Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Maria Radoane

Avatar

Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava, Suceava, .

E-mail: trimite un mesaj.

Pagina web a instituţiei: http://www.usv.ro
Pagina web personala: http://www.usv.ro/istgeo

Nascut(a) in: 1950

Interese: geografie, geomorfologie, procese geomorfologice actuale, ravene, procese fluviale,colmatarea lacurilor, buget de aluviuni, analiza cantitativa in geografiei, lacuri

flag Detalii:
Domenii si direcţii de cercetare care au fost abordate:

a) În domeniul geomorfologiei dinamice (cercetarea transformãrii cuvetelor lacurilor de baraj, a modificãrii albiilor de râu în condiţii naturale si amenajate, a producţiei de aluviuni si efluenţei aluvionare, a geomorfologiei versanţilor în relaţie cu procesele de ravenare)
b) În domeniul geomorfologiei teoretice (definirea si aplicarea unor concepte moderne de studiu a proceselor si formelor de relief, în special, timpul geomorfologic, conceptul de sistem geomorfologic, conceptul de prag si dezvoltare alometricã).
c) În domeniul metodelor si tehnicilor în geomorfologie (metode si aplicaţii în domeniul mãsurãrii variabilelor geomorfologice în teren si laborator si a prelurãrii si interpretãrii datelor experimentale).
Lucrãri ştiinţifice:
În perioada parcursã de la terminarea studiilor universitare si pânã în prezent, am colaborat la realizarea si publicarea unor capitole de cãrţi( 3 subcapitole din Geografia României) (6 cãrţi din care 2 autor principal), am comunicat si publicat, singurã si în colaborare un numãr de 130 lucrãri ştiinţifice de specialitate, dintre care 22 au fost publicate în diverse reviste si cãrţi din strãinãtate

Realizãri deosebite:
a) Asupra efectului de prag extrinsec ("Efectele barajelor în dinamica reliefului", Editura Academiei, 1986) exercitat de baraj în sistemul morfodinamic fluvial. Fenomenul a reprezentat subiectul de cercetare a tezei de doctorat cu aplicaţie la lacul Izvoru Muntelui(pe râul Bistriţa). Abordarea a fost extinsã la peste 130 de lacuri de baraj din România, iar rezultatele au condus la o raionare a fiabilitãţii acestora pentru condiţiile teritoriului ţãrii noastre (International Geomorphology, ed. V. Gardiner, Wiley $ Sons, Anglia,1987). Maniera originalã de studiu si interpretare a rezultatelor relativ la colmatarea si transformarea cuvetelor lacustre a determinat recunoaşterea colectivulunostru în cadrul specialiştilor Institutului de Studii si Proiectãri Hidroenergetice Bucureşti si menţinerea unei colaborãri permanente cu acest institut.

b) Problema timpului geomorfologic cu secvenţa timp de influenţã antropicã în morfogenezã (Revue Roum. de Geographie,1980) a fost o preocupare concretizatã în stabilirea regulilor teoretice si a reperelor de evaluare a timpului când sistemul geomorfologic eliminã perturbaţia determinatã de intervenţia antropicã. Cercetãrile de acest tip au vizat în mod deosebit albiile minore ale râurilor supuse lucrãrilor de amenajare a lacurilor de baraj, cât si a evoluţiei versanţilor prin procese de ravenare.
c) Definirea unor stãri de echilibru în legãturã cu dinamica albiilor de râu (Morfologia si dinamica albiilor de râu, Editura tehnicã, 1989; Studia Geomorphologica Carpatho-Balcanica, Polonia,1990) s-a bazat pe propunerea unei metodologii proprii de cercetare a comportãrii albiilor minore, finalizatã în cunoaşterea poziţiei patului albiei în paşi uniformi de timp. Aceste date, analizate ca serii de timp, au condus la identificarea unor tendinţe comune pentru areale geografice distincte ale Carpaţilor Orientali, au deschis posibilitatea evaluãrii transportului de debit târât ca "megaunde cinematice" cu efecte dominante asupra modificãrii formei profilului longitudinal.

d) Evaluarea producţiei de aluviuni în bazine hidrografice fãrã mãsurãtori directe (Hidrotehnica, Studii si cercetãri de geografie). În contextul amenajãrii bazinelor hidrografice, în special, prin lacuri debaraj, a devenit tot mai stringentã cunoaşterea producţiei de aluviuni a bazinelor hidrografice aferente acestor acumulãri. Modelul de regresie multiplã propus de noi s-a dovedit a avea mare eficienţã în evaluarea producţiei de aluviuni pentru bazinele hidrografice situate pe aria flişului carpatic si pe aria de molasã, zone pentru care am realizat cele mai multe mãsurãtori de control al modelului.
e) Asupra efectului ordinului de mãrime al reţelei hidrografice în determinarea raportului de efluenţã a aluviunilor (Hidrotehnica, Geomorphological Models, Germania). Relaţia, bazatã pe acest efect a fost testatã la nivelul bazinului râului Putna si aplicatã pentru bazinele râurilor Buzãu, Bârlad, Trotuş si Siret.

f) Variabilitatea depozitelor de albie în profil longitudinal a fost studiatã pe baza eşantionãrii a peste 1500 km de albii de râu (râurile Suceava, Moldova, Siret, Putna, Buzãu, Ialomiţa, Olteţ, Argeş). S-a aplicat o metodã nouã de eşantionare a materialului grosier de albie conform principiului: cel mai mare galet din stratul eşantionat sã reprezinte 5% din greutatea probei (Simpozionul "Provenineţa si efluenţa aluviunilor" 1988 - 1992, Piatra Neamţ). S-a definit starea sistemului geomorfologic al Siretului ca "departe de echilibru" identificatã prin deformarea profilului longitudinal (Earth Surface Processes and Landforms, Anglia, 1990; Studia Universitatis Babeş-Bolyai, Cluj, 1992; Dinamica sedimentelor, Editura Tehnica, 1998).
g) Aplicarea conceptului de creştere alometricã la dezvoltarea ravenelor în condiţiile Podişului Moldovenesc (Soil Erosion on Agricultural Land, Wiley & Sons, Anglia,1990; Catena, Amsterdam, 1995). Analiza se bazeazã pe inventarierea a peste 9000 ravene în Podişul Moldovenesc si mãsurãtori detaliate în 12 perimetre eşantion. Rezultatul s-a concretizat în propunerea unui model de calcul al timpului de avansare a vârfului ravenelor si de determinare a stadiilor de evoluţie a acestora (Ravene. Forme, procese si evoluţie, Press Universitaria, Cluj-Napoca).

h) Problema coeficientului de captare a aluviunilor a fost abordatã pe baza elaborãrii unei metodologii proprii de calcul în condiţiile celor peste 400 iazuri din Podişul Moldovenesc. Rezultatul a condus la realizarea unei hãrţi a producţiei de aluviuni si efluenţei aluvionare în bazinele râurilor Jijia si Bârlad (Analele Universitãţii "Al.I.Cuza" Iaşi, 1992).
i) Analiza geostatisticã a faciesului de albie minorã (granulometrie, morfometrie, petrografie) în profil longitudinal al râurilor est-carpatice (Suceava, Moldova, Putna, Buzãu, Siret) prin care s-au stabilit: efectul de segregare a materialului de albie în direcţia râului în relaţie cu unitãţile geomorfologice traversate de râu; relaţia unimodalitate - bimodalitate a distribuţiilor granulometrice; raportul râu/sursã ca mãsurã a eficienţei râului în atriţia clastelor de diferite litologii (Transactions, Japanese Geomorphological Union, 1996; Dinamica sedimentelor, Ed. tehnicã).

j) Evaluarea bugetului de aluviuni în bazinul râului Putna pe baza unor cercetãri de amploare în teren si de laborator în cadrul unui Program internaţional de cercetare ştiinţificã PECO'93(EROSLOPE) finanţat de Comunitatea Europeanã (1994 -1995).

k) Metode si aplicaţii în domeniul mãsurãrii variabilelor geomorfologice în teren si laborator si a prelurãrii si interpretãrii datelor experimentale (Analiza cantitativã în geografia fizicã, Editura Universitãţii Iaşi).

flag Details:
Fields of research approached: (a) dynamic geomorphology (change of reservoir sedimentation, of channel river beds in the natural and arranged conditions, of sediment yield and sediment delivery ratio, hillslope geomorphology, gully erosion, sediment system). (b) theoretical geomorphology (defining and application of some modern concepts to study the landforms and processes, as geomophological time, geomorphological system, geomorphological threshold. (c) methods and technics in geomorphology (methods of measuring of geomorphological variables in the field and laboratory and methods of data processing).
Scientific papers: over 120 books and articles.Co-ordinating of research projects: 2 projects related to Present Dynamic of Romania's Landscape (financed by government funds); collaboration to 1 project of European Communitee; collaboration to 1 project of partnership with 23 universities from Romania and Greece; collaboration in the ERASMUS programme.Contributions: (a) On the effect of extrinsec threshold ("Dam Effects on the Landscape Dynamic", Editura Academiei, 1986) of the man-made lakes in the fluvial system. (b) Problem of the geomorphological time with the sequence the time of anthropic influence in morphogenesis. Such researches foccused on the river channel beds changed by anthropical intervention. (c) Knowledge of equilibrium state of river channel beds ("Morphology and Dynamic of Rivers Channels", Editura tehnica, 1989). (d) Evaluating of sediment yields in the small catchments from Carpathians, based on the model of multiple regression. (e) Variability of channel deposits in the Carpathians river beds, where were approached gravel bed rivers in the context of relationships between channel deposits variability and some controlling factors characterizing morphogenetically this region: i) longitudinal profile form related to the variation of bed material caliber; ii) grain size spectrum of bed material explained in relation with some drainage basin variables; iii) empirical evidence of the grain size modality in downstream direction; iv) petrographical variability of bed material explained in relation with source area lithological composition ("Sediment Dynamic" Editura tehnica, 1998). (f) Gully distribution and development in Moldavia, Romania.In a study area in Romania covering about 25,000 km² over 9000 gullies were mapped and 19 were surveyed in detail. A model of gully development is proposed which shows an accelerated rate of gully development immediately downstream after their initiation and a reducing and even cessation of advance on attaining an equilibrium length. This model was used to estimate the time of gully advancement ("Morphology and Dynamic of Gullies", Press Universitaria, Cluj, in press). (g) Methods and applications of measuring of geomorphological variables, their processing with statistical tools ("Quantitative Analysis in Geography", Editura Universitatii Iasi, 1995)

Publicații selectate:

* Radoane Maria, Pandi G., Radoane N., CONTEMPORARY BED ELEVATION CHANGES FROM THE EASTERN CARPATHIANS, Carpth. J. of Earth and Environmental Sciences, 5, 2, 2010.

* Radoane Maria, Ciaglic Valerian, Radoane Nicolae, Hydropower impact on the ice jam formation on the upper Bistrita River, Romania, Cold Regions Science and Technology, 60, 2010.

* I.Ionita, M.Radoane, Soil erosion in Romania related to reservoir sedimentation, John Wiley, Soil Erosion in Europe, 2006.

* G. VERSTRAETEN, PAOLO BAZOFFI, ADAM LAJCZAK, MARIA RADOANE, FREDDY REY, JEAN POESEN, JORIS DE VENTE, Reservoir and pond sedimentation in Europe, John Wiley, Soil Erosion in Europe, 2006.

* Radoane Maria, Radoane, N., Dumitriu, D., Miclaus Crina , Bimodality origin of fluvial bed sediments. Study case:East Carpathians Rivers, Carpth.J.of Earth and Environmental Sciences, I, 2, 2007.

* Radoane M., Radoane N., Dumitriu D., Miclaus C., Downstream variation in bed sediment size along the East Carpathians Rivers: evidence of the role of sediment sources, Earth Surface Landforms and Processes, 33, 5, 2008.

* Radoane Maria, Radoane Nicolae, Dams, sediment sources and reservoir silting in Romania, Geomorphology, 71, 2005.

* Radoane Maria, Radoane Nicolae, Geomorphological evolution of river longitudinal profiles, Geomorphoplogy, 50, 2003.

* Maria Radoane, Ionita Ichim, Nicolae Radoane, Gully distribution and development in Moldavia, Romania, Elsevier, Catena, 24, 1995.

* Ionita Ichim, Maria Radoane, Nicolae Radoane, Crina Miclaus, Carpathian Gravel Bed Rivers in Recent Time.A Regional Approach, Transactions, Japanese Geomorphological Union, 17-3, 1996.