Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Marșul pentru știință 2017

UPDATE 24 aprilie:

A. Acoperire mass-media a evenimentului:
adevarul.ro (a)
hotnews.ro
agerpres.ro
adevarul.ro (b)
ziuadecluj.realitatea.ro
ziarulfaclia.ro
Radio Cluj – Pulsul zilei
TVR Cluj – Transilvania la zi (minutul 16:38)
actualdecluj.ro

B. Fotografii de la cele două marșuri
București
Cluj-Napoca

=================================================================================================================
Ad Astra, Asociatia Cercetatorilor Români, organizează pe 22 aprilie la orele 16:00, la Bucureşti şi 10:30 la Cluj-Napoca, Marşul Pentru Ştiinţă, eveniment satelit al marchforscience.com care se va desfăşura simultan în SUA şi în zeci de alte ţări, 600+ orașe.

Facebook event – București:
https://www.facebook.com/events/274468196313457/
În Bucureşti, traseul provizoriu ar putea fi Parcul Izvor, Cişmigiu,
str. Gral Berthelot (ministerul educaţiei), str. Mendeleev (ministerul
cercetării), Piaţa Victoriei, Parcul Kiseleff.

Facebook event – Cluj-Napoca:
https://www.facebook.com/events/103682036853581/
În Cluj-Napoca, punctul de întâlnire este Piața Unirii, la ora 10:30.
Traseul este P-ța Unirii, B-dul Eroilor, P-ța A. Iancu, B-dul 21 Decembrie 1989, P-ța Unirii.

–> colegii noștri de la Cluj-Napoca, Bogdan Drugă și Mihai Miclăuș, vorbesc la minutul 16:38 despre „Marșul pentru știință” în cadrul emisiunii „Transilvania la zi” a TVR Cluj
și
aici în cadrul emisiunii „Pulsul Zilei” de la Radio Cluj.

==================================================================================================================
Marşul pentru Ştiinţă NU este o manifestare de protest, ci una de susţinere a principiilor şi valorilor abordărilor ştiinţifice în învăţământ, sănătate, economie şi administraţie, a descoperirii prin cercetare a adevărului obiectiv, verificabil experimental.

Toti cei care doresc sa participe civilizat la aceasta manifestare sunt bineveniti.

Asociația Ad Astra (www.ad-astra.ro) este singurul organizator în România al “March for Science” (www.marchforscience.com), prin cele două marșuri care au loc în București și respectiv Cluj-Napoca.

Misiune (Text tradus de la: www.marchforscience.com/mission/)

„Marșul pentru știință” militează pentru o finațare robustă a științei și deschiderea acesteia spre public, ca un pilon al libertății și  prosperității oamenilor. Uniți într-un grup divers, nepartinic, susținem cercetarea științifică pentru binele comun și cerem ca liderii să adopte politici bazate pe dovezi științifice, în interesul public.

„Marșul” este și o celebrare a științei. Nu este vorba despre oameni de știință în opoziție cu policieni, ci despre rolul palpabil pe care știința îl joacă în viețile fiecăruia dintre noi și despre nevoia de a respecta și încuraja cercetarea ce ne conferă noi perspective asupra lumii. Cu toate acestea, „marșul” a generat multe dispute, dacă oamenii de știință înșiși ar trebui să se implice sau nu în politică. Puși în fața unei tendințe de discreditare a consensului științific și de restricționare a descoperirilor științifice, ne întrebăm: ne putem permite să nu luăm partea științei și să nu vorbim despre asta?

Oamenii care prețuiesc știința au păstrat liniștea pentru prea mult timp în fața unor politici care ignoră dovezile științifice și primejduiesc atât viața umană cât și viitorul acestei lumi. Noi politici amenință să restricționeze și mai mult pe viitor abilitatea oamenilor de știință de a-și comunica descoperirile. Suntem puși în fața unui posibil viitor în care oamenii nu numai că vor ignora dovezile, dar vor încerca să elimine complet știința din elaborarea politicilor. Tăcerea este un lux pe care nu ni-l mai putem permite. Trebuie să fim uniți și să sprijinim știința.

Aplicarea științei în politică nu este o acțiune partinică. Au fost propuse planuri și politici anti-științifice din toate taberele spectrului politic, dăunătoare tuturor, fără excepție. Știința nu ar trebui să servească intereselor de grup și nici să fie respinsă pe baza convingerilor personale. În esența ei, știința este o unealtă pentru căutat răspunsuri tehnice la întrebări tehnice. Ea poate și ar trebui să influențeze politicile și să ne ghideze pe termen lung luarea deciziilor.

Marșul pentru știință apără știința alături de integritatea științifică, dar este un pas mic spre încurajarea aplicării acesteia în politică. Înțelegem că cea mai eficientă cale de a proteja știința este încurajarea publicului să o prețuiască și să investească în ea.  Cea mai eficientă cale pentru a ne asigura că știința va influența politica este să încurajăm oamenii în acest sens. Lucrul acesta se poate întâmpla numai prin educație, comunicare și legături de respect reciproc între oamenii de știință și comunitățile din care fac parte. Căile de comunicare trebuie să meargă în ambele direcții. De prea multă vreme există o diviziune între comunitatea științifică și public. Încurajăm oamenii de știință să interacționeze cu comunitățile lor, explicând cercetarea lor și impactul acesteia în viețile de zi cu zi ale oamenilor. Îi încurajăm să asculte comunitatea și să-și ia în considerare cercetarea și planurile de viitor din perspectiva oamenilor pe care îi deservesc. Trebuie să luăm știința afară din laboratoare și reviste și să o împărtășim cu lumea. ”