Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Ilegalitate gravă la CNCSIS, recunoscută de CNCSIS: Manipularea datelor din proiectele depuse

Proiectul cu titlul „DEZVOLTAREA COMUNITATILOR RURALE SI DINAMICA INTEGRARII EUROPENE. PERSPECTIVA COMPARATIVA”, având ca director de proiect pe dl. Ilie Bădescu, a fost depus pentru finanţare la CNCSIS, în sesiunea din 2005. La afişarea rezultatelor competiţiei, proiectul a apărut simultan ca proiect neeligibil pentru finanţare (pentru motivul că nu are carte de muncă) dar şi ca proiect eligibil cu un punctaj de 95,33 de puncte. Ulterior, proiectul a fost şters de pe lista proiectelor neeligibile, iar pe lista proiectelor eligibile, acelaşi proiect (nr. 858), cu acelaşi titlu, a apărut ca având ca director de proiect pe dl. Dan Banciu.

CNCSIS a dat ulterior un comunicat, şi a renunţat la finanţarea proiectului. Comunicatul susţine că schimbarea directorului de proiect a fost acceptată de CNCSIS în urma unei contestaţii făcute după ce iniţial CNCSIS a declarat proiectul ca fiind neeligibil. Aceasta înseamnă, totuşi, că CNCSIS a făcut o ilegalitate, nerespectând regulamentul propriu al concursului, care indică o suită de condiţii pe care directorul de proiect trebuie să le îndeplinească, menţionând apoi: „Criteriile de eligibilitate trebuie strict respectate. Nerespectarea lor duce la eliminarea din competiţie.”

Presupunând, prin absurd, că acţiunea CNCSIS a fost regulamentară, înseamnă că orice proiect poate fi depus pentru finanţare chiar dacă nu este eligibil, urmând ca după contestaţii să se facă schimbări care să ducă la eligibilitatea acestuia. Printre factorii care pot face un proiect neeligibil se numără şi: „proiectul propus nu a fost depus pana la termenul limită anunţat oficial”, „propunerea de proiect nu a fost scrisă în limba română şi limba engleză”, „proiectul propus nu se încadrează în obiectivele programului”. Astfel, conform precedentului acceptat de CNCSIS, este regulamentar ca să fie depus pentru finanţare un proiect de cercetare scris în chineză, sau un proiect depus după termenul limită. Ele pot fi declarate iniţial neeligibile, dar pot fi aprobate pentru evaluare după contestaţie (şi eventual traducerea în română). Este evident că astfel de practici sunt în dezacord cu normele elementare de organizare a unor astfel de competiţii, şi pun în discuţie capacitatea CNCSIS de a distribui fonduri pentru cercetare.

Mai multe informaţii:
https://www.ad-astra.ro/events/11/