Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Doctorate: un punct de vedere adresat MEC

Legat de reforma doctoratelor si a simpozionului din februarie i-am adresat domnului ministru urmatoarea scrisoare (o fac acum „deschisa”). Scrisoarea mea se chema: „Doctorate: un punct de vedere”. O postez si aici ca este vorba de studiul Ad Astra la care fac referire, studiul a carui prima varianta am scris-o.

Tue, 15 Feb 2005 06:46:59 -0800 (PST)
From: „Gigel Militaru”
Subject: Doctorate: Un punct de vedere
To: mirceamiclea & mec.edu.ro,

Stimate domnule Ministru prof. dr. Mircea Miclea,

Studii de reforma a doctoratelor bine intocmite si perfect compatibile cu programele similare din tarile UE exista si au fost publicate in Romania in ultimii 2
ani. Acestea sunt:

1) „Starea cercetarii in Romania. Doctorantura” Studiu este disponibil la
https://www.ad-astra.ro/general/presa.php?lang=en

Este cel mai amplu studiu dedicat doctoratului si este foarte bine documentat: explica si motiveaza cauzele crizei actuale, propune solutii concrete si ferme similare cu cele din tarile UE. La redactarea lui au participat peste 50 de cercetatori romani din tara si strainatate si s-a lucrat zilnic vreme de peste doua luni. Nu s-a facut un simpozion, trebuie sa precizez!

2) „Propuneri de reforma a sistemului de învatamant superior din România” Studiul este disponibil la
http://www.forum-academic.com/main/index.htm

Am sa ma refer aici doar la primul studiu si la „soarta” lui.

Dupa ce a fost redactat si publicat in Observatorul Cultural (iunie 2003) domnul Liviu Giosan l-a trimis prin mail tuturor entitatilor puterii academice din tara: de la conducerea Academiei la rectorii universitatilor. Nici o reactie, mi-a spus atunci
Liviu!

Personal l-am trimis prin mail in iunie 2003 echipei formata din rectorii si prorectorii din echipa „Calisro” (http://www.calisro.ro/contact.htm). Zadarnic!

Asadar propuneri de reforma si de modificare a legislatiei (in cazul de fata a Hotaririi de Guvern 37/1999 (Monitorul Oficial 32/1999) privind organizarea si desfasurarea doctoratului) exista.

Sunt foarte bucuros ca Academia Romana s-a auto-sesizat (putin cam tirziu) in problema doctoratelor si iata se mai organizeaza un simpozion sau o masa rotunda, nu stiu exact ce este. In care vor fi discutii. Poate ar fi mai nimerit sa se citeasca cele doua studii de mai sus: pentru ca au fost lucrari scrise in colective care s-au saturat sa vada sau sa citeasca despre diverse simpozioane.

Este cam tirziu pentru alte simpozioane. De 14 ani se tot organizeaza simpozioane. Le vedem aproape zilnic la televizor. La aproape fiecare simpozion sunt mese de unde vorbesc distinsii membrii in vreme ce alti participanti, plicitisiti sau nu, obsositi sau nu, asculta din sala. Uneori se aplada pe la simpozioane. Alteori se filmeaza la simpozioane.

Studiile indicind masurile de reforma sunt deja SCRISE pentru cei ce doresc sa le aplice. Daca doresc. Daca nu doresc atunci aveam solutia tipic romanesca: mai organizam inca un simpozion. Sa nu uit: pe mesele de la simpozioane sunt adesea si niste sticle cu apa, cu cola, cu ce se mai gaseste. Uneori se servesc si fursecuri. Ca asa este la simpozioane la romani! Se fac simpozioane pe orice tema.

Din punctul meu de vedere reforma intru calitate in sistemul de invatamint superior trebuie inceputa imediat cu DEMITEREA tuturor comisiilor de acordare a titlurilor academice si a granturilor de cercetare de la MEC si institutiile afiliate. Solutia este simpla. Dar complicata cind e vorba de pozitii de conducere in sistem.

Nu se creeaza nici o criza majora si nici o drama nationala: aceasta demitere trebuie urmata imediat de scoaterea acelor posturi la CONCURS PUBLIC ca anul universitar urmator sa inceapa cu alti oamenii la conducerea lor: poate mai buni, mai tineri si mai dinamici.

Eventuala motivatie pe care am citit-o in „Cotidianul ca „nu se organizeaza concurs pentru comisiile MEC ca nu vine nimeni la el ca se plateste putin” este tipica pentru un cineva ce vrea sa isi pazeasca postul, puterea si poate (as dori sa gresesc) influenta! Ar fi si jignitoare pentru distinsii membri ai actualelor comisii.

Am citit ieri ca la Ministerul de Interne asa se va face: toate posturile de conducere vor fi scoase la CONCURS. Asa ar trebui facut si la MEC pentru a evita posibilele polarizari avind la baza grupuri de interese care apar firesc intre oameni ce ocupa timp indelugat aceleasi functii.

Inca ceva inainte de finalul scrisorii:

Prin septembrie sau octombrie anul trecut domnul Mircea Dinescu scria in „Aspirina saracului” ca nu doar Dinel Staicu este doctor in stiinte. Domnia sa spunea ca si Genica Boierica ar avea acest titlu stiintific. In caz ca exista (Mircea Dinescu uneori fabuleaza) ar merita studiata de intreaga comunitate stiintifica si teza domnului Boierica.

Cu stima

Prof. univ. dr. Gigel Militaru
Facultatea de Matematica si Informatica, UB
Str. Academiei 14, Bucuresti 1
http://fmi.unibuc.ro/Catedre/algebra/gmilitaru.html