Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Matura coruptia din Universitati!

Student ARC:
Matura coruptia din Universitati!
18 Aprilie 2012 – Romaniacurata.ro

Mediul universitar românesc a fost tratat cu blândete nu numai de investigațiile jurnalistice, ci si de beneficiarii directi ai actului educational. În afara unor inițiative punctuale, nu a stat nimeni să supravegheze ce se întâmplă acolo. Câinele de pază era ocupat cu hoții cei mari. Cine să se uite la un profesor universitar, dacă se găsesc incompatibilități până și la un sef de Guvern sau ministru?

Supravegherea universităților e la fel de importantă precum cea a Guvernului. Dacă tinerii se obișnuiesc în primii ani de maturitate cu un mediu murdar, nimeni nu le va mai scoate asta din cap. Astfel că generația mult-așteptată de tineri curați și competenți riscă să ajungă o adunătură de bătrâni cinici la 30 de ani, care nu mai vor decât să „se descurce” sau să plece din țară.

Alianța pentru o Românie Curată vrea să rupă acest lanț al evenimentelor. Studenții nu trebuie să privească neputincioși cum viitorul lor e clădit de personaje dubioase, cum se mimează educația în schimbul banilor, cum universitățile au restanțe la aproape toate materiile importante: Etică, Transparență, Bună Guvernare.

Proiectul Student ARC, derulat de Societatea Academica din Romania prin Alianta pentru o Romanie curata, sustinut de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, care a debutat la inceputul lunii aprilie 2012, îşi propune să promoveze principiile bunei guvernări în rândul tinerilor din cinci orase unde sunt mari centre universitare: Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj si Constanta.

Cum? Prin crearea unei reţele de studenţi implicaţi în viaţa cetăţii, atât în oraşul în care studiază, cât şi la nivel naţional. Poti veni insa in randurile noastre din oricare alt oras al tarii. Ii invitam deci pe tinerii studenti, elevi, jurnalisti sau reprezentanti ai ONG-urilor sa se alature unor comunitati locale a caror voce va deveni puternica!

Vino in Student ARC si vei fi parte a construirii unui mecanism de monitorizare a vietii universitare! Cuvantul tau va conta si vei fi membru al unei mari retele de bloggeri care se va mobiliza oricand in ajutorul tau si pentru sustinerea punctului tau de vedere. Te vom invata cum sa folosesti Legea 544/2001 a accesului la informatia de interes public in scopul dezvoltarii transparentei din centrului tau universitar. Te vom invata cum sa analizezi achizitiile publice relevante pentru comunitatea din care faci parte. Cum sa identifici si sa raportezi cazurile de plagiat. Cum sa gasesti si primesti un loc de cazare la caminul facultatii fara sa mai fii obligat sa dai spaga. Intr-un cuvant, la final, vei stii ce inseamna buna guvernare si cum te poti implica pentru ca lucrurile care nu-ti plac, pentru ca nu sunt corecte, sa nu se mai intample.

Inscrie-te aici!

Proiectul funcţioneaza ca o continuare, o extindere firească, a Alianţei pentru România curată, care susţine participarea publică la toate nivelurile, atât pentru persoane fizice cât şi pentru organizaţii.

Am creat un loc (http://student.romaniacurata.ro/ ) în care studenții să învețe cum să monitorizeze, cum sa adune informații despre universitatea lor, să le pună cap la cap, să găsească neregulile și să-i tragă la răspundere pe cei responsabili, dar si sa propuna solutii de rezolvare a problemelor si sa le puna in aplicare. Îi vom ajuta pe parcursul intregului proces și vom promova ideile si solutiile lor.

Studenții vor vâna conflictele de interese, corupția și incompetența, vor testa transparența instituțiilor și capacitatea de a răspunde la nevoile lor. Lista de subiecte abordate se găsește http://student.romaniacurata.ro/metodologie-student-romania-curata/. O lansam astazi in dezbatere publica.

Spune-ne si tu parerea ta. Incurajeaza-i pe studenti! Cum ti se pare metodologia propusa spre dezbatere? Ce ai vrea sa mai monitorizam?