Scopul nostru este sprijinirea şi promovarea cercetării ştiinţifice şi facilitarea comunicării între cercetătorii români din întreaga lume.
Universitatea "Al. I. CUZA" Iasi, Iasi, .
E-mail: trimite un mesaj.
Pagina web a instituţiei: http://www.uaic.ro
Pagina web personala: http://www.ion.sandu.go.ro
Nascut(a) in: 1952
Interese: Stiinta Materialelor, Conservarea Patrimoniului Cultural, Inventica, Investigarea Stiintifica, Stiinta Mediului
Detalii:
DOMENII DE ACTIVITATE
SI REALIZARI DE EXCELENTA
- Perioada de activitate didacticã în învãţãmântul superior 1979-2007. (Institutul Politehnic Iaşi, Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimicã: 1979-1991, Facultatea de Construcţii şi Arhitecturã: 2001-2007; Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi, Facultatea de Chimie: 1991-1996, Facultatea de Teologie: 1996-2007; Universitatea Apollonia Iaşi, Facultatea de Stomatologie: 2001-2004).
- Perioada de activitate în cercetare 1976-2007 (Institutul Politehnic Iaşi, Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimicã: 1976-1991, Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi, Facultatea de Chimie: 1991-1996, Facultatea de Teologie: 1996-2007).
- Perioada de activitate didacticã în învãţãmântul superior de specialitate în domeniul patrimoniului cultural 1993-2007 (Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi, Facultatea de Teologie: 1993-2007).
- Conducere de doctorat la Prima Scoala Doctorala Europeana Interuniversitara EPISCON, Universitatea din Bologna (2005-2009).
Domenii de activitate:
1. Chimia conservãrii şi restaurãrii;
2. Investigarea ştiinţificã a operelor de artã;
3. Etiopatologia operelor de artã;
4. Teoria generalã a conservãrii şi restaurãrii;
5. Ecologie şi protecţia mediului;
6. Sinteza şi caracterizarea fizico-structuralã şi chimicã de noi materiale pentru tehnicã (întrând şi domeniul materialelor specifice conservãrii şi restaurãrii);
7. Inventica în chimie şi inginerie;
Realizãri de excelenţã:
1. Lucrãri publicate, monografii-25, (patru în R. Moldova), din care în domeniul patrimoniului cultural 12, lucrãri ştiinţifice - 254, din care 96 în strãinãtate (142 în reviste şi volume cu ISBN cotate ISI), în domeniul patrimoniului cultural 75, invenţii brevetate 116 (7 în strãinãtate), din care 101 medaliate sau premiate la Saloanele Mondiale sau Naţionale de Invenţii (107 medalii de aur, 37 de argint, 23 de bronz, 63 diplome de excelenta sau participare, etc.), 8 dosare OSIM, 2 dosare AGEPI, manifestãri ştiinţifice 239, din care 101 în strãinãtate,
2. Contracte de cercetare ştiinţificã 137 şi 6 de microproducţie, din care 87 ca director de proiect (6 prin parteneriate cu UE);
3. Institute şi centre de cercetare organizate (la care sunt mentor):
- Institutul Naţional de Inventicã, Iaşi (1990-1995, Director ştiinţific);
- Centrul Mitropolitan de Cercetãri TABOR, Iaşi (1994-2000, Director);
- Forumul Inventatorilor Romani, Iasi (2003-2004, Presedinte).
- Laboratorul Interdisciplinar de Investigare Stiintifica si Restaurare, Platforma ARHEOINVEST, Universitatea AL.I.Cuza Iasi (2006)
4. Titular de cursuri pentru Specializãri postuniversitare:
- Centrul de Pregãtire şi Formare a Specialiştilor din Instituţiile de Culturã. Ministerul Culturii, Bucureşti - Investigarea ştiinţificã a operelor de artã: 1998-1999;
- Secretariatul de Stat pentru Culte, Direcţia Patrimoniu Eclesial, Programul anual de Instruire a muzeografilor şi ghizilor: Techirghiol, septembrie 2001;
- Conducãtor Master - Conservarea şi restaurarea construcţiilor inginereşti şi a lucrãrilor de artã, Universitatea Tehnicã "Gh. Asachi" Iaşi, Facultatea de Construcţii şi Arhitecturã: 2001-2003.
5. Laboratoare şi ateliere organizate şi dezvoltate:
- Laboratorul de surse electrochimice de curent, 1990-1996;
- Laboratorul de praxiologie şi inventicã, 1991-1996;
- Laboratorul de ştiinţa materialelor, 1992-1996;
- Atelierul pentru materiale liturgice, 1992-1994;
- Laboratorul de chimia conservãrii şi restaurãrii, 1993-2000;
- Laboratorul de investigaţii ştiinţifice, 1996;
- Laboratorul interdisciplinar de investigare a operelor de artã - 2002
6. REZULTATE SEMNIFICATIVE OBţINUTE ÎN ACTIVITATEA DE CERCETARE FUNDAMENTALÃ şI APLICATIVÃ
Studiul unor noi "efecte chimice interdisciplinare" şi a unor "principii fizice de funcţionare a sistemelor chimic-reactive":
- Patinarea/repatinarea artefactelor din aliaje de fer printr-un proces complex de aditivare superficiala a peliculei pasivante nanostructurate, obţinutã prin precipitare redox (cementare), asistatã acido-bazic, care are la bazã un mecanism secvenţial, de tip "aditiv-substractiv", prin schimbarea atomilor, din structura suportului - operant şi a peliculei, în baza seriei activitãţi lor electrochimice (2002-2005).
