Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Omogenitate și eterogenitate în sistemul economic internațional

Domenii publicaţii > Economie + Tipuri publicaţii > Articol în revistã ştiinţificã

Autori: Daniela Nedelescu-Ionescu

Editorial: Sesiunea Științifică Criza economico-financiară – dimensiuni și interferențe, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, București, 2009.

Rezumat:

In ultimii ani ai secolului trecut si in primii ani ai secolului actual, in economia mondiala au putut fi identificate mai multe tendinte generatoare de tensiuni, printre care globalizare versus regionalism, autonomie-interdependenta-integrare economica si modernizare versus subdezvoltare.
Daca reducem termenul la concepte strict economice, se poate spune ca globalizarea contrasteaza cu nationalismul economic si cu protectionismul si este inrudita cu economia de piata libera si cu neo-liberalismul.
Multi specialisti care au studiat problema regionalismului vad acest lucru ca pe o reactie la globalizare si ca pe un obstacol in calea liberalizarii comertului, tarile apartinand aranjamentelor regionale fiind tentate sa-si mentina barierele comerciale fata de exterior.
Altii abordeaza insa o viziune optimista, sustinand ca regionalismul este o curea de transmisie pentru globalizare si ca blocurile regionale sunt caramizile prin care se va construi liberalizarea comertului la nivel mondial, in sensul ca pentru tari este mai usor sa renunte la barierele comerciale intr-un aranjament regional si, odata infaptuit acest lucru, liberalizarea comertului cu tarile terte devine mai usor de realizat.
Sensul diferit in care evolueaza globalizarea si regionalizarea ne indreptateste sa ne intrebam totusi daca exista un conflict de interese intre cele doua tendinte si ce consecinte ar putea avea acestea?
Intrebarea este prezenta de mai mult timp in literatura de specialitate dar nu a gasit inca un raspuns unanim acceptat.
Acest demers isi propune sa rasunda la o parte dintre problemele ridicate de acesta intrebare.

Cuvinte cheie: globalizare, regionalism, autonomie, comert liber, integrare economica