Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Comunicatul asociatiei Ad Astra cu privire la Raportul „Romania Educatiei, Romania Cercetarii”, publicat recent de Comisia Prezidentiala pentru Educatie si Cercetare

Asociatia Ad Astra considera imbucurator si semnificativ faptul ca Institutia Prezidentiala este preocupata de problemele invatamantului si cercetarii. Raportul „Romania Educatiei, Romania Cercetarii”, publicat recent de Comisia Prezidentiala pentru Educatie si Cercetare, reda o imagine reala a crizei prin care trece sistemul de educatie si cercetare din Romania.

Raportul demonstreaza totodata necesitatea elaborarii unor politici educationale si de cercetare pe termen lung, independent de ciclurile electorale.

Cei patru membri ai Ad Astra invitati sa faca parte din Comisia Prezidentiala au contribuit la elaborarea sectiunilor dedicate invatamintului superior si cercetarii. In aceste domenii, Raportul propune solutii ce pun in practica principii moderne de organizare si evaluare, acceptate pe plan mondial si sustinute consecvent de Ad Astra.

Asociatia Ad Astra sprijina demersul Comisiei Prezidentiale pentru asumarea programatica, in invatamintul superior si cercetare, a sistemului de valori bazat pe excelenta stiintifica dovedita, transparenta in distribuirea si cheltuirea fondurilor publice in cercetare, continuitatea structurilor academice si de cercetare, grija fata de resursa umana.

In opinia noastra, cercetarea stiintifica reprezinta o prioritate nationala si regretam ca Raportul nu exprima suficient de limpede acest fapt. Ad Astra va participa in continuare la eforturile de reforma in invatamintul superior si cercetare si isi exprima disponibilitatea de a contribui la perfectionarea planurilor de actiune sugerate in Raport. Recomandam Comisiei consultarea tuturor competentelor direct interesate la discutiile si analiza ideilor care vor fi incluse in pactul national pentru educatie si cercetare propus in Raportul Comisiei Prezidentiale.

Asociatia Ad Astra