, cel putin 3 luni, petrecut intr-o institutie de cercetare sau invatamant din strainatate. Readaptarea, modul cum au fost primiti de mediul social si profesional de acasa, pot constitui o lectura extrem de utila pentru cei care vor trece prin experiente similare in viitor, dar si pentru cei care pot ajuta si stimula repatrierea unui important capital de inteligenta.

Ma numar printre cei care au beneficiat de experienta unei burse Fulbright, si intentionez coordonarea unei asemenea lucrari. In acest sens, cei interesati sa contribuie la aceasta lucrare sunt rugati sa comunice intentia lor de principiu la adresa
sorincheval@fulbrightweb.org

Contributiile se pot extinde pe 1-10 pagini, continand numele, institutia de care apartin in Romania, institutia unde au fost plecati in strainatate si perioada, termenul limita fiind 1 septembrie 2003. Din motive subintelese, la cererea expresa a autorilor, materialele pot fi publicate si sub pseudonim.

De asemenea, este nevoie de inca un coordonator a lucrarii. Ideal ar fi sa fi trecut prin experienta ‘intoarcerii’, sa aiba un bun spirit organizatoric, eventual cunostinte de editare. Va rog sa va exprimati disponibilitatea de a coordona o astfel de lucrare. De asemenea, orice sugestie este binevenita.

Toate cele bune,
Sorin Cheval

Institutul de Geografie al Academiei Romane
Str. D. Racovita nr. 12, Sect. 2, Bucuresti
Tel: +40-21-3135990
Fax: +40-21-3111242