Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Preşedintele Băsescu denunţă mediocritatea învăţământului superior românesc

„Vă pot spune fără nicio ezitare că niciuna din universităţile din România nu întruneşte jumătatea punctajului necesar pentru a intra în primele 500 de universităţi ale lumii”, a arătat şeful statului, apreciind că acest fapt este un motiv de îngrijorare şi un îndemn pentru autoevaluare. Totodată, Preşedintele a arătat că neglijarea educaţiei, timp de şaisprezece ani, explică de ce, în momentul de faţă, România este atât de departe de a se situa printre primele 500 de universităţi ale lumii. „Din această mediocritate avem obligaţia să ieşim pentru a fi performanţi”.

Referindu-se la domeniul cercetării, şeful statului a apreciat că, în ceea ce priveşte alocarea resurselor, „suntem în aceeaşi demagogie a trecutului”. Ministerul Educaţiei continuă să aloce fonduri pentru cercetare nu în funcţie de performanţa fiecărei universităţi sau de fezabilitatea proiectelor, „ci având grijă ca toata lumea să aibă bani de cercetare, deşi unele universităţi produc de ani de zile numai maculatură”, a adăugat Preşedintele.

Comunicatul de presă al preşedinţiei:
http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=8005&_PRID=

Ştiri în presă:
http://hotnews.ro/articol_57142-Un-cinci-meritat-decat-un-zece-aranjat.htm
http://hotnews.ro/articol_57163-Nicio-universitate-din-Romania-in-Top-500-mondial-si-Top-100-european.htm
http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2006/10/061002_invatamant_univeristar.shtml

Estimarea scorului universităţilor româneşti în clasamentul Shanghai, care arată că până şi cele mai bune universităţi din România trebuie să îşi crească scorul obţinut în clasamentul Shanghai de cel puţin 2 ori pentru a intra între primele 500 de universităţi din lume (articol din revista Ad Astra, PDF):
https://www.ad-astra.ro/journal/8/florian_shanghai_romania.pdf

Topul Ad Astra al universităţilor din România:
https://www.ad-astra.ro/universitati/