Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Comunicat privind ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016

Membrii Asociației Ad Astra își exprimă profunda îngrijorare față de adoptarea de către Senat a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 (LEN).

Dezaprobăm modul în care acest proiect de lege a fost inițiat, fiind practic o modificare de fond a OUG mai sus amintită, care includea doar două modificări punctuale ale LEN. Acestea din urmă se impuneau a fi adoptate în regim de urgență, pentru a reglementa aspecte de ordin juridic, menite să faciliteze lupta împotriva plagiatului.

Considerăm că prevederile legii recent adoptate de Senat constituie un obiectiv pe termen mediu și lung al mediului academic din România, dar aplicarea acestora acum va avea efecte adverse. Aceasta deoarece în prezent în România toate școlile doctorale sunt autorizate temporar prin OMENCȘ 5382/29.09.2016, lipsind o evaluare calitativă a acestora.

Avem convingerea că până la o evaluare riguroasă a tuturor școlilor doctorale, atât responsabilitatea de a acorda calitatea de conducător de doctorat, a titlului de doctor cât și aceea de a analiza sesizările privind plagiatele din tezele de doctorat trebuie să intre doar în atribuțiile unei autorități la nivel național, mai precis CNATDCU. Noua ordonanță transferă universităților dreptul de a acorda și retrage doctorate, păstrând rolul CNATDCU numai ca instituție de apel. Demisia dlui prof. Viorel Barbu de la conducerea CNATDCU are la bază tocmai acest aspect, dumnealui subliniind rolul „decorativ” pe care-l va avea acest for.

Suntem încrezători că actualii membri CNATDCU, prin deciziile lor corecte, contribuie semnificativ la eradicarea acestui fenomen extins la scară națională.

Ne arătăm de asemenea indignarea față de includerea în textul legii a prevederii conform căreia titularul unui titlu științific de doctor poate solicita renunțarea la titlul în cauză. Această prevedere poate duce la exonerarea unei persoane dovedită că a plagiat de a răspunde în fața legii pentru furtul produs și efectele ulterioare.

Punctul nostru de vedere vine în contextul în care, așa cum este bine știut de către toată lumea, există suspiciuni întemeiate de plagiat (dintre care unele deja au fost confirmate) față de un număr mare de teze de doctorat.

Membrii Ad Astra
București
13.10.2016