- Patinarea/repatinarea artefactelor din aliaje de cupru, utilizând un sistem congruentic de tip calcogenurã cu reţea atomicã, cu atomul central în stare superioarã de oxidare, care permite obţinerea unei pelicule pasivante, tip patinã de vechime, ce conţine în structura sa oxizi şi sulfuri de Cu(I, II) (2004-2005).
- Evidenţierea comportãrii particulelor nanostructurate de NaCl la obţinerea aerosolilor salini în halocamere, când s-au observat experimental trei zone: zona activã (în apropierea sursei), care este caracterizatã prin concentraţie mare în aerosoli, în care coexistã toate cele patru grupe dimensionale de particule (Aitken - sub 0,05 nm; submicronice - 0,05 şi 0,1 nm; micronice - 0,1 - 1 nm şi gigant, peste 1 nm), zona difuzã (în faza de volum a halocamerei, la o distanţã apreciabilã de sursã), care este extinsã şi caracterizatã printr-o stare dinamicã a distribuţiei domeniului dimensional şi a timpului de viaţã, având toţi parametrii într-o variaţie continuã şi zona rezidualã sau pasivã (la evacuarea din halocamerã), caracterizatã printr-o concentraţie micã, de obicei uniformã şi stare staţioarã a distribuţiei domeniului dimensional şi a timpului de viaţã; în cele trei zone având loc procese diferite, care dau efecte singulare sau cumulative, competitive sau nu în procesele de stabilizare - destabilizare, cum ar fi cele de: nucleaţie, condensare, cuagulare, liofilizare, peptizare, sedimentare etc., coasistate de procesele de hidratare - deshidratare a nanoparticulei, în cinetica cãrora un rol deosebit avându-l efectele sterice şi electrostatice, ultimele fiind dominante (2002-2004).
- Elucidarea mecanismuluui de obţinere a nanostructurilor amorfe de sulfurã de nichel pe suprafeţe de fer, la depunerea catodicã a nichelului în prezenţa tioureei, printr-un proces secvenţial în douã etape (2001-2005).
- Suprastructurarea apei prin procese de "acvatemplare coordinativã" în sisteme peliculare dinamice pe suprafeţe argentice (1993-1998).
- Coprecipitarea secvenţiala "strat pe strat" prin schimb ionic, folosind modelul sistemului bionic, implicând procese acido-bazice şi redox pentru obţinerea structurilor heterojoncţionale din componenţa unor elemente electronice şi electrochimice, pasive sau active (1987-1995).
- Aprofundarea mecanismului "proton-electron" de reducere a cuplurilor redox monofazice, în electrodul pozitiv al unei surse primare, având ca electrolit soluţii apoase saline, slab acide sau neutre (1984-1999).
- Modificarea mecanismului "proton-electron" de reducere a cuplurilor redox monofazice în cupluri redox difazice, prin crearea de sarcini pozitive în urma procesului de chelatizare internã a ionului metalic electrochimic-activ, din componenţa electrodului pozitiv a unei surse primare, cu electrolit pe bazã de soluţii apoase (1984-1998).
- Conducţia protonicã prin efectul de "tunelare prin banda van der Walls" a structurilor marginale hexagonale compacte de calcogenuri tranziţionale în stãri de oxidare medii şi superioare (1984-1998).
- Obţinerea şi caracterizarea "structurilor atomice stratificate" cu proprietãţi fono- şi/sau chemio-adsorbante, respectiv, piro- şi/sau termoelectrice, pe bazã de grafit coloidal, obţinut în sistem apos prin procese secvenţiale acido-bazice şi redox de grafitizare (1980-1987).
* Explicitarea corectã a unor noţiuni şi termeni, precum si introducerea unor concepte noi în domeniul conservãrii şi investigãrii ştiinţifice a bunurilor de patrimoniu cultural:
- Diferenţierea în structura patinei arheologice a pieselor din bronz antic a trei tipuri de patine: primarã - formatã în marea majoritate în perioada de utilizare a obiectului sau piesei, prin procese redox (oxizi, sulfuri etc. ), secundarã - rezultatã începând din faza finalã a perioadei de utilizare şi continuând cu faza incipientã de dupã abandon, în urma proceselor acido - bazice, de schimb ionic şi de hidrolizã (oxihidroxizi, halogenuri, carbonaţi, sulfaţi, fosfaţi etc.) şi terţiarã sau de contaminare, formatã în situl arheologic, sub influenţa proceselor pedologice (segregare, difuzie, osmozã, electroosmozã, hidratare/deshidratare etc.); cele trei patine fiind indentificate, atât la piesele provenite din situri deranjate, cât şi cele nederanjate (2005-2006);
- Introducerea conceptelor de conservare integrativã alãturi de cel al conservãrii intergrate, unanim acceptat, şi de metalurgie restaurativã pentru artefacte metalice (2002-2005);
- Aprofundarea mecanismelor proceselor fizico-mecanice şi climatice de deteriorare a diverselor elemente structurale şi funcţionale, care afecteazã starea lor fizicã în componenţa bunurilor de patrimoniu cultural, cu definirea corectã a deteriorãrii; astfel, deteriorarea fiind efectul de destrucţie micro- sau macro-, care are loc sub influenţa factorilor fizico - mecanici şi climatici, ce se raporteazã la elementul structural-funcţional şi care-i modificã starea fizicã (1997-2005).
- Aprofundarea mecanismelor proceselor de alterare chimicã, electrochimicã, microbiologicã şi radiativã/termicã, care stau la baza efectelor cumulative de degradare, ce afecteazã natura chimicã a materialelor din compoziţia bunurilor de patrimoniu cultural, cu definirea corectã a degradãrii; astfel, degradarea este efectul cumulativ de alterare sub influenţa factorilor chimici, electrochimici, microbiologici/biochimici şi radiativi/termici, care se raporteazã la material şi care conduce la schimbarea naturii chimice (1997-2005).
