Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Romania nu a semnat un document UE pentru finantare

Sursa: Asociatia EduCer (pozitii oficiale) http://www.educer.ro/id39.htm

Iulie 2005! MEdC nu a semnat inca memorandumul privitor la eLearning

Bucuresti, 5 iulie 2005

Grupul civic EduCer isi manifesta ingrijorarea in legatura cu modul in care anumiti oficiali ai Ministerului Educatiei si Cercetarii trateaza aspectele care privesc aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Constatam ca membrii din actuala echipa guvernamentala, urmand nefericit exemplul predecesorilor, au ignorat complet unele programe de educatie finantate din fonduri europene descentralizate. Vom indica mai jos un ultim exemplu.

In data de 4 iulie 2005, a expirat termenul de depunere a aplicatiilor in cadrul programului de eLearning – DG EAC/23/05. Adoptat prin decizia 2318/2003 a Parlamentului European si a Consiliului European, programul finanteza urmatoarele teme: continut digital, campusuri universitare virtuale si actiuni transversale destinate indeosebi scolilor.
Cu o puternica baza conferita de resursele umane si partial de infrastructura IT, acest program ar fi permis Romaniei accesul la finantari europene, acces pierdut datorita unor functionari publici.
Universitatile romanesti pierd la randul lor contactul cu formele moderne de educatie asistata de calculator precum si ocazia de a dezvolta pe acest topic, parteneriate durabile in spatiul european.

Cu exceptia Romaniei (Bulgaria este partener eligibil in acest proiect), toate celelalte tari europene sunt eligibile in vederea aplicatiilor pe fondurile europene de eLearning a caror valoare insumeaza numai pentru acest apel suma de 6,4 milioane euro.

Solicitam domnului ministru Mircea MICLEA sa verifice activitatea tuturor subordonatilor sai care au ca sarcina ancorarea Romaniei la programele Europene si sa ofere explicatii publice legate de problema mentionata mai sus si sa demita imediat functionarul public care se face vinovat de aceasta omisiune.

In opinia semnatarilor, de nesemnarea procedurii formale ceruta de Comisia Europeana pentru orice tip de program descentralizat se face responsabil in primul rind detasatul Ministerului Educatiei si Cercetarii la Bruxelles cu functia de consilier in cadrul Misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana – domnul Mircea SBARNA. Credem totodata ca responsabili sunt si alti inalti functionari ai statului care au avut insarcinari frecvente primite din partea ministrului educatiei, de reprezentare institutionala pe langa Comisia Europeana .

Cu regret rezumam: cu 18 luni inainte de data oficiala de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, Ministerul Educatiei si Cercetarii nu semneaza acordul formal de participare in programele europene de eLearining.
Speram ca cineva va raspunde cu functia pe care o detine pentru aceasta omisiune, care tine invatamntul romanesc departe de licitatiile programelor europene de eLearning.

Prof. Stefan VLASTON
Presedinte interimar EduCer
Tel. 0722.802.165

Documentare la Bruxelles,
Dr. Valentin Cotarta

Nota

EduCer este un grup civic de opinii si analize, apolitic si autofinantat. EduCer isi propune sa actioneze pentru transparenta procesului politic in domeniul educatiei/cercetarii si a resurselor umane reprezentative pentru Romania. EduCer incurajeaza dezbaterea in randul tinerilor profesori si cercetatori si sprijina promovarea lor in conformitate cu criteriul valorii.

Ziaristii care doresc sa se documenteze asupra aspectelor semnalate pot vizita pagina:

http://europa.eu.int/comm/education/programmes/elearning/index_en.html

Raspunsul oficial primit din partea Comisiei Europene contine urmatoarele precizari:

“The eLearning programme is open to candidate countries. However, for the time being the relevant agreements have not been signed with any of these countries. For this reason, we regret to confirm that organisations from Romania and Turkey are not eligible to participate as funded partners in this call.
Nevertheless, they may participate as non-funded partners in projects accepted under this call (as part of the proposal partnership, even if they do not count towards fulfilling the minimum requirements for partnership expressed in section 6 of the Call for Proposals), receiving no Community funding."