Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

ANCS va organiza miercuri, 15 noiembrie, o dezbatere publică privind proiectul de metodologie privind evaluarea unităţilor de cercetare

Ca urmare a cererii depuse de asociaţia Ad Astra în temeiul Legii privind transparenţa decizională, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică organizează o dezbatere publică privind proiectul de „Hotărâre pentru aprobarea criteriilor, standardelor şi metodologiei de evaluare pentru acreditarea unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional, precum şi pentru atestarea capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare de către unităţi şi instituţii care au în obiectul de activitate cercetarea-dezvoltarea”. Conform acestei viitoare Hotărâri de Guvern, toate institutele de cercetare şi toate laboratoarele din universităţi vor fi evaluate şi ierarhizate, pe baza unui punctaj rezultat din evaluarea activităţii de cercetare-dezvoltare după anumite criterii.

Dezbaterea publică va avea loc miercuri, 15 noiembrie 2006, ora 13, la sediul ANCS, sala 301, etaj 3, str. Mendeleev nr. 21-25, sector 1, Bucuresti.

Sugerăm tuturor oamenilor de ştiinţă interesaţi ca evaluarea cercetării din România să se facă după criterii obiective, corespunzătoare bunelor practici internaţionale, să participe la această dezbatere publică şi să îşi susţină punctul de vedere. Deoarece sala în care va avea loc dezbaterea are o capacitate de doar 30 de persoane, persoanele care doresc să îşi facă cunoscut punctul de vedere, dar care nu vor putea intra în sală sau nu vor putea lua cuvântul ar putea să vină la locul dezbaterii cu pancarte prin care să îşi exprime punctul de vedere.

Conform rezultatelor preliminare ale unui sondaj realizat de asociaţia Ad Astra în rândul oamenilor de ştiinţă din România, criteriile subiective de evaluare a activităţii de cercetare, care favorizează producţia de maculatură în detrimentul producţiei de cunoaştere şi tehnologii, reprezintă una din principalele probleme ale sistemului cercetării din România. Prin participarea dvs. la aceasta dezbatere şi susţinerea punctului dvs. de vedere, această situaţie s-ar putea schimba în viitor.

Proiectul de Hotărâre:
http://www.mct.ro/ancs_web/img/files_up/1162811206Nota_fundamentare+AG+Completa.doc

Sugestii de îmbunătăţire a proiectului, propuse de asociaţia Ad Astra:
https://www.ad-astra.ro/docs/2006-11-09_sugestii_evaluare_cercetare.pdf

Anunţul ANCS privind organizarea acestei dezbateri:
http://www.mct.ro/ancs_web/index.php?action=viewart&artid=1002&idcat=38

Legea privind transparenţa decizională:
http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/52_2003.php