- Elaborarea a zece grupe de criterii artefactometrice (artometrice), implicate în stabilirea valorii patrimoniale (cota de bursã sau de catalog) a lucrãrilor de artã, cu elemente având grile de cuantificare, notate de la 1 la 10, 1 la 20 şi respectiv 1 la 100, în funcţie de complexitatea elementului, cu încadrarea operei în cele cinci nivele (inestimabil - 106, foarte valoros - 105, valoros - 104, comun - 103, kitsch - 102) (1996-2004);
- Elaborarea celor cinci nivele sau grupe de conservare pentru bunurile de patrimoniu cultural, cu prioritãţile şi caracteristicile specifice, în baza stãrii de conservare şi în corelaţie cu elementele şi funcţiile patrimoniale (1993-1997);
7. Alte realizãri deosebite în domeniul patrimoniului cultural:
- Realizarea catalogului interdisciplinar de efecte destructive pentru restauratori, 1996;
- Elaborarea a douã metode de datare a suporturilor papetare şi textile, celulozice, 1997(brevetate);
- Introducerea în premierã naţionalã a celor cinci nivele de conservare, cu prioritãţi, 1997;
- Realizarea unui dispozitiv pentru aseptizarea "in situ" a depozitelor de carte veche, 1997 (brevetat);
- Obţinerea de soluţii organice sinergice pentru conservarea lemnului şi lemnului policrom, 1998 (brevetate);
- Obţinerea de emolienţi pentru piele şi pergament, 1998 (brevetate);
- Elaborarea sistemului criterial de evaluare patrimonialã prin cota de catalog, 1998;
- Procesarea fenomenului îmbãtrânirii materialelor prin efectele de degradare şi deteriorare, cu evidenţierea mecanismelor proceselor de destrucţie şi de alterare, 1999;
- Elaborarea unui sistem unitar privind nomenclatura în conservare-restaurare, 2000;
- Realizarea fişelor analitice de evidenţa, a fişelor de autentificare, de stabilire a paternitaţii, de evaluare patrimonialã, a fişelor de conservaare si restaurare şi anexele lor pentru lucrãrile de disertaţie a masteraţilor, a buletinelor de investigare ştiinţificã pentru icoanã şi carte, necesare studenţilor din anii terminali pentru lucrarea de diplomã şi dosarul de conservare-restaurare, 2000;
- Experimentarea la nivel de laborator şi implementarea tehnologiei de obţinere a tesserelor policrome pentru mozaicuri artistice parietale, 2000;
- Elaborarea unei metode de consolidare a straturilor de preparaţie din structura frescelor vechi medievale, 2001;
- Atribuirea corectã a unor termeni introduşi de nomenclatura în domeniul patrimoniului cultural, 2001 (de exemplu: efectele cumulative de degradare, au la bazã procesele de alterare chimicã, electrochimicã şi microbiologicã, care se raporteazã la natura chimicã a materialului, pe când efectele cumulative de deteriorare se raporteazã la starea fizicã a elementelor sau componentelor structurale şi au la bazã procesele de destrucţie microstructuralã, climaticã şi de mediu, incluzând şi factorii de risc, ultimele inducând defectele structurale);
- Elaborarea unei metode digitale de coasere virtualã a suprafeţelor iconografice necoplanare la trecerea din sistemul 3D în 2D şi realizarea releveelor policrome, 2001;
- Elaborarea unei metode de investigare a stãrii de conservare a suprafeţelor policrome prin analizã colorimetricã digitalã, 2002;
- Elaborarea unor metode utilizate în studii de compatibilitate a noilor materiale şi a metodelor moderne de intervenţie cu tehnicile artistice vechi tradiţionale: 2001-2003;
Membru în colegiul de redacţie al unor periodice:
- Revista de Chimie, Bucureşti (1998-2007);
- ACTA UNIVERSITATIS CIBINIENSIS, Seria F, Chemia (2005-2007);
- Revista de Inventicã, Iaşi (1991-1996, 2006-2007);
- Analele Univ. "Al. I. Cuza" Iaşi, pentru suplimentul "ştiinţa, tehnica şi arta conservãrii" (1996-1999);
- Analele Univ. "Al. I. Cuza" Iaşi, Seria Teologie (2004-2007);
- Advances in Conservation, Iaşi (în dezvoltare);
Parteneriate cu colective de cercetare şi restauratori din diverse ţãri, atât pe platformele unor situri naţionale şi internaţionale, cât şi în cadrul unor proiecte:
- UNESCO Japan Trust Fund Project 536 ROM/70, (Probota), 1996-2001- şef colectiv investigare ştiinţificã;
- Network of a UE partenership Netherlands Institute for Cultural Heritage, Amsterdam, 1998 - cercetãtor asociat;
- First International Workshop of Experts in Art Painting Methodologies, Ormilya, Thesalonik, Grecia, 1999 - visiting researcer;
- Progetto Pilota Affreschi - conservazione di affreschi e dipinti murali: metodo innovativo e nuova prefessionalita, ITIA-Leonardo da Vinci, Firenze Italia, 2001. vicedirector de proiect;
- Proiect de realizare a Zonei Naţionale de Protecţie a Patrimoniului Cultural şi Naţional, finanţat prin programele PHARE, 2000/ANDR - director proiect pentru cererea de finanţare;
- Metode şi tehnici noi de preluare, prelucrare şi redare de imagini iconografice şi sisteme structurale de suprafaţã, Proiect 198/2000, contract finanţat de cãtre Banca Mondialã - director de proiect;
- Methods and Materials, Task 2.1/2002, Survey on Conservation Procedures, European Extra-LabSTECH Institutions, reprezentant pentru România.
