Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Comisarul european pentru cercetare a fost dezinformat de autorităţile româneşti din domeniu

Discursul sustinut la Bucuresti in 11 septembrie 2006 de catre comisarul european pentru cercetare, Janez Potocnik, este disponibil la
http://www.ec.europa.eu/commission_barroso/potocnik/news/docs/20060911_speech_romania.pdf

In acest discurs, comisarul european mentioneaza drept principal progres al sistemului romanesc de cercetare: „You have introduced international peer review and set up remote evaluation to ensure scientific excellence”. In realitate, peer reviewul international lipseste la competitiile romanesti de alocare a fondurilor pentru cercetare, si lipsa acestuia este unul din principalii factori care duc la lipsa de obiectivitate a acestor competitii.

Dl. Potocnik a sustinut acest discurs dupa ce a avut intalniri cu secretarul de stat pentru cercetare, presedintele Academiei Romane, presedintele CNCSIS si dupa o vizita la Institutul National de Fizica Pamantului. Este deci probabil ca una sau mai multe din autoritatile cu care a discutat l-au dezinformat pe comisarul european, afirmand in mod fals existenta peer-reviewului international in sistemul romanesc de cercetare.

Pe de alta parte, afirmatia comisarului european demonstreaza importanta peer-reviewului international si a asigurarii excelentei stiintifice, si argumenteaza necesitatea implementarii lor in realitate de catre ANCS, CNCSIS si AR.