Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Scrisoare deschisa adresata membrilor CNADTCU

Scrisoare Deschisa adresata membrilor Consiliului CNATDCU

Prin aceasta scrisoare deschisa solicit demisia de onoare a membrilor Consiliului CNATDCU, avand in vedere modul in care au fost stabilite standardele minimale nationale pentru promovare in invatamantul superior care – coroborate cu Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 5648 din 13 decembrie 2013 /M.O. nr. 811/20.12. 2013 prin care s-a stabilit ca abilitarea de a conduce doctorate in Romania poate fi sustinuta de persoane care indeplinesc standardele minimale stabilite de CNATDCU pentru acordarea titlului de profesor universitar – arunca in ridicol intreg procesul de abilitare din Romania.

Ca urmarea a abdicarii Consiliului CNATDCU de la obligatiile legale care ii revin in baza OM nr. 3.759 din 9 februarie 2011 s-a ajuns sa fie posibil ca in domenii precum Inginerie civila si management, Inginerie geologica, Inginerie electrica sau Inginerie Energetica, indeplinirea standardelor minimale sa permita substituirea citarilor in reviste ISI prin ani in functii de reprezentare si conducere in universitati. Acum va fi posibil ca cineva care nu a fost citat niciodata sa se poata si abilita in baza numarului de ani petrecuti in functii de conducere, ceea ce este ridicol chiar si pentru tarile bananiere.

Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a CNATDCU, responsabilitatea propunerii standardelor minimale revine Consiliului general CNATDCU:
„(1) Propunerea de către CNATDCU a standardelor minimale prevăzute la art. 219 alin. (1) lit. a) şi la art. 300 alin. (3) din Legea nr. 1/2011 se realizează conform următoarei proceduri:
a) fiecare panel pe un domeniu fundamental propune standardele minimale aplicabile domeniilor acoperite de panel, prin decizie a panelului, pe baza propunerilor făcute de către membrii panelului;
b) Consiliul general propune standardele minimale ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, prin decizie a Consiliului general, pe baza propunerilor făcute de către panelurile pe domenii fundamentale;”

Prin modificarea standardelor minimale operate sub conducerea acestui Consiliu general CNATDCU au aparut aberatii de la orice bun simt, care acum se transpun si in procesul de abilitare. Totul a fost declansat de modificarea standardelor minimale, operate cu complicitatea acestui Consiliu general si care nu asigura nici un fel de orizontalitate intre domenii, conducand la discrepante grosolane pentru care nimeni nu vrea sa isi asume nici un fel de responsabilitate.

In aceste conditii este de neinchipuit ca o asemenea situatie poate fi girata, prin pasivitate, de oameni de onoare si nu cred ca personalitati precum Presedintele Academiei Romane, academicieni si profesori respectabili din Consiliul general CNATDCU isi pot asocia numele cu matrapazlacuri ordinare din standarele minimale pe care aveau obligatia sa le aprobe. Fie asemenea standarde minimale au fost aprobate de Consiliul general CNATDCU, fie au fost adoptate in afara legii, care prevede explicit implicarea Consiliului general in adoptarea lor.
In oricare dintre aceste situatii, oameni de onoare nu pot sa ramana impasibli la aceasta situatie, cu consecinte imediate si catastrofale pentru viitorul Romaniei.

Ca urmare a celor prezentate, imi permit – si prin prisma faptului ca am fost prima persoana care a sustinut o teza de abilitare in Stiinte Ingineresti (fost bursier Fulbright Senior, CIENCIA, DAAD, peste 650 citari ISI), respectiv a faptului ca ministerul a emis ordinele de abilitare in baza actiunii mele in justitie – va solicit sa va prezentati public demisia de onoare din Consiliul general CNATDCU. Consider ca nu va puteti preface ca nu stiti ce se intampla in numele dumneavoastra si ca nu puteti trada viitorul acestei tari pentru o pozitie intr-un consiliu utilizat ca paravan pentru interesele conjuncturale ale ministeriabililor educatiei. Dumneavoastra, ca reprezentanti ai Academiei Romane si a universitatilor, nu puteti ramane la infinit complici la tradarea sistematica a intereselor nationale de catre indivizi catarati in fruntea educatiei academice, fara sa aiba studiile si calitatile morale pentru o asemenea pozitie, dispusi sa subordoneze educatia unor interese de sleahta. Ce dovezi mai clare pot fi aduse fata de emiterea unor ordine de ministru cu efecte fundamentale, in preajma sarbatorilor, fara sa existe nici un fel de consultare a comunitatii academice si poate nici a CNATDCU?

Este o ocazie sa dovediti comunitatii academice ca – in ciuda multor aparente – mai exista oameni de onoare in sistemul academic din Romania si la varful Academiei Romane.

Conf.dr.ing.habil. Corneliu M. Craciunescu

Corneliu M. Craciunescu
Associate Professor, dr. ing. habil.
Department of Materials and Manufacturing Engineering
Faculty of Mechanical Engineering
Politehnica University of Timisoara
Bd. Mihai Viteazul 1, 300006 Timisoara
Romania
Tel: +40-256-403655
Email: craciunescucm@yahoo.com

http://docs.ad-astra.ro/Scrisoare Deschisa adresata membrilor Consiliului CNATDCU.pdf