Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Senatorii au adoptat propunerea legislativă pentru finanţarea în avans cu 90% a proiectelor de cercetare

Parlamentul României

Comisia pentru învăţământ,
ştiinţă, tineret şi sport Nr.XXVIII/296/17.06.2009

Senatorii au adoptat propunerea legislativă pentru finanţarea în avans cu 90% a proiectelor de cercetare

Plenul Senatului a decis adoptarea propunerii legislative pentru modificarea articolului 65 al Ordonanţei Guvernului nr.57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică şi pentru completarea art.52 din Legea nr.500/2002 privind finanţele publice, iniţiată de senatorul PD-L de Cluj Mihail Hărdău

Propunerea legislativă este menită să sprijine cercetarea din România şi vizeaza creşterea până la 90%, de la 30%, a avansului acordat pentru derularea proiectelor de cercetare finanţate din fonduri publice.

„Am iniţiat această propunere legislativă pentru că, în prezent, situaţia cercetării din România este dezastruoasă. Puţini dintre cercetătorii de vârf aleg să îşi desfăşoare activitatea la noi în ţară. Majoritatea pleacă, pe salarii foarte bune, spre alte zări, unde muncii lor i se acordă creditul pe care îl merită de drept. Cei care totuşi rămân, se confruntă cu situaţii de multe ori fără ieşire: nu îşi primesc banii la timp, de multe ori nu mai au fonduri să îşi ducă proiectele până la capăt sau pur şi simplu nu pot intra în competiţiile naţionale pentru că nu pot obţine creditele necesare derulării unui proiect, chiar dacă îl câştigă. Posibilitatea creşterii avansului pentru proiecte la 90% rezolvă, măcar parţial, o parte dintre probleme cu care se confruntă aceşti oameni”, a declarat preşedinte Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat, Mihail Hărdău.

La dezbaterile din cadrul Comisie pentru învăţământ din Senat au participat, în calitate de invitaţi, Oana Badea, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Mihnea Costoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Gerard Jităreanu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, Anton Hadăr, preşedintele FNS “Alma Mater” şi reprezentanţii Ad Astra, Gabriel Preda şi Mihaela Albu.

Prin punctele de vedere prezentate în timpul lucrărilor, reprezentanţii instituţiilor menţionate şi-au exprimat susţinerea pentru iniţierea acestui demers legislativ.

„Deşi ne-am asumat un buget care a dat o lovitură grea cercetării, prin adoptarea acestei propuneri legislative senatorii au arătat că doresc sprijinirea cercetătorilor români şi a programelor lor. Am creat un cadru legislativ mai flexibil, care stimulează competiţia şi performanţa şi care va permite cercetătorilor să îşi ducă proiectele la bun sfârşit. Aşa cum chiar cercetătorii se exprimă, îi va aduce la normalitate”, a mai declarat senatorul PD-L de Cluj.

Propunerea legislativă urmează să fie transmisă Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională.