Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Înregistrarea dezbaterii publice privind metodologia de evaluare a unităţilor de cercetare

Ca urmare a cererii depuse de asociaţia Ad Astra în temeiul Legii privind transparenţa decizională, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a organizat în 15 noiembrie o dezbatere publică privind proiectul de „Hotărâre pentru aprobarea criteriilor, standardelor şi metodologiei de evaluare pentru acreditarea unităţilor componente ale sistemului de cercetare-dezvoltare de interes naţional, precum şi pentru atestarea capacităţii de a desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare de către unităţi şi instituţii care au în obiectul de activitate cercetarea-dezvoltarea”. Conform acestei viitoare Hotărâri de Guvern, toate institutele de cercetare şi toate laboratoarele din universităţi vor fi evaluate şi ierarhizate, pe baza unui punctaj rezultat din evaluarea activităţii de cercetare-dezvoltare după anumite criterii.

Conform Legii transparenţei decizionale, dezbaterea a fost publică şi a fost înregistrată de reprezentanţii ANCS, care au distribuit la sfârşitul şedinţei tuturor celor interesaţi înregistrarea şedinţei. Puteţi asculta înregistrarea la
http://www.ourmedia.org/node/270403
sau
http://lite.myfabrik.com/get/000200093456828b8dfbd1KxBo0E.music
sau o puteţi descărca de la

După cum reiese din înregistrare, din păcate prea puţine dintre persoanele interesate de o evaluare obiectivă a activităţii de cercetare au participat la dezbatere. Conform rezultatelor recente ale sondajului făcut de noi în rândul cercetătorilor, cele mai des menţionate probleme ale cercetării din România sunt modalităţile de finanţare care nu recompensează calitatea şi performanţa, lipsa încrederii în criteriile de acordare a fondurilor, evaluarea subiectivă, lipsa unor criterii obiective şi bazate exclusiv pe calitate şi performanţă în evaluare. Proiectul aflat în dezbatere ar putea impune astfel de criterii obiective dacă cei interesaţi de asta şi-ar exprima public opinia. Din păcate, majoritatea participanţilor la dezbatere au fost directori ai institutelor naţionale de cercetare, care în general s-au exprimat pentru păstrarea sau introducerea unor noi criterii care nu reflectă rezultate reale, de nivel internaţional sau cu impact economic, ale activităţii de cercetare. Dintre cei peste 150 de cercetători cu rezultate de nivel internaţionale în cercetare din Bucureşti, anunţaţi de noi prin email de organizarea acestei dezbateri, nu a participat aproape nimeni.

Proiectul de Hotărâre:
http://www.mct.ro/ancs_web/img/files_up/1162811206Nota_fundamentare+AG+Completa.doc

Sugestii de îmbunătăţire a proiectului, propuse de asociaţia Ad Astra:
https://www.ad-astra.ro/docs/2006-11-09_sugestii_evaluare_cercetare.pdf

Anunţul ANCS privind organizarea acestei dezbateri:
http://www.mct.ro/ancs_web/index.php?action=viewart&artid=1002&idcat=38

Legea privind transparenţa decizională:
http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/52_2003.php

Rezultatele chestionarului privind problemele cercetării din România:
https://www.ad-astra.ro/phare/chestionar/rezultate.pdf

Ghid de acţiune pentru îmbunătăţirea sistemului cercetării şi educaţiei din România:
https://www.ad-astra.ro/docs/ghid_de_actiune.pdf