Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Reflecţii asupra rezultatelor preliminare ale competiţiei de granturi Idei din PNCDI II – proiecte de fizică

Rezumat: Am analizat corespondenţa dintre punctajele obţinute de proiectele de fizică în cadrul competiţiei Idei din cadrul PNCDI II, ediţia 2007, cu performanţa ştiinţifică de relevanţă internaţională a directorilor proiectelor, reflectată prin indicele Hirsch. Corelaţia dintre punctaje şi indicii Hirsch este de 14,34%, mult sub procentajul de 40% acordat resursei umane în evaluarea proiectelor. Analiza a mai dovedit că nu s-a ţinut cont de interdisciplinaritatea proiectelor, contrar obiectivelor anunţate pentru programul Idei în procesul de evaluare. Pentru proiecte cu punctaj peste 91, distribuţia bugetului pe centre universitare nu reflectă producţia ştiinţifică din domeniul fizicii pe anul 2006, centrele mici şi medii fiind defavorizate.

Un articol de Zoltán Néda în revista Ad Astra:
https://www.ad-astra.ro/journal/10/neda_analiza_idei.pdf