- Methods and Techniques for Scientific Investigation, European Extra-EUARTECH Institutions, reprezentant pentru Romania.
- Program EU Marie-Curie FP6, Project EPISCON (European PhD in Science for Conservation) - supervizor (2 cercetatori: Mikiko HAYASHI Universitatea Tokyo, Marta QUARANTA, Universitatea Bologna).
MEMBRU AL ASOCIATIILOR PROFESIONALE:
- Doctor Honoris Causa în domeniul Patrimoniului Cultural al ACADEMIEI BALCANICE DE şTIINţE, Sofia (2006);
- Membru al Asociatiei Europene a Invenstigatorilor Stiintifici in Arta, Bologna (2006)
- Academician de Onoare al ACADEMIEI INTERNAţIONALE DE LITERE, ARTE şI şTIINţÃ, Verbano, Italia (2005);
- Membru fondator al CLUBULUI INTERNAţIONAL DE INOVARE "ARCHIMEDES" Moscova (2005);
- Preşedinte al FORUMULUI INVENTATORILOR ROMÂNI (2003);
- Membru al SOCIETÃţII EURACHEM România (2003);
- Membru al SOCIETÃţII DE FIZICÃ şI CHIMIE (2000);
- Membru al SOCIETÃţII DE CHIMIE din România (2000);
- Membru de Onoare al SOCIETÃţII ACADEMICE "ALBERT SCHWEITZER" din Austria (1997);
- Membru de Onoare al INSTITUTULUI INTERNAţIONAL DE CULTURÃ, Bombay-India (1997);
- Membru de Onoare al ACADEMIEI INTERNAţIONALE DE CULTURÃ - Madras India (1997);
- Membru al INSTITUTULUI DE RELAţII INTERNAţIONALE A UNIVERSITÃţII ALABAMA, (1997);
- Membru al Ordinului "SFÂNTUL ANDREI", Scoţia (1997);
- Lider influent al INSTITUTULUI AMERICAN DE BIOGRAFIE (1996);
- Membru Activ al ACADEMIEI DE şTIINţE DIN NEW YORK - 1984 şi reconfirmat în anul 1996;
- Membru Corespondent al SOCIETÃţII ACADEMICE AUSTRIECE "ALBERT SCHWEITZER", Viena (1995);
- Membru Academic al INSTITUTULUI FRANCEZ DE AFACERI INTERNAţIONALE, Paris - Bruxelles, 1994;
- Membru de Onoare al ACADEMIEI EUROPENE DE ARTE, Paris - Bruxelles, 1993,
- Membru al ASOCIAţIEI INTERNAţIONALE EURISTICA (Volgograd) din 1991;
- Membru Fondator al SOCIETÃţII INVENTATORILOR DIN ROMÂNIA (1991), secretar ştiinţific.
- Membru în COMISIA DE INVENTICÃ A ACADEMIEI ROMÂNE din 1988;
- Membru în Comisia de avizare invenţii în cadrul Institutului Politehnic "Gh. Asachi" Iaşi;
- Membru Fondator al ASOCIAţIEI OAMENILOR DE şTIINţÃ din România (carnet de membru nr. 91/20.12.1984);
- Membru în Grupa 11 INTERELECTRO - CAER, Varşovia, 1984-1987;
- Membru în Comitetul Electrotehnic Român, Timişoara, 1984-1986
- Secretar ştiinţific al Comisiei de Chimie din cadrul Consiliului Valorificãrii şi Coordonãrii ştiinţifice, Consiliul Judeţean Iaşi, 1984-1985;
- şef comisie profesional-ştiinţific, Centrul Universitar Iaşi, 1982-1984;
ORDINE, DISTINCTII SI PREMII:
- Medalia de Aur şi Ordinul RUN, Bruxelles, 2006;
- Cupa şi Premiul Special al MOO "Sociopolis in the Ukraine" (Kiev), sept. 2006;
- Cupa şi Premiul Special al "Centrî Sodeistvia Radiaţionoi Iadernoi i
Ekologhiceskoi Bezopasnosti" Sevastopol, sept. 2006, Ukraina;
- Medalia de Aur ICEPEC, Bruxelles, 2005,
- Ordinul Meritul Inventiv cu Grad de Mare Ofiţer, Bruxelles, 2005,
- Premiul de Excelenţã în Cercetare cu Placheta de Aur, Salonul INVENTICA 2005 Bucuresti,
- Premiul Special şi Cupa de Argint a Autoritãţii Naţionale pentru Cercetare ştiinţificã, MCT-ANCS, Bucureşti, 2005,
- Premiul Special şi Cupa de Aur a şcolii Superioare Pricinosti, Ucraina-Estonia-Belgia, 2005,
- Premiul Special şi Cupa de Aur a Centrului Academic Ajumel, Sevastopol, 2005,
- Premiul Special şi Cupa de Cristal a Asociaţiei Pedagogice a Inovatorilor din Sevastopol, 2005,
- Meritul Inventiv în Grad de Comandor - "G. Constantinescu" Cluj-Napoca 2005,
- Grand Prix "Archimede de Aur" 2005,
- Grand Prix "Archimede de Aur" 2004,
- Laureat al Centrului Archimedes din Moscova, Bruxelles 2004,
- Ordinul Meritul Inventiv cu Grad de Comandor, Bruxelles 2004,
- Trofeul de Argint GENIUS-EUROPA, Budapesta, 2004,
- Laureat al Salonului Archimedes, Moscova 2004,
- Ordinul Meritul Inventiv cu Grad de Ofiţer, Bruxelles 2003,
- Ordinul Meritul Inventiv cu Grad de Cavaler, Bruxelles 2002,
- Premiul Special ALMA MATER IASSYENSIS, acordat de Institutul Naţional pentru Culturã şi Societatea Românã, pentru tratatul "Chimia conservãrii şi restaurãrii", vol. I şi II, Ed. Corson, Iaşi, 2002
- Laureat al Ordinului "Sf. Andrei" în anul 1999, acordat de Asociaţia "Sf. Andrei" din Scoţia,
- Premiul Special şi medalia de aur pentru ştiinţã pe anul 1997, acordat de Academia Internaţionalã de Culturã Parthasarathy, Madras - India,
- Diploma si Medalia "Dumitru Leonida", Muzeul Tehnic Bucureşti - 1995,
- Diploma şi Medalia de Aur şTEFAN CEL MARE şI SFÂNT - Iaşi -1994 şi
- INVENTATOR DE ELITÃ, clasa I (1993) şi Medalia de aur Henry Coandã,
- INVENTATOR DE ELITÃ, clasa II (1992) şi Medalia de argint Henry Coandã,
- INVENTATOR DE ELITÃ, clasa III (1991) şi Medalia de bronz Henry Coandã,
- Meritul ştiinţific "ASISTENT UNIVERSITAR EVIDENţIAT",
Details:
PROFESSIONAL ACTIVITY AND EXCEPTIONAL ACCOMPLISHMENTS
Experience in Superior Education (university level): 1979-2007.
Experience in inventics, research activity and scientific investigation: 1976-2007.
Experience in the superior education and training in the field of Conservation of Cultural Heritage: 1993-2007.
- Superviser for European PhD in Science for Conservation (Project EPISCON 2005-2009) Program EU Marie-Curie FP6. First European PhD Interuniversity School, Universita degli Studi di Bologna.
Fields of activity:
1. Chemistry for conservation and restoration;
2. Scientific Investigation of art works;
3. Synthesis and physical-structural and chemical characterization of new materials for technique (including materials for conservation);
4. Inventics in Chemistry and Engineering;
5. Ecology and environment protection;
6. General Theory of Conservation and Restoration;
Excellency accomplishments:
1. Published works, monographs - 25, of which 12 in the field of cultural heritage (4 in R. Moldova), articles - 254, of which 96 abroad (142 in reviews ISI and volumes with ISBN), 75 in the field, 116 patents of inventions (7 abroad), of which 101 awarded at the National or International Exhibitions of Inventions (107 gold medals, 37 silver medals, 23 bronze medals, 63 Excelency or participation diploma , etc.), 8 OSIM and 2 AGEPI files, 239 scientific events, of which 101 abroad, 137 research contracts and 6 micro-production contracts, for 87 as project manager (6 with UE Partnerships);
2. Institutes and research centers organized (as mentor):
- National Institute of Inventics, Iasi (1990-1994, Scientific Manager);
- TABOR Metropolitan Research Center, Iasi (1993-2000, Director);
- Romanian Inventors Forum, Iasi (2003-2004 President).
- Interdisciplinary Laboratory for Scientific Investigation and Restoration, ARHEOINVENST Platform, Al.I.Cuza University of Iasi (2006).
3. Laboratories and workshops organized and developed:
- Laboratory of electrochemical power sources, 1990;
- Laboratory of praxiology and inventics, 1991;
- Laboratory of material science, 1992;
- Workshop for liturgical materials, 1992;
- Laboratory of Chemistry for Conservation, 1993;
- Laboratory of Scientific Investigation, 1996;
- Interdisciplinary Laboratory of Art Investigation, 2002.
4. SIGNIFICANT RESULTS ACHIEVED IN THE
FUNDAMENTAL AND APPLIED RESEARCH ACTIVITY
The study of certain new "interdisciplinary chemical effects" and certain "physical principles on how chemically reactive systems work":
- Patina making of artifacts made of iron-based alloys was elaborated through a complex process of surface deposition/covering of the nanostructured passivator film with additives, achieved by acid-base assisted redox precipitation (cementing) with a sequential mechanism of "additive/subtractive" type by changing the atoms of the operating support and film structures (2002-2005).
- Patina making of artifacts made of copper-based alloys was elaborated by using a congruent system of atomic lattice chalcogenide-type with the central atom in a high oxidation state which allows the production of a passivator film like an age patina whose structure includes copper oxides and copper sulphides (I, II) (2004-2005).
- Emphasizing the behaviour of nanostructured NaCl particles in obtaining saline aerosols in salt-mines, where three areas were experimentally noticed: an active area (near the source) characterized by a high concentration in aerosols where all the four dimensional groups of particles coexist (Aitken, under 0,05 nm; submicronic - 0,05 and 0,1 nm; micronic - 0,1-1 nm and gigantic of over 1 nm), a diffuse area (in the salt-mine's volume stage, at a considerable distance from the source), which is extensive and characterized by a dynamic state of the dimensional area and life distribution with all parameters continuously variating and a residual or passive area (on evacuation from the salt-mine) characterized by a low, usually even concentration and a stationary state of dimensional area and life distribution; different processes taking place in the three areas having singular or additive effects, competitive or non-competitive in the stabilizing /destabilizing processes such as those of: nucleation, condensation, coagulation, freeze-drying, peptization, sedimentation etc. co-assisted by the processes of nanoparticle hydration - dehydration in whose kinetics a special part is played by the steric and electrostatic effects, the latter prevailing (2002-2004).
- Elucidating the mechanism of obtaining amorphous nanostructures of nickel sulphide on iron surfaces on the cathodic sedimentation of nickel in the presence of sulphourea through a sequential two-phase process (2001-2005).
- Water superstructuring by "coordinative acva-templation" processes in dynamic film systems on silver surfaces (1993-1998).
- Sequential "layer-on-layer" co-precipitation through ionic exchange, using the pattern of the bionic system involving acid-base and redox processes in obtaining the heterojunctional structures in the composition of certain electronic and electrochemical elements which may be passive or active (1987-1995).
- Further study of the "proton-electron" mechanism of discharge of redox monophasic couples, in the positive electrode of a primary source having saline water, low-acid or neutral, as electrolyte (1984-1999).
- Changing the "proton-electron" mechanism of discharge of redox monophasic couples to diphasic redox couples, by creating positive charges as a result of the internal chelatization process of the electrochemically-active metallic ion in the composition of the positive electrode of a primary source with an water-based electrolyte (1984-1998).
- Proton conduction by the "van der Valls band tunneling" effect of marginal hexagonal compact structures of transitional chalcogenides found in intermediate and high oxidation stages (1984-1998).
- Obtaining and characterizing "stratified atomic structures" having phonic and/or chemically-adsorbent properties, pyro- and/or thermoelectrical, respectively, based on colloidal graphite produced in an aqueous system through sequential acid-base and redox graphitization processes (1980-1987).
* An accurate explanation of certain notions and terms, as well as an introduction of new concepts in the field of preservation and scientific investigation of the cultural heritage goods:
- The differentiation of three types of patinas in the structure of the archeological patina of antique bronze pieces: primary - mostly formed during the time in which the object or piece were used, by redox processes (oxides, sulphides etc.), secondary - resulting with the final stage of the period of use and continuing with the first stage after abandon, as a result of acid-base, ionic exchange and hydrolysis processes (oxyhydroxides, halides, carbonates, sulphates, phosphates, etc.) and tertiary or of contamination, formed in the archeological site under the influence of pedological processes (segregation, diffusion, osmosis, electro-osmosis, hydration / dehydration, etc.);
the three patinas have been identified both on pieces coming from disturbed sites and from non-disturbed ones (2005-2006).
- Introducing the concept of integrative conservation to that unanimously accepted of integrated conservation, and of restorative metallurgy for metallic artifacts (2002-2005).
- Further study of the mechanisms of physical-mechanical and climactic deterioration processes of the various structural and functional elements which affects their physical state among the cultural heritage goods, with an accurate definition of deterioration; thus, deterioration being the micro- or macro- destruction effect, which takes place under the influence of physical-mechanical and climatic factors, which is reported to the structural-functional element and changes its physical state (1997-2005).
- Further study of the mechanisms of chemical, electrochemical, microbiological and radiative/thermal alteration processes on which the cumulative degradation effects are based, which affect the chemical nature of materials found in the composition of the cultural heritage goods, with an accurate definition of degradation; thus, degradation is the cumulative alteration effect under the influence of chemical, electrochemical, microbiological/biochemical and radiative/thermal factors with reference to the material and which result in a change of the chemical nature (1997-2005).
- Elaborating ten groups of artifact-measuring criteria (artometrical) involved in determining the patrimonial value (stock exchange or catalogue rate) of works of art, with elements having quantification grids marked from 1 to 10, 1 to 20 and 1 to 100, respectively, according to the element's complexity, by placing the work in one of the five levels (invaluable - 106, extremely valuable - 105, valuable - 104, ordinary - 103, kitsch - 102) (1996-2004).
- Elaborating the five levels or preservation groups for the cultural heritage goods, with specific priorities and characteristics based on the preservation state and correlated to the patrimonial elements and functions (1993-1997).
5. Other accomplishments in the field of cultural heritage:
- Interdisciplinary catalogue of destructive effects for restorers, 1996;
- Two method of dating the cellulose and textile supports, 1997(patented);
- Introduction in national premiere of the five levels of conservation, with priorities, 1997;
- Device for the "in situ" disinfection/disinfestation of old books deposits, 1997 (patented);
- Organic and synergic solutions for the conservation of the nature and polychrome wood, 1998 (patented);
- Emollients for leather and parchment, 1998 (patented);
- Elaboration of a criteria system of patrimonial valuation based on the catalogue quote, 1998;
- Processing the ageing phenomenon of materials by degradation and deterioration effects, by emphasizing the mechanisms of the destruction and alteration processes, 1999;
- Elaboration of a system concerning the nomenclature in conservation, 2000;
- Design and compiling of the specific forms concerning the art objects, their authentication, the determination of paternity, the patrimonial valuation, the restoration and conservation processes, the investigation for establishing their preservation state for graduating and master students, 2000;
- Experimentation in laboratory and implementation of the technology for obtaining the polychrome tesseras used for the mural artistic mosaics, 2000;
- Elaboration of a method for consolidating the preparation layers in the structure of the old medieval frescoes, 2001;
- The correct attribution of terms introduced by the international nomenclature in the field of cultural heritage, 2001 (for examples, the degradation effects are based on alteration effects of chemical, electrochemical and biological nature, meanwhile the deterioration effects are describing the physical nature of the elements or structural components of the art work and are based on processed of micro-structural and environmental destruction, including the risk factors, the last including also structural defaults);
- Elaboration of a digital method for virtual sewing of the non-coplanar iconographic surfaces at the passage form the 3D system to the 2D and the drawing of polychrome relieves, 2001;
- Elaboration of a method of investigation of the preservation state of the polychrome surfaces by colorimetric digitalized analysis, 2002;
Member in the redaction committee of some periodics:
- Review of Chemistry, Bucharest (1998-2007);
- ACTA UNIVERSITATIS CIBINIENSIS, Seria F, Chemia (2005-2007);
- Review of Inventics, Iasi (1991-1996, 2006-2007);
- Scientific Annals of the "Al. I. Cuza" University of Iasi for the Supplement "Science, technique and art of conservation" (1996-1999);
- Scientific Annals of the "Al. I. Cuza" University of Iasi, Theology Series (2004-2007);
- Advances in Conservation, Iasi (in progress);
Partnerships with research groups and restorers of various countries, in the framework of national and international projects or sites:
- UNESCO Japan Trust Fund Project 536 ROM/70, (Probota), 1996-2001- responsible for the scientific investigation;
- Network of a UE partnership with Netherlands Institute for Cultural Heritage, Amsterdam, 1998 - associated collaborator;
- First International Workshop of Experts in Art Painting Methodologies, Ormilya, Thesalonik, Grecia, 1999 - visiting researcher;
- Pilot Project Affreschi - conservazione di affreschi e dipinti murali: metodo innovativo e nuova prefessionalita, ITIA-Leonardo da Vinci, Firenze Italia, 2001, vice-director of project;
- Project for a National Area of Protection of Cultural Heritage, financed by PHARE programs, 2000/ANDR - vice-director of project;
- New methods and techniques for processing and presenting iconographic and structural images, Project 198/2000, contract financed by World Bank - project manager;
- Methods and Materials, Task 2.1/2002, Survey on Conservation Procedures, European Extra-LabSTECH Institutions, representative and collaborator for Romania.
- Methods and Techniques for Scientific Investigation, European Extra-EUARTECH Institutions, representative and collaborator for Romania.
- EU Marie-Curie FP6 Programe, Project EPISCON (European PhD in Science for Conservation) - supervizor (2 researchers: Mikiko HAYASHI, Tokyo University, Marta QUARANTA, Bologna University).
MEMBER OF SCIENTIFIC SOCIETIES
o Doctor Honoris Causa of BALKAN ACADEMY OF SCIENCE AND CULTURE Sofia (2006);
o Member in International Jury (Archimedes Moskow 2006, New Time Sevastopol 2006, INVENTIKA Bucuresti 2006).
o Member of the European Scientific Investigation of Art Association, Bologna, 2006;
o Honorary Academician of INTERNATIONAL ACADEMY OF ART AND SCIENCE, Verbano, Italia (2005);
o Founding Member of INTERNATIONAL INNOVATION CLUB "ARCHIMEDES" Moscow (2005);
o Superviser in the First PhD European School in Science for Conservation, EPISCON, Universita degli Studii di Bologna;
o Member of the Network of European PROGRAM EUARTECH (2005);
o Member in International Jury (Archimedes Moskow 2005, New Time Sevastopol 2005, INFOINVENT Chisinau, 2005, INVENTIKA Bucuresti, 2005, INVENTICA Bucuresti, 2005).
o President of ROMANIAN INVENTORS FORUM (2003-2007);
o Member of the Network of European PROGRAM LABSTECH (2003);
o Membru al SOCIETÃţII EURACHEM România (2003);
o Founding-member of the ROMANIAN SCIENTIST ASSOCIATION (1984 - 2007);
o Active Member of The New York Academy of Sciences (1984-1996);
o Member of the INVENTS COMMITTEE OF THE ROMANIAN ACADEMY (1988 - 2007);
o Founding-member of ROMANIAN INVENTS SOCIETY (1991 - 2007);
o Member of the EURISTIKA INTERNATIONAL CREATIVITY ASSOCIATION (1991, Volgograd);
o Member of the PHYSICAL-CHEMISTRY SOCIETY (1991 - 2007);
o Corresponding Member OF OSTERREICHISCHE ALBERT SCHWEITZER-GESELLSCHAFT, Vienna (1995);
o Member of INSTITUTE FOR INTERNATIONAL RELATIONS AND INTERCULTURAL STUDIES, ALABAMA UNIVERSITY (1997);
o Honorary Member of OSTERREICHISCHE ALBERT SCHWEITZER-GESELLSCAFT, Vienna (1997);
o Honorary Member of THE INTERNATIONAL CULTURAL CORRESPONDENCE INSTITUTE, Bombay-India (1997);
o Honorary Diploma of THE PARTHASARATHY INTERNATIONAL CULTURAL ACADEMY, Madras-India (1997);
o Honorary Diploma of THE "ST.ANDREW" ASSOC., Scotland (1998);
o Member of the ROMANIAN CHEMISTRY SOCIETY (2000 - 2007);
ORDERS, DISTINCTIONS AND AWARDS :
- Gold Medal and RUN Order, Bruxelles, 2006;
- Cup and Special Prize of MOO "Sociopolis in the Ukraine" (Kiev), sept. 2006;
- Cup and Special Prize of "Centrî Sodeistvia Radiaţionoi Iadernoi i
Ekologhiceskoi Bezopasnosti" Sevastopol, sept. 2006, Ukraina;
- ICEPEC Gold Medal, Moskow (2005);
- GRAND OFFICER DEGREE of Inventive Merit, Brussels - Belgium (2005);
- Prize of National Authority for Research - MedC, Bucharest (2005).
- Excelency Dipoma for Culture - Bucharest (2005)
- Gold ARCHIMEDES, Moskow, GRAND PRIX (2005).
- COMMANDOR DEGREE "G. Constantinescu" - Cluj-Napoca (2005);
- "PETRU PONI" Award 1st Class - Iasi (2005)
- Special Prize and Golden CUP of Pricinosti Superior School, Ucraina-Estonia-Belgia, 2005;
- Special Prize and Golden CUP of Ajumel Academic Centre, Sevastopol, 2005;
- Special Prize and Crystal CUP of Inventors Pedagogical Association, Sevastopol, 2005;
- COMMANDOR DEGREE of Inventive Merit, Brussels - Belgium (2004);
- Gold ARCHIMEDES, Moskow, GRAND PRIX (2004);
- AGEPI, Kishinew, R.Moldova, Honorary PRICE (2004);
- OFFICER DEGREE of Inventive Merit, Brussels - Belgium (2003);
- AGEPI, Kishinew, R.Moldova, Honorary Diploma (2002);
- CHEVALIER DEGREE of Inventive Merit, Brussels - Belgium (2002);
- Special Prize ALMA MATER IASSYENSIS, for the book: Chemistry for Conservation vol. I and II, Ed. Corson, Iasi, 2002;
- PARTHASARATHY INTERNATIONAL CULTURAL ACADEMY, Madras - India, Special Award (1997);
- "DIMITRIE LEONIDA", Award 1-st Classes (1996);
- "STEFAN CEL MARE SI SFÂNT", Award 1-st Classes (1994);
- EUROPEAN ARTS ACADEMY, Special Diploma (1993);
- "HENRI COANDA" Award, 3-rd, 2-rd and 1-st Classes. (1991-1993);
Publicații selectate:
* 2. A. COTOVAIA, S. SHOVA, Yu. A. SIMONOV, T. ROSHU, I. SANDU, A. GULEA,, Structure and some properties of new formes of tris-(2-aminoethanolato-o,n) cobalt (III), KOORDINATSIONNAYA KHIMIYA, 32 (11), 2006.
* 5. I. SANDU, C. MÃRUÞOIU, I.G. SANDU, A. ALEXANDRU, A.V. SANDU, Authentification of Old Bronze Coins. I. Study on Archaeological Patina, CHEMIA,, 9 (1), 2006.
* I.C.A. SANDU, S. BRACCI, I. SANDU,, Instrumental analyses used in the authentication of old paintings I. Comparison between two Icons of XIXth Century, Revista de Chimie, 57 (8), 2006.
* Ioan Gabriel SANDU, Research concerning the obtaining and characterization of new materials involved in conservation and restoration of works of art, Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi, 2005.
* I. SANDU, A. GULEA, C. LUCA, G. NOVIÞKI, I.C.A. SANDU,, Studies on reaction system Pd(II) - 2,6 - diaminotholuene, XIIth Mejdunarodnaja Ciugaevskaja Konferenţija po Koordinaţionnoi Himii, 2005.
* I. SANDU, A. GULEA, I.CA., SANDU, C. LUCA, I.G. SANDU, Studii privind sistemul de reacţie Pd2+ - 2,6 diaminotoluen, Revista de Chimie, 56, 8, 2005.
* I.G. SANDU, S., STOLERIU, I. SANDU, M. BREBU, A.V. SANDU, Autentificarea monedelor antice din bronz prin studiul patinei arheologice. I. Compoziţie şi structurã, Revista de Chimie, 56, 10, 2005.
* I. Sandu, A. Dima, I.G. Sandu, C. Luca, Irina Crina Anca Sandu, A.V. Sandu, Survey on behaviour of interventions for Probota Monastery’s indoor frescoes under environmental factor influence. III. Correlations between thermal, hygroscopic and sonic parameters, Environmental Engineering and Management Journal, 3, 3, 2004.
* I. SANDU, C. PASCU, I.G. SANDU, G. CIOBANU, A.V. SANDU, O. CIOBANU, The obtaining and characterization of NaCl nanicrystalline dispersions for Saline Type Therapeutical Climate. III. The evaluation of the "Salin" Device Reliability, Rev.Chim., 55, 11, 2004.
* I. SANDU, C. PASCU, I.G. SANDU, G. CIOBANU, A.V. SANDU, O. CIOBANU, The obtaining and characterization of NaCl nanicrystalline dispersions for Saline Type Therapeutical Climate. II. "in situ" analysis of saline aerosols, Rev.Chim., 55, 10, 2004.
* N. Sulitanu, I. Sandu, I.G. Sandu, Role of thiourea additive in the electrodeposition process of nanocrystalline nickel and iron thin films, Rev.Chim., 54,8, 2003.
* N. Sulitanu, I. Sandu, Synthesis by chemical reduction method, microstructure and magnetic behaviour of ultra-fine amorphous powders in (Fe, Co, Ni)-B systems, Rev.Chim., 54, 7, 2003.
* I. SANDU, A. DIMA, I.G SANDU, C. LUCA, Irina Crina Anca SANDU, Monitoring the behaviour of the conservation interventions of the Probota Monastery's indoor frescoes under the influence of the environment factors. II., "Gh. Asachi" Technical University of Iasi, Matei Macoveanu, Environmental Engineering and Management Journal, 2(4), 2003.
* I. SANDU, C. PASCU, I.G. SANDU, G. CIOBANU, V. VASILE, O. CIOBANU, The obtaining and characterization of NaCl nanicrystalline dispersions for Saline Type Therapeutical Climate. I. Theoretical Isues, CHIMINFORM DATA S.A., Rev. Chim., 54(10), 2003.
* Sandu Ion, Dima Adrian, Sandu Ioan Gabriel, Luca Constantin, Sandu Irina Crina Anca, Monitoring the behaviour of the restoration intervention of the Probota Monastery's indoor frescoes under the influence of the enviromental factors, "Gh. Asachi" Technical University of Iasi, Matei Macoveanu, Enviromental Engineering and Management Joural, 2, 2003.
* Sandu Irina Crina Anca , Brebu Mihai , Luca Constantin, Sandu Ion, Vasile Cornelia, Thermogravimetric study on the ageing of lime wood supports of old paintings, Elsevier Science, Brighton, Polymer Degradation and Stability, 80, 1, 2003.