Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Lista autorilor de articole ştiinţifice din România, conform ISI (1975-2008) – UPDATE

Listele de la https://www.ad-astra.ro/cartea-alba/lista_cercetatorilor.zip au fost corectate prin includerea pe foaia „Autori corespondenţi români” a unor nume care nu au apărut anterior deoarece nu au fost considerate ca aparţinând unor autori români, dintr-o problemă tehnică legată de schimbarea în decursul anilor a modului în care ISI a reprezentat în baza sa de date anumite informaţii. Aceste nume de autori şi informaţii despre publicaţiile lor apăreau anterior doar pe foaia „Autori români (şi unii străini)”. Au fost afectaţi de această problemă autorii corespondenţi care nu au mai publicat articole, ca autori corespondenţi, în ultimii aproximativ 10 ani.

Având în vedere reacţiile ulterioare publicării acestor liste, trebuie subliniate următoarele:

Aceste liste NU reprezintă un clasament al oamenilor de ştiinţă din România, datorită limitelor inerente unei prelucrări automate şi a diferenţelor dintre domenii ştiinţifice. Scopul realizării acestor liste este de a furniza informaţii despre identitatea cercetătorilor importanţi din România (adică o persoană care nu cunoaşte care sunt aceşti cercetători poate obţine o listă cu numele lor). Odată ce sunt cunoscute numele principalelor cercetători români se pot face căutări manuale adiţionale pe baza cărora se pot elimina problemele generate de căutările automate şi se pot realiza eventuale clasamente ale cercetătorilor români, pe domenii. Realizarea unui astfel de clasament NU este însă scopul prezentei liste. De asemenea, prezenta listă nu se substituie informaţiilor care pot fi obţinute despre o anumită persoană direct de pe site-ul ISI şi care pot fi mult mai precise decât cele din această listă deoarece site-ul oferă posibilitatea ca utilizatorul să introducă criterii de căutare mai complexe decât simpla indicare a unui nume şi a ţării şi să filtreze interactiv rezultatele unei căutări.

Listele sunt incluse într-un fişier Excel, arhivat în format Zip. Fişierul include mai multe foi (sheets).

Referitor la articolele care au prezentat aceste liste ca un clasament:
http://www.adevarul.ro/articole/cei-mai-valorosi-cercetatori-clujeni.html
http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/cercetatorii_ieseni_din_topul_national_171420.html
Am spus ambilor ziarişti, în mod repetat, că aceste liste nu reprezintă un clasament, dar totuşi ei au ignorat acest lucru. Nu sunt preşedinte al asociaţiei Ad Astra. Am încercat să public o corecţie ca şi comentariu la articolul din Adevărul dar acest comentariu a fost cenzurat.

Ad Astra a realizat anterior clasamente ale universităţilor şi instituţiilor de cercetare din România, care se pot realiza pentru că este mult mai uşor de identificat instituţii decât persoane.