Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Maria Cristina Trifu

Avatar

Institutul National de Meteorlogie si Hidrologie, Bucuresti, .

E-mail: trimite un mesaj.

Pagina web a instituţiei: http://www.inmh.ro

Nascut(a) in: 1970

Interese: ecologie, calitatea apei, managementul apei, modelarea apei, nutrienti, bazinul Dunarii

flag Detalii:
Domeniul de cercetare este reprezentat de calitatea apelor de suprafata. Activitatea de cercetare include utilizarea si elaborarea modelelor care simuleaza transportul poluantilor. In domeniul masuratorilor de teren am realizat doua experimente cu trasori (Rodamina B) pe raurile Dambovita si Ialomita pentru calibrarea unui model unidimensional de transport de poluant, realizat pentru estimarea undei de poluant in cazul poluarilor accidentale. In cadrul tezei de doctorat in cotutela cu Universtitatea P&M Curie din Paris (2002), am aplicat un model ecologic complex la scara intregului bazin al Dunarii pentru a cuantifica fluxul de nutrienti deversat de fluviul Dunarea in Marea Neagra, prin luarea in considerare a modificarii activitatilor umane la scara intregului bazin si in delta Dunarii, pentru o lunga perioada de timp care include caderea blocului de Est in 1990 (1988 - 1997).

flag Details:
The scientific domain is represented by the surface water quality. The research activity includes the use and the elaboration of water models for simulating the pollutant transport. In the field measurements domain I realised two tracers experiments (with Rhodamine B) on the Dambovita and Ialomita River, for the calibration of the one-dimensional pollutant transport model, elaborated for the estimation of pollutant wave in the case of accidental pollution. In the framework of my thesis, that was realised in collaboration with the P& M Curie University from Paris (2002),I applied a complex ecological model at the scale of the Danube basin in order to quantify the nutrients flux deliver by the Danube river system into the Black Sea, by taking into account the human activities modifications in the whole basin and its delta, for a long period of time which include the break-up of the East block in 1990 (1988 - 1997).

Publicații selectate:

* Trifu (Raducu) Maria Cristina, Transfert des nutriments dans le bassin du Danube et apports a la Mer Noire: Modelisation et bilans, 2002.