Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Comunicatul Ad Astra referitor la poziția MEC față de situația de la ELI-NP

Având în vedere vestea destul de recentă legată de decizia pilonilor ELI-BEAMLINES (implementat în Cehia) și ELI-ATTOSECOND (implementat în Ungaria) de a exclude pilonul ELI-NP din propunerea de constituire a unui consorțiu ERIC, respectiv recentele declarații de presă ale Secretarului de Stat pentru cercetare dl. Dragoș Ciuparu care spune, în interviul acordat Spotmedia, că “…e inutil să căutăm vinovați” si ca s-a ajuns la aceasta situatie datorită carențelor de comunicare si diplomatie, Asociația Ad Astra își exprimă următorul punct de vedere: 

Considerăm că este esențial ca Ministerul Educației și Cercetării (MEC) să exercite un control efectiv al activităților manageriale ale INCDurilor pe care le are în coordonare, inclusiv controlul activităților manageriale ale ELI-NP, respectiv IFIN-HH, pentru a asigura o bună investire a banului public alocat cercetării. Este de neînțeles și foarte îngrijorător faptul că MEC consideră că astfel de abateri care au condus la disfuncționalități foarte grave și ale căror urmări sunt întârzieri majore atât în calendarul proiectelor cât și implicații financiare, nu trebuie cercetate în profunzime. Avem în vedere că între luna mai 2019, când Nature a publicat indicații că ELI-NP ar putea fi exclus din propunerea de constituire a unui consorțiu (1), și până la anunțul de anul acesta, partea română pare că nu a efectuat pașii necesari pentru a remedia situația. Asociația Ad Astra consideră că este impetuos necesară anchetarea și auditarea faptelor prin care să se identifice deficiențele umane și/sau legale care au făcut posibile aceste evenimente și unde este nevoie chiar identificarea de vinovății și tragerea la răspundere a responsabililor. 

(1) https://www.nature.com/articles/d41586-019-01607-7 : The Czech and Hungarian partners, whose facilities are close to completion, want to push forwards with the creation of the governing body – without Romania – so that they can open their doors to the scientific community next year.