Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Ecouri ale vizitei in Romania a comisarului european pentru cercetare

Finantarea domeniului cercetarii va atinge anul viitor, din surse publice si private, 1% din Produsul Intern Brut, a afirmat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu in cadrul intalnirii cu Comisarul european pentru Stiinta si Cercetare, Janez Potocnik.

Seful Executivului a precizat ca actualul Cabinet acorda o atentie deosebita cercetarii, o dovada fiind cresterea cu 80% a bugetului alocat in 2006, comparativ cu 2005. Romania va respecta si va aplica Agenda Lisabona, a subliniat primul-ministru.

In cadrul procesului de reforma aplicat domeniului cercetarii a fost schimbat modul de finantare, banii fiind alocati pe proiecte. Premierul Tariceanu a dat exemplu modelul finlandez in acest domeniu si a afirmat ca doreste sa fie preluat in Romania, mai ales in ceea ce priveste incurajarea sectorului privat de a finanta proiectele din cercetare.

Comisarul european pentru Stiinta si Cercetare, Janez Potocnik, a apreciat modul in care Guvernul a sustinut sectorul cercetarii si a aratat importanta accesarii fondurilor structurale pentru dezvoltarea capacitatilor umane si institutionale din acest sector, cat si atragerea companiilor private sa investeasca in proiectele din domeniul cercetarii.

Comisarul european a subliniat ca Romania trebuie sa faca eforturi pentru a mentine in tara cercetatorii bine pregatiti profesional.

Comisarul european a aratat ca Raportul va fi unul obiectiv si a subliniat ca Romania indeplineste criteriile in domeniul cercetare-dezvoltare, acest capitol fiind marcat cu stegulet verde.

http://www.hotnews.ro/articol_55880-Cercetarea-romaneasca-indeplineste-criteriile-de-aderare.htm

„Daca nu faceti greseli majore, nu puteti esua”

Alte obiective ale programului-cadru vor fi stimularea firmelor si ONG-urilor de a investi in cercetare si crearea si dezvoltarea unor platforme tehnologice care sa intampine nevoile industriei. Janez Potocnik a sigurat ca directia Romaniei e buna, adaugand: „Daca nu faceti greseli majore, nu puteti esua”. Conceptul de Spatiul de Cercetare European a fost stabilit prima oara in 2000 si se bazeaza mai mult pe cooperarea intre cercetatorii europeni, decat pe lucrul acestora individual. „Conducerea politica acorda atentie deosebita acestui domeniu, dar e nevoie de implementare in practica. Agenda Lisabona trebuie aplicata”, a mentionat comisarul european. Romania are potential sa atraga o companie straina sa investeasca in tara. „Exista oportunitati de piata si exista cunostinte. Dupa aderare, deveniti mai credibili. Aderarea va mari potentialul pentru investitii externe”, a subliniat Potocnik. „Companiile din Romania se afla la un nivel scazut in ceea ce priveste investitia in cercetare, dar speram ca in anul viitor sa se ajunga la unu la suta, iar in urmatorii ani sa se atinga tinta de trei la suta”, a adaugat comisarul european. Acesta s-a intalnit cu reprezentanti ai Guvernului si ai mediului academic, printre care secretarul de stat pentru Cercetare – Anton Anton, ministrul Integrarii Europene – Anca Boagiu, presedintele Romaniei – Traian Basescu.

Tariceanu: Domeniul cercetarii va fi finantat in 2007 cu 1% din PIB

Finantarea domeniului cercetarii va atinge, in 2007, din surse publice si private, 1% din PIB, a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu, in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu Janez Potocnik. Seful Executivului a precizat ca bugetul alocat domeniului cercetarii a crescut, in 2006, cu 80% comparativ cu anul 2005, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Premierul Tariceanu a mai afirmat ca Guvernul a reformat modul de finantare a domeniului cercetarii, banii fiind alocati pe proiecte. Prim-ministrul s-a aratat impresionat de modelul finlandez in acest domeniu si a afirmat ca doreste sa fie preluat in Romania, mai ales in ceea ce priveste incurajarea sectorului privat de a finanta proiectele din cercetare, precizeaza comunicatul.

http://www.curierulnational.ro/?page=articol&editie=1259&art=81681
http://www.studentie.ro/CERCETAREA_NU_EXISTA_DAR_E_PE_DRUMUL_CEL_BUN-s1619.html

Alte mentiuni:
http://www.informatia.ro/Article185924.phtml
http://www.guv.ro/presa/afis-doc.php?idpresa=50154&idrubricapresa=&idrubricaprimm=2&idtema=&tip=2&pag=1&dr=
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/06/1167&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en