Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Asociaţia Ad Astra a trimis Guvernului României o scrisoare deschisă

Asociaţia Ad Astra a oamenilor de ştiinţă români a trimis Guvernului României o scrisoare deschisă prin care solicită alocarea pentru anul 2009, de la bugetul de stat, a cel puţin 6% din PIB pentru educaţie şi 1% din PIB pentru cercetare, conform prevederilor Pactului Naţional pentru Educaţie. Guvernul şi-a asumat obligaţia de a respecta acest Pact atât prin Programul de Guvernare cât şi prin semnarea directă a Pactului de către preşedinţii partidelor aflate în coaliţia de guvernare, inclusiv de către Primul Ministru, domnul Emil Boc.

Asociaţia apreciază intenţiile Guvernului de a promova, în condiţiile crizei economice, o politică bugetară echilibrată, inclusiv prin eliminarea cheltuielilor nejustificate şi alocarea de fonduri către domenii considerate de interes strategic, în special către educaţie şi cercetare.

Subfinanţarea educaţiei şi cercetării, activităţi cu impact pe termen mediu şi lung, va conduce nu la rezolvarea, ci la adâncirea crizei economice, precum şi la îngustarea spectrului de soluţii pentru rezolvarea acesteia. Reducerea deliberată a nivelului competenţelor în economie prin amputarea actului de formaţie şi prin marginalizarea activităţilor ştiinţifice este ostilă oricărei strategii fiabile de redresare economică.

Pactul Naţional pentru Educaţie a fost semnat în 5 martie 2008 de către principalii lideri politici, inclusiv de către actualul Prim Ministru, domnul Emil Boc, în calitate de preşedinte al PDL, precum şi de PSD, prin preşedintele său, domnul Mircea Geoană. Pactul menţionează explicit: „Asigurarea în perioada 2008-2013, din alocarea bugetară anuală, a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi a minimum 1% pentru cercetare, pentru a aşeza sistemele de educaţie şi crecetare pe o temelie financiară solidă, pe durată medie şi lungă.” Ulterior, în 10 martie 2008, Pactul a fost semnat şi de 15 organizaţii non-guvernamentale, inclusiv de asociaţia Ad Astra. De asemenea, Programul de Guvernare menţionează explicit: „Guvernarea va respecta Pactul naţional pentru educaţie şi va aplica strategia Educaţie şi cercetare pentru societatea cunoaşterii elaborată în baza pactului naţional şi asumată de preşedinţia României şi sindicatele din educaţie.”

Ecouri în presă:
http://www.cotidianul.ro/oamenii_de_stiinta_romani_cer_bani_guvernului-71234.html
http://www.gandul.info/scoala/oamenii-de-stiinta-cer-6-din-pib-pentru-educatie.html?3934;3806228