Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Colaborare intre cercetatori si jurnalistii de stiinta

(text in lucru, va rog dati feedback)

Varianta nr.1

Asociatia Ad Astra coordoneaza un proiect care face legatura intre jurnalistii de stiinta si cercetatorii interesati de promovarea stiintei. Astfel, in proiect, avem doua baze de date: una a jurnalistilor de stiinta inclusi in proiect, si alta a cercetatorilor interesati de promovarea stiintei, iar membrii pot colabora intre ei. Jurnalistii pot contacta cercetatorii pe subiecte  de actualitate sau interes general, iar cercetatorii pot semnala jurnalistilor subiecte particulare, cum ar fi rezultatele unor cercetari. Pentru a va inscrie in proiect, ca jurnalist de stiinta sau cercetator, va rugam sa trimiteti un email pe adresa office@ad-astra.ro. Baza de date a jurnalistilor se gaseste aici https://ad-astra.ro/lista-jurnalisti/. Baza de date a cercetatorilor se gaseste aici https://ad-astra.ro/lista-de-contact-cercetatori-pentru-presa/. Cele doua doua sunt accesibile doar membrilor din proiect si membrilor asociatiei Ad Astra.

Participantii in proiect se obliga sa respecte urmatoarele reguli comune de conduita:

  • Datele de contact sunt personale, sunt folosite doar in interesul proiectului si nu se dau mai departe

Cercetatorii se anjajeaza sa respecte:

  • Constientizeaza ca jurnalistii au deadline-uri de cele mai multe ori de ordinul orelor sau, cel mult, al zilelor.
  • Incearca sa le raspunda jurnalistilor in maximum 2 ore de la primirea unei intrebari pentru a-i informa daca pot sau nu pot ajuta, si conditiile sub care accepta colaborarea.
  • In mod normal, conditiile sub care cercetatorii pot accepta colaborarea sunt sub forma:
    • „Standard”: jurnalistul poate modifica gramatical textul cercetatorului, adaga un titlu la alegerea lui si publica articolul fara acordul expres al cercetatorului
    • „Acord cercetator”: cercetatorul trebuie sa isi dea acordul final pe paragrafele care fac referire la el si pe titlul articolului, inainte ca acesta sa fie publicat
  • Se poate intampla ca, daca jurnalistul a primit raspuns pozitiv deja de la alt cercetator, ajutorul lui sa nu mai fie necesar.
  • Textul final trebuie trimis in rastimpul agreat cu jurnalistii.
  • Cercetatorii pot initia contactul cu un jurnalist pentru un subiect nou, prin intermediul unui mesaj (WhatsApp, SMS, etc.)  sau email.

Jurnalistii se angajeaza sa respecte:

  • Au dreptul sa contacteze un cercetator prin intermediul unui mesaj (whatapp, SMS, etc.) sau email.
  • Daca contacteaza un cercetator cu o intrebare urgenta, folosesc cuvantul URGENT (scris cu majuscule) in subject line.
  • Daca sunt contactati de un cercetator, incercearca sa confirme primirea mesajului intr-o zi, si sa raspunda negativ sau pozitiv la intrebarea formulata.

Asociatia Ad Astra isi rezerva dreptul de a scoate un un participant din proiect atunci cand crede ca este necesar. Orice membru al proiectului poate parasi de bunavoie proiectul.

Varianta nr. 2

Asociatia Ad Astra coordoneaza un proiect care face legatura intre jurnalistii de stiinta si cercetatorii interesati de promovarea stiintei. Astfel, in proiect, avem doua baze de date: una a jurnalistilor de stiinta inclusi in proiect, si alta a cercetatorilor interesati de promovarea stiintei, iar membrii pot colabora intre ei. Jurnalistii pot contacta cercetatorii pe subiecte de actualitate sau interes general, iar cercetatorii pot semnala jurnalistilor subiecte particulare, cum ar fi rezultatele unor cercetari. Pentru a va inscrie in proiect, ca jurnalist de stiinta sau cercetator, va rugam sa trimiteti un email pe adresa office@ad-astra.ro. Baza de date a jurnalistilor se gaseste aici https://ad-astra.ro/lista-jurnalisti/. Baza de date a cercetatorilor se gaseste aici https://ad-astra.ro/lista-de-contact-cercetatori-pentru-presa/. Cele doua doua sunt accesibile doar membrilor din proiect si membrilor asociatiei Ad Astra. Datele de contact sunt personale, sunt folosite doar in interesul proiectului si nu se dau mai departe

In proiect, cercetatorii si jurnalistii vor incerca sa construiasca o relatie de incredere, de la caz la caz, facandu-si mai intai cunoscute, reciproc, asteptarile si sensibilitatile. Astfel, de multe ori, jurnalistii se asteapta la un raspuns in cateva ore de la primirea unei intrebari pentru a-i informa daca pot sau nu pot ajuta, si conditiile sub care accepta colaborarea. Alteori, raspunsul poate intarzia. Cateodata, jurnalistii prefera o colaborare in care ei pot modifica gramatical textul cercetatorului, adaga un titlu la alegerea lor si publica articolul fara acordul expres al cercetatorului. Alteori, urmeaza o colaborare in care cercetatorul trebuie sa isi dea acordul final pe paragrafele care fac referire la el si pe titlul articolului, inainte ca acesta sa fie publicat. Toate aceste aspecte pot fi discutate direct intre jurnalist si cercetator, la inceputul colaborarii.

Asociatia Ad Astra isi rezerva dreptul de a scoate un un participant din proiect atunci cand crede ca este necesar. Orice membru al proiectului poate parasi de bunavoie proiectul.