Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Nouă organizaţii neguvernamentale susţin iniţiativa Ad Astra privind deconspirarea colaboratorilor securităţii din mediul academic

Mai multe organizaţii ale societăţii civile susţin iniţiativa Ad Astra de a cere CNSAS deconspirarea directorilor din MEdC, rectorilor, academicienilor şi directorilor INCD-urilor care au colaborat cu Securitatea. Aceste organizaţii sunt:
– Asociaţia Pro Democraţia (APD)
– Asociaţia pentru Protejarea şi Promovarea Libertăţii de Exprimare
(APPLE)
– Asociatia Epsilon III
– EDU CER
– Grupul civic Forumul Academic Român (FAR)
– Freedom House
– Grupul pentru Dialog Social (GDS)
– Societatea Academică din România (SAR)
– Societatea Timişoara

Reacţii în presă:
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5877&art=14372&cHash=e6722e5756
http://www.ziua.net/display.php?id=202826&data=2006-07-04

Comunicate de presă:

——
Pentru un invatamant superior curat

Mai multe organizatii ale societatii civile sustin initiativa Ad Astra de a cere CNSAS deconspirarea directorilor din MEdC, rectorilor, academicienilor si directorilor INCD-urilor care au colaborat cu Securitatea.

Mai mult decit atat, organizatiile semnatare propun ca pe lista celor verificati sa figureze in plus decanii si sefii de catedra.

Suntem de acord cu motivatia Ad Astra care apreciaza ca „învatamantul superior si cercetarea sunt domenii strategice de maxima importanta pentru România, iar lipsa informatiilor asupra eventualelor persoane implicate în activitatea de politie politica franeaza reforma si relansarea acestor domenii prin potentialul de santajabilitate al acestor persoane publice”.

De asemenea, sustinem o cerere mai veche a organizatiilor neguvernamentale din invatamint potrivit careia conducerile universitatilor ar trebui obligate sa-si publice pe site declaratiile de avere, conform legii.

Reamintim in acest context ca un Tribunal din judetul Vilcea a obligat recent Universitatea Bucuresti sã publice declaratiile de avere ale persoanelor cu functii de conducere din Universitate.

De asemenea, pentru cresterea transparentei in invatamintul public universitar din Romania propunem ca toate salariile din acest domeniu sa fie publicate pe Internet.

Organizatiile semnatare sunt:

– Asociatia Pro Democratia (APD)
– Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare
(APPLE)
– Asociatia Epsilon III
– EDU CER
– Freedom House
– Grupul pentru Dialog Social (GDS)
– Societatea Academica din Romania (SAR)
– Societatea Timisoara

——

Grupul civic Forumul Academic Roman sustine actiunea asociatiei Ad Astra privitoare la deconspirarea directorilor din MEdC, rectorilor, academicienilor si directorilor INCD-urilor care au colaborat cu fosta Securitate.

Consideram ca apropierea de finalizare a procesului de privatizare a intreprinderilor din Romania, deplaseaza centrul de greutate al actiunilor de coruptie si trafic de influenta in principal catre sistemul de educatie si cercetare, zona in care urmeaza sa fie vehiculate in viitor importante sume de bani. Modul in care Ministerul Educatiei si Cercetarii gestioneaza fondurile alocate competitiilor nationale de granturi, cel mai recent exemplu fiind programul CEEX, ne face sa credem ca deja sunt puse la punct adevarate retele de dirijare a banilor catre anumite institutii si persoane situate foarte departe de zona de performanta, dar foarte aproape de grupurile de interese. Se poate observa in mod clar in cadrul programului CEEX o defavorizare in ceea ce priveste finantarea domeniului stiintelor exacte, tocmai segmentul care aduce Romaniei cea mai mare vizibilitate internationala. Aceasta gestionare defectuoasa a fondurilor din cercetare, combinata cu sistemul complet aberant de finantare pe student echivalent, va duce in cel mai scurt timp la distrugerea totala a facultatilor care pregatesc specialisti in domeniiul stiintelor exacte.

Din aceste motive, consideram ca este absolut necesara o clarificare a situatiei pe care au avut-o inainte de 1989 (in ceea ce priveste raportul fata de fosta Securitate) in cazul tuturor persoanelor care detin functii de conducere atat la nivelul Ministerului Educatiei si Cercetarii, cat si la nivelul universitatilor, respectiv a Institutelor Nationale de Cercetare.
Colegiul Director al Forumului Academic Roman,

Hurduc Nicolae (Universitatea Tehnica Iasi)
Stamate Eugen (Nagoya University, Japonia)
Branisteanu Dumitru (Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi)
Apetrei Cristian (Tulane University, New Orleans, USA)
Dragos Pieptu (Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi)
Popovici Cornel (Institut de Cancérologie et d’Immunologie de Marseille, Franta)
Pol Sergiu (Universitatea “Transilvania” Brasov)