Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Scrisoare deschisă – salariile directorilor generali din Institutele Naționale de Cercetare

Răspunsul MCI poate fi accesat aici.


Stimate dle ministru, Prof Nicolae Hurduc,

Vă adresăm prezenta scrisoare în contextul informațiilor prezentate de mass-media referitoare la drepturile salariale ale directorilor generali (DGi) ai Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare (INCD).


• Din interviul acordat de către dvs. pentru stiripesurse.ro in data de 16.07.2019 (accesibil aici), Asociatia Ad Astra a luat la cunoștință decizia dvs. de a trimite corpul de control la toate INCDurile din subordinea Ministerului Cercetării și Inovării (MCI). În același interviu ați declarat că salariul brut al unui DG de INCD este stabilit, prin contractul de management, la 16.000 lei brut lunar, adică 192.000 lei anual. OM 337/2019 prevede însă drepturi salariale substanțial mărite pentru majoritatea DGi, cu discrepanțe evidente între INCDuri. Constatăm de asemenea existența unor prime de până la 12 remunerații brute lunare pentru cel puțin un DG, așa cum reiese de aici.
• Având în vedere statutul de funcționar public al DGi, numiți în funcție prin OM, observăm că majoritatea dintre aceștia nu se conformează prevederilor legale care impun completarea și publicarea declarațiilor de venit, respectiv de interes.
• Consiliile de administrație (CA) ale INCDurilor sunt formate din 7 sau 9 membri, MCI având cel puțin un reprezentant în acestea. Indemnizația lunară a membrilor se calculează ca procent din salariul de bază al DG.

În baza celor de mai sus, membrii Asociației Ad Astra vă solicită:

Publicarea rapoartelor ce vor rezulta în urma acțiunii de control la INCDurile din subordinea MCI;

Să explicați opiniei publice mecanismele legale prin care salariul brut al unui DG este crescut la sumele incluse în OM 337/2019 și care sunt motivele ce generează discrepanțele dintre INCDuri;

Să publicați pe site-ul MCI, centralizat, declarațiile de avere ale tuturor DGi care au contract de management cu ministerul (pentru toți anii acoperiți de aceste contracte);

Să publicați metodologia în baza căreia sunt evaluate performanțele manageriale (inclusiv competențele celor care fac evaluarea) ale DGi și care pot genera acele prime de performanță pentru aceștia;

Să explicați cum este evitat conflictul de interes al membrilor CA dacă aceștia decid mărirea salariului brut al DG, indemnizația lunară fiindu-le calculată ca procent din salariul DG.

De asemenea, în contextul în care DG are un contract de management cu normă întreagă cu MCI, vă solicităm să explicați dacă și cum este posibil ca acesta să ia parte și în activități de cercetare în cadrul INCDului pe care-l conduce. Cine semnează, cu evitarea conflictelor de interese, pentru norma adițională aferentă activității de cercetare?

Vă mulțumim anticipat.

Cu respect,
Membrii Asociației Ad Astra