Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Actiunea JRC pentru extindere

Obiective:
Scopul acestei actiuni este accelerarea preluarii aspectelor stiintifice si tehnice ale legislatiei UE in perspectiva apropiatei extinderi a Uniunii.

Descriere:
Schema include aproximativ 60 de sesiuni de lucru specializate si cursuri de perfectionare, precum si peste 60 de stagii pentru experti nationali si cercetatori pentru perioade scurte (3 luni) si medii (1 an), care se adreseaza organizatiilor de cercetare, laboratoarelor nationale de implementare si cercetatorilor din tarile candidate. Aceste oportunitati vor fi oferite de institutele Centrului Comun de Cercetare (Joint Research Centre – JRC) din Italia, Belgia, Spania, Germania si Olanda.
Schema abordeaza sapte domenii, respectiv: produse alimentare, substante chimice, protectia mediului, metrologie, agricultura, siguranta nucleara si previziuni tehnologice.

Actiunea consta din doua instrumente inter-relationate:

1) Sesiuni de lucru si cursuri de instruire in metode si tehnici de varf
obiectivul acestor sesiuni de lucru va fi familiarizarea organizatiilor responsabile din tarile candidate cu metodele stiintifice si tehnicile care sustin implementarea politicilor UE si discutarea viitoarei implementari.
Datorita legaturilor la nivel institutional si a capacitatii limitate, participantii la sesiunile de lucru vor fi desemnati in mod direct de catre Misiunile tarilor candidate la UE in cooperare cu Punctele Nationale de Contact din tarile candidate.

2) Oportunitati de angajare pe termen scurt pentru experti nationali / cercetatori
Schema ofera o serie de oportunitati de angajