Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Noile Domenii Universitare. Scrisoare deschisa: sfirsitul unor iluzii,

Documentele oficiale ale celor doua Hotariri de Guvern de joi sunt publicate la:

http://www.edu.ro/download/hglice.pdf
http://www.edu.ro/download/omeclice.pdf

Ele vizeaza reforma in invatamintul superior asa cum o gindesc cei ce le-au facut (MEdC) si avizat (premierul, Marko Bela, Gheorhe Barbu si Monica Macovei). Ele m-au facut sa adresez urmatoare scrisoare deschisa.

Subject: Scrisoare deschisa – sfirsitul unei iluzii
To: mirceamiclea@mec.edu.ro, public@mec.edu.ro, danieldavid@mec.edu.ro

Stimate domnule Prim-Ministru Calin Popescu Tariceanu,
Stimate domnule Ministru prof. dr. Mircea Miclea,

In hotarirea de guvern de ieri (HG 88/2005) s-au stabilit cele 14 domenii de licenta in invatamintul universitar.

Primul domeniul de licenta este denumit „Stiinte Exacte” si contine conform Hotaririi de Guvern: matematica, fizica, chimia si informatica.

Cu parere de rau si dezamagire trebuie sa constat doua probleme mari ale acestei Hotariri de Guvern care poate stirni in cel mai bun caz rumoare in comunitatea universitara:

1) Chimia NU este stiinta exacta asa cum este inclusa in acesta Hotarire de Guvern.

Chimia, alaturi de biologie si alte discipline experimentale este o stiinta a naturii. „Stiintele naturii” este numele celui de al doilea domeniu de licenta din Hotarirea de Guvern mai sus mentionata.

O problema similara avem cu fizica: poate cu exceptia fizicii teoretice, care ocupa doar o parte infima din acest domeniu vast, fizica este o stiinta a naturii si nu o stiinta exacta.

A include in acelasi domeniul de licenta (pentru care se organizeaza o singura admitere si o singura diploma de licenta) matematica, informatica, fizica si chimia poate stirni reactii de confuzie majora in rindul absolventilor de liceu care doresc sa studieze, sa dau un exemplu, informatica. Aceasta poate genera haos in
sistem: atit pentru elevi cit si pentru cadrele didactice.

2) Constat cu stupoare ca in domeniul de licenta „Stiintele exacte” nu apare ca subdomeniu „Matematica-Informatica” care s-a impus cu mare succes pe piata joburilor studentilor absolventi din ultimii ani lucru care se poate verifica direct de cei interesati.

Trebuie sa punctez faptul printre elevii de liceu cea mai cautata specializare este „Matematica Informatica”: este suficient sa analizam mediilor de la admitere din ultimii 5-6 ani la aceasta specializare si vom gasi cei mai buni copii din liceele din tara.

Aceasta specializare academica a fost sterasa in HG-ul de ieri in mod inexplicabil si profund INJUST. Cum va explica MEdC absolventilor de liceu (citeva zeci de mii) care sunt la specializarea Matematica-Informatica ca aceasta nu mai exista in invatamintul superior?

In domeniu „Stiintele Ingineresti” apar in schimb peste 20 de subdomenii din inginerie unele dintre ele avind nume confuze si care aduc de la distanta a insailare: inginerie civila(!!!), inginerie industriala(!!! – exista ingineri care nu lucreaza in industrie?), inginerie aplicata (!!!), geniu(!!!), rachete si munitii(!!!), etc.

Faptul ca domnul director general MEdC pentru invatamint superior si presedinta Consiliului National al Rectorilor, care au contribuit probabil la redactarea acestei liste in calitate de specialisti, sunt ingineri este doar o simpla coincidenta a acestei inflatii (peste 20) de specializari ingineresti fata de cele doar 4 de ale „stintelelor exacte” dintre care fizica si chimia nu au ce cauta printre ele.

Sper si solicit corectarea a acestei hotariri de guvern.

Altminteri, prin gresala generata de graba, nechibzuinta sau pur si simplu incompetenta crasa, aceasta hotarire de guvern va inseamna ACTUL DE DECES a ceea ce a fost scoala de matematica si informatica din Romania. Scoala care, printre toate domeniile academice din Romania, este de departe cel mai bine plasata in clasamentele internationale monitorizate de agentiile guvernamentale americane.

Pastrarea Hotaririi de Guvern in forma actuala marcheaza pentru mine un moment trist: este sfirsitul unui iluzii; iluzia ca in Romnia se poate cladi ceva corect, cinstit si pe un fundament solid.

Stimate domnule Ministru,
Aceasta decizie trebuia supusa dezbaterii publice tutor actorilor din sistem si abia apoi hotarita in sedinta de guvern. Aceasta dezbatere publica a lipsit cu desavirsire si ar fi putut evita greseli te tipul celor de mai sus.

Cu stima,
Prof. dr. Gigel Militaru
Facultatea de Matematica si Informatica, UB
Str. Academiei 14, Bucuresti 1
http://fmi.unibuc.ro/Catedre/algebra/gmilitaru.html