Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

INTERNETUL în cercetarea ştiinţifică şi în instruirea cercetătorilor

Miercuri 13 Martie 2002, la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare, din Cluj-Napoca, în sala de seminarii, între orele 10:00 şi 14:30, s-a desfăşurat un Simpozion, o adevărată dezbatere pe tema: „INTERNETUL în cercetarea ştiinţifică şi în instruirea cercetătorilor”. Avându-i ca invitaţi pe cercetător dr. Nicolae Nistor de la Universitatea Ludwig Maximilian din München, lector Carmen Holotescu de la Universitatea Tehnică din Timişoara (director al firmei TimSoft), prof.dr. Zoltan Kasa (Prorector al Universităţii Babeş-Bolyai), dr. ing. Peter Gluck (DNT Cluj). Au fost aşteptaţi, dar nu au putut onora invitaţia, colegii din conducerea RoEduNet şi a centrului de comunicaţii din Universitatea Tehnică.

Au participat cercetători din institut, dar şi de la alte unităţi de cercetare din Cluj (BIOS, ICRR, Software ITC, UBB).

Simpozionul a încercat să celebreze atât cei 10 ani care s-au împlinit de la lansarea World Wide Web, cât şi cei nouă ani scurşi de la prima conectare a institutului la reţeaua Internet, cei 5 ani de la instalarea primului server Web din institut şi să marcheze schimbarea infrastructurii locale prin instalarea unor calculatoare noi ca servere în reţeaua internă. S-a dorit însă şi o tribună de manifestare a frustrărilor cercetătorilor vis-a-vis de dificultăţile accesului la Internet, o dezbatere în căutarea unor alternative faţă de calitatea slabă a liniei telefonice (închiriate) de acces. In această direcţie, a fost regretată absenţa specialiştilor de la centrul de comunicaţie al RoEduNet. Cu atât mai mult cu cât simpozionul s-a dorit un preludiu pentru conferinţa naţională RoEduNet din Aprilie.

Temele dezbătute şi incluse în programul afişat şi multiplicat, au fost:

Cercetarea în domeniul fizicii în Societatea Informaţională: resurse şi soluţii oferite de Internet
M. Bodgan: Cooperarea ştiinţifică prin Internet
C. Morari: Calculul distribuit şi aplicaţiile GPL în fizică
V.V. Morariu: Aportul informaţiilor din Internet în cercetările din institut
Rolul Internetului în pregătirea cercetătorilor şi în învăţământul deschis la distanţă
N. Nistor: Seminariile virtuale în viaţa de zi cu zi
C. Holotescu: Coagularea unei comunităţi virtuale a specialiştilor implicaţi în instruirea prin Internet. Mediile Web de predare-învăţare interactivă.
Căutarea şi selecţia informaţiilor, problemele publicării Web
P. Glück: Noi meserii în societatea informaţională
M. Jalobeanu: Fiabilitatea şi credibilitatea informaţiilor din Internet

Cu excepţia prezentărilor făcute de invitaţi, de dr. Nistor şi de d-na Holotescu, a fost însă vorba de dezbateri tematice moderate, şi nu de conferinţe de autor.

In deschidere, directorul general al institutului, dr. Mircea Bogdan a enumerat programele internaţionale şi proiectele în care participarea institutului a fost şi este posibilă doar datorită comunicării prin Internet. Dr. Bogdan a subliniat importanţa prezenţei institutului şi ofertei sale, pe Web. Ca o ilustrare, pe ecran a fost proiectată pagina Web a institutului, realizată de dr. Adrian Pamula. In ceva mai multe detalii, privind posibilitile de cooperarea ştiinţifică prin intermediul listelor de dezbatere din Internet, a intrat dl.ing Vasile Surducan. Dânsul a prezentat şi stadiul negocierilor pe care le-a purtat cu Romtelecom în privinţa ameliorării liniei de acces la centrul de comunicaţii RoEduNet, răspunzând astfel colegilor care şi-au exprimat nemulţumirea şi frustrarea în privinţa dificultăţilor de acces la World Wide Web. In condiţiile navigării greoaie, s-a discutat despre importanţa şi soluţiile oferite de poşta electronică.

Dr. Cristian Morari a prezentat posibilităţile de lucru la distanţă, de rezolvarea unor probleme laborioase, în centrele academice de supercalculatoare, în particular, la centrul din Jülich (Germania). Prezentarea sa a stârnit interesul fiind urmată de un val de întrebări punctuale.

Dr. Vasile V. Morariu s-a limitat în a repeta că cercetarea nu mai este posibilă fără acces la Internet, la resursele ştiinţifice de pe Web. Insistând asupra eforturilor necesare pentru ameliorarea accesului.

Lipsa specialiştilor aşteptaţi, din conducerea RoEduNet Cluj, n-a permis conturarea unei concluzii pertinente cu privire la şansele de îmbunătăţire a accesului la Internet, adică a liniei de legătură la centrul de comunicaţii. In lipsa acestora, întrebarea:

Cum s-ar putea ameliora accesul la Internet?

care figura în program, a rămas la nivel retoric, mulţi cercetători exprimându-şi frustrarea datorată accesului limitat (restricţionat de viteza proastă).

In cea de a doua parte a simpozionului, privind rolul Internetului în educaţie şi în pregătirea cercetătorilor, au vorbit invitaţii: Dr. N. Nistor despre seminariile virtuale pe care le organizează la Universitatea Ludwig Maximilian din München, încă din 1995-96, iar din anul 2000, la Universitatea Virtuală Bavareză. Prezentând experienţa acumulată în organizarea acestor seminarii virtuale, încununate şi cu un premiu de excelenţă din partea Ministrului Bavarez al Invăţământului, dr. Nistor a ţinut să sublinieze printr-un exemplu, că dificultăţile legate de trafic nu se pot diminua. Expunerea sa a condus la numeroase întrebări, parte de ordin procedural – organizatoric, parte privind eficienţa şi evaluarea rezultatelor studenţilor.

D-na Carmen Halotescu, de la catedra de Computer Science a Universităţii Tehnice Timişoara, şi director al Timsoft, prezentând, prin Reţea, mediul educaţional Web realizat de ei la Timsoft, precum şi oferta de cursuri, a insistat asupra cooperării prin Internet şi realizării unei comunităţi virtuale a specialiştilor implicaţi în instruirea prin Internet. Prezentând structura Mediului Web de instruire, Carmen a lansat şi invitaţia, către cei interesaţi, de a realiza împreună seminarii online, cel puţin aşa ca cel organizat cu ocazia festivalului Internet-Fiesta.

Din cauza depăşirii timpului alocat, atât prezentarea accesului la Internet şi a structurii Intranet din Univ. Babeş-Bolyai, cât şi partea a 3-a a dezbaterii au fost amânate, tema privind Căutarea şi selecţia informaţiilor, problemele publicării Web urmând a fi dezbătută în seminarul online de la Timsoft, între 21-26 martie.