Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Comunicat in legatura cu intarzierea finanțării proiectelor de pe listele de rezerva a competitiilor recent încheiate „Tinere Echipe (TE)” respectiv „Proiecte Experimental Demonstrative (PED)” de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Asociatia „Ad Astra” isi exprima ingrijorarea in legatura cu intarzierea finantarii proiectelor de pe listele de rezerva a competitiilor recent incheiate „Tinere Echipe (TE)” respectiv „Proiecte Experimental Demonstrative (PED)” de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC). Este cunoscut faptul ca aceste competitii, lansate dupa 3 ani de absenta, au fost insuficient finantate, rata de succes fiind mica la competitia TE (18%, 163 proiecte finantate) si extrem de mica la competitia PED (4,65%, 99 proiecte finantate). Pe de alta parte, rectificarea bugetara din august 2020 a adus MEC-ului 200 milioane de lei, credite de angajament, pentru Programul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare – perioada 2015-2020 (PNDCDI III)

https://www.edu.ro/rectificarea-bugetară-aprobată-de-guvern-prevede-suplimentarea-cu-5514-milioane-de-lei-bugetului

Dragos Ciuparu, secretar de stat pentru Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI) a declarat in repetate randuri ca suma de 200 milioane lei repartizata in urma rectificarii bugetare pentru credite de angajament PNCDI III va fi folosita pentru suplimentarea fondurilor alocate competitiilor TE si PED. Desi a trecut aproape o luna si jumatate de rectificarea bugetara mentionata, constatam ca in continuare planeaza incertitudinea privind finantarea listelor de rezerva pentru competitiile TE si PED. Aceste incertitudini se rasfrang si asupra responsabililor de proiecte de pe listele de rezerva care sunt in situatia de a nu sti daca sa inceapa sau nu pregatirea activitatilor proiectelor respective. Speram ca intarzierea deciziei oficiale a MEC in privinta acestor proiecte sa nu conduca in final la incapacitatea de a mai fi utilizate cele 200 milioane lei si returnarea lor la bugetul de stat. Aceasta ar fi o noua lovitura pentru Cercetarea din Romania, aflata de ani de zile intr-o stare de subfinantare cronica.

Ca urmare, Asociatia „Ad Astra” solicita MEC publicarea deciziei oficiale privind finantarea listelor de rezerva TE si PED cat si demararea de urgenta a contractarii proiectelor de pe aceste liste.

Asociatia „Ad Astra”