Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Întârzierea legii bugetului

Întârzierea întocmirii, dezbaterii şi aprobării legii bugetului de stat pe 2019 are efecte catastrofale asupra sistemului naţional de cercetare.

Finanţările proiectelor obţinute prin competiţie nu se pot derula pe baza legii bugetului din anul anterior, asemenea altor activităţi bugetare. Deschiderea finanţărilor, în fiecare an, se face la cel puţin câteva săptămâni de la promulgarea legii bugetului, după ce se încheie contractele de finanţare între diversele autorităţi şi apoi între autorităţile contractante şi contractori (institute sau universităţi).

Întârzierea înseamna o împiedicare sau chiar o întrerupere a cercetărilor finanţate public, în toată ţara, pentru câteva luni, si chiar disolutia echipelor de cercetare constituite, agravând şi mai mult starea deja fragila a sistemului.

Solicităm ministerului de finanţe să emită imediat proiectul legii bugetului de stat pe 2019 şi să deschidă dezbaterea publică asupra acestuia.

Solicităm, de asemenea, respectarea nivelurilor de finanţare publică stabilite prin HG929/2014—Strategia Naţionala de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, atât pentru 2019 (0,83% din PIB) cât şi pentru
2020 (0,97% din PIB). Reamintim că nivelul de finanţare pe anul pe 2018 a fost sub un sfert din cel stabilit prin strategia naţională.

Asociația Ad Astra
14 Ianuarie 2019