Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Petiție pentru publicarea Ordinelor de numire in funcție a Directorilor Generali ai INCD-urilor

Stimată doamnă ministru Monica Anisie,

Stimate domnule secretar de stat Dragoș Ciuparu,

Subscrisa, Asociația Ad Astra, înregistrată în Registrul Special al Asociațiilor și Fundațiilor sub nr. 3089/A/2002, reprezentată legal de Mihai Miclăuș, formulăm următoarea:

PETIȚIE

            în baza Ordonanței nr. 27 din 30 ianuarie 2002 privind reglementarea activități de soluţionare a petițiilor. 

Conform HG 24/2020 privind privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației și Cercetării (MEC), acesta are în coordonare 43 de Institute Naționale de Cercetare-Dezvoltare (INCD). Observăm că: 

  • Ultima actualizare a paginii web [1] ce include Ordinele de numire ale directorilor generali precum și componența consiliilor de administrație ale acestora a fost făcută acum aproape patru ani. 
  • În baza Ordinelor disponibile pe pagina web, multe din mandatele de director general fie au expirat, fie sunt aproape de a expira. 
  • Pentru 16 din cele 43 INCD-uri au fost organizate recent concursuri pentru ocuparea funcției de director general [2].

În contextul de mai sus, coroborat cu imaginea mai degrabă negativă creată în spațiul public de salariile directorilor generali de INCD-uri, este cel puțin regretabil că ministerul pe care-l conduceți se prevalează de prevederi legale asupra datelor cu caracter personal pentru a nu pune la dispoziția celor interesați Ordinele de numire în funcție.  Vezi cazul directorului general al IFIN-HH, în care MEC a refuzat cererea Federației Sindicale Hermes de a îi transmite ordinul de numire în funcție [3].

În speranța că sunteți adepții unei guvernări transparente și având în vedere imaginea INCDurilor în spațiul public, vă solicităm să ne transmiteți următoarele documente:

  1. Ordinele în vigoare de numire a tuturor directorilor generali de INCD-uri aflate în coordonarea MEC.
  2. Componența Consiliilor de Administrație ale INCD-urilor aflate în coordonarea MEC.

De asemenea, vă rugăm să actualizați pagina web de mai sus [1]. 

Vă mulțumim pentru solicitudine.

            Asociația Ad Astra,

            prin Mihai Miclăuș, reprezentant legal

  1. http://www.research.gov.ro/ro/articol/3753/sistemul-de-cercetare-incd-institute-nationale-de-cercetare-dezvoltare-consiliile-de-administratie-ale-incd-aflate-in-coordonarea-ancsi
  2. http://www.research.gov.ro/ro/articol/5162/minister-comunicare-concurs-de-selectie-pentru-functia-de-director-general-la-institutele-nationale-de-cercetare-dezvoltare
  3. https://www.facebook.com/FederatiaHermes/posts/3694769200597943