Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Cu mic, cu mare …prin Univers

Evenimentul, organizat cu ocazia inceputului anului universitar si dedicat Saptamanii Mondiale pentru Spatiul Cosmic („World Space Week 2010”) si centenarului Prof. Calin Popovici, fondatorul astrofizicii romanesti, are ca scop prezentarea notiunilor de baza, care tin de cultura generala, despre una dintre stiintele cu cea mai veche istorie: Astronomia. De asemenea, va fi facuta o trecere in revista a domeniului Astrofizicii, stiinta care explica fenomenele de la baza a ceea ce observam pe bolta cereasca. Ne dorim ca participarea la acest eveniment sa fie o experienta deosebita, insolita si educativa in acelasi timp, pentru vizitatori.

Manifestarile vor incepe duminica 3 octombrie, cu scurte prezentari multimedia despre Soare si planetele Sistemului Solar, urmate de vernisajul unei expozitii fotografice dedicate zborului in spatiul cosmic al primului cosmonaut roman, Dumitru Prunariu. Aceasta expozitie a fost realizata de colectivul Planetariului Baia Mare, primul planetariu din Romania, si va fi prezentata de dl. Ovidiu Ignat. in cazul unui raspuns pozitiv, vernisajul va fi onorat de prezenta Directorului Agentiei Spatiale Romane, Dl. Dr. Marius-Ioan Piso.

Pe fondul muzical de inspiratie sau cu tematica astronomica, vor avea loc prezentari interactive de experimente pentru public, din diferite domenii ale fizicii dar cu accent pus pe domeniile conexe astronomiei. Parte din aceste experimente, cu mare succes la audienta, au fost prezentate in cadrul initiativei „Universitatea copiilor” care a avut loc la sfarsitul lunii iunie 2010.

In holul facultatii va fi prezenta o expozitie de fotografie astronomica realizata de Alex Tudorica, recunoscut pe plan international pentru fotografiile sale.

Telescopul Hubble, rolul sau deosebit in astronomia si astrofizica moderne precum si observatii ale acestuia vor fi prezentate intr-o maniera accesibila publicului larg. Un scurt ghid introductiv de astronomie pentru amatori va avea rolul de a arata cum functioneaza un telescop sau o luneta si care sunt notiunile de baza necesare pentru a putea privi mai in detaliu bolta cereasca.

Va avea loc si un concurs cu premii adresat elevilor, pe teme astronomice. De asemenea, va fi organizata o tombola pentru toti participantii cu premii in postere cu tematica astronomica.

Seara se va incheia, in cazul in care vremea va permite, cu observatii astronomice ale planetelor Jupiter si Uranus, Caii Lactee si unor roiuri de stele.

Ziua a doua, luni 4 octombrie, va fi dedicata seminariilor pe teme de astrofizica si observatii astronomice. Vor participa studenti, profesori si cercetatori de la Facultatea de Fizica si de la Institutele de cercetare de pe Platforma Magurele. Invitat de onoare este Prof. Dr. Karl-Heinz Kampert, de la Universitatea din Wuppertal. Simpozionul de luni 4 octombrie va fi dedicat implinirii chiar in acea zi a 100 de ani de la nasterea Prof. Calin Popovici, fondatorul astrofizicii si cercetarilor spatiale in tara noastra, aniversarea fiind marcata discursuri ale sotiei acestuia si unor colaboratori si prieteni.

Mai multe informatii pe: http://www.prinunivers.ro/