Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Principalele probleme în universităţi: blocarea accesului la informaţii publice, nepotismul şi plagiatul

Restrictionarea accesului la informatiile publice, nepotismul si plagiatul sunt principalele problemele cu care se confrunta cinci universitati din tara, potrivit unei monitorizari prezentate de Coalitia pentru Universitati Curate.

In cadrul proiectului de monitorizare a integritatii sistemului universitar, finantat prin programul MATRA-KAP al Ambasadei Regatului Tarilor de Jos in Bucuresti, au fost evaluate, incepand cu luna octombrie a anului trecut, cinci universitati din tara: Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” si Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti si Universitatea „Valahia din Targoviste”.
Raportul de monitorizare mai releva ca universitatile se confrunta si cu faptul ca nu sunt angajate cadre didactice performante sau cu reputatie internationala, ca studentii nu se implica in luarea decizii sau ca este blocata avansarea cadrelor didactice tinere. „Motorul rezolvarii acestor probleme este competitia dintre universitati, ceea ce si noi incercam sa starnim prin aceasta evaluare”, a precizat Alina Mungiu Pippidi, presedinta Societatii Academice din Romania. Ea a adaugat ca in anul universitar 2008-2009 vor fi monitorizate toate universitatile de stat, nu si cele private, deoarece acestea nu functioneaza pe bani publici.

Prezent la conferinta, ambasadorul la Bucuresti al Regatului Tarilor de Jos, Jaap Werner, a apreciat rezultatele proiectului de monitorizare, spunand ca este „un act de solidaritate pe domenii unde exista probleme in Romania”.
Printre rezultatele pozitive ale acestei prime faze a proiectului, se numara si faptul ca la ANEFS exista proceduri complete pentru controlul plagiatului, la „Ion Mincu” s-a impamantenit un proces exceptional de evaluare a studentilor iar la UPGP s-a inregistrat deschidere si transparenta fata de evaluatorii Coalitiei pentru Universitati Curate.
Potrivit coordonatorilor acestui proiect, cele cinci universitati au fost alese pentru a testa metodologia si pentru ca nu sunt foarte mari, sunt cazuri excentrice si ocupa o raza geografica mai mare. In cursul anului universitar 2008-2009, proiectul va continua cu evaluarea a peste 40 de universitati publice, urmand ca la finele acestui program Coalitia sa publice Topul Integritatii Universitatilor din Romania.

Informaţii suplimentare şi raportul integral:
http://www.sar.org.ro/index.php?page=articol&id=269