Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

ANCS a publicat proiectul de metodologie privind evaluarea unitară a unităţilor componente ale sistemului CDI

ANCS a publicat proiectul de Hotărâre pentru aprobarea criteriilor, standardelor şi metodologiei de evaluare pentru acreditarea unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional, precum şi pentru atestarea capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare de către unităţi şi instituţii care au în obiectul de activitate cercetarea-dezvoltarea:
http://www.mct.ro/ancs_web/img/files_up/1161268392PHG.doc

Anterior (în 8 octombrie 2006), asociaţia Ad Astra a cerut ANCS publicarea acestui proiect de hotărâre, în temeiul Legii nr. 52 / 2003 privind transparenţa decizională, ca urmare a unui anunţ din 7 septembrie al ANCS care spunea că hotărârea va fi adoptată „în curând” ( http://www.mct.ro/ancs_web/index.php?action=viewart&artid=952&idcat=38 ).

Deşi pe site-ul ANCS, http://www.mct.ro/ancs_web/index.php?action=view&idcat=25 se menţionează că acest proiect a fost publicat în data de 10 octombrie 2006, în realitate el a fost publicat ulterior datei de 17 octombrie 2006, când doi reprezentanţi ai asociaţiei Ad Astra au cerut din nou, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele ANCS, publicarea acestui proiect de act normativ, extrem de important pentru sistemul CDI din România.

În forma actuală, proiectul de hotărâre suferă de o serie de probleme grave. Proiectul punctează „Lucrări ştiinţifice/tehnice în reviste de specialitate cotate ISI sau baze de date echivalente”, ignorând faptul că nu există baze de date echivalente sistemului ISI, care este singurul care face o monitorizare a citărilor articolelor pentru toate domeniile ştiinţifice. Proiectul punctează „Drepturi de autor protejate ORDA sau în sisteme similare legale” la fel de mult ca şi lucrările ISI sau brevetele de invenţie. În timp ce publicarea unui articol ISI necesită crearea de cunoştinţe originale, relevante pe plan internaţional, înregistrarea la ORDA a unei lucrări (care poate fi, de exemplu, chiar şi un CD pe care s-au înregistrat zgomote aleatoare) este un simplu proces birocratic. În plus, în Ordonanţa nr. 25/2006 care reglementează activitatea ORDA, art. 4, se specifică explicit că „Înregistrarea sau înscrierea nu este constitutivă de drepturi de autor ori de drepturi conexe.” Nu există deci „drepturi de autor protejate ORDA”. În forma actuală, proiectul de metodologie, prin efectul motivaţional pe care îl are o evaluare, împinge sistemul naţional de CDI către specializarea în completarea fişelor ORDA, în loc să îl motiveze să creeze cunoştinţe şi tehnologii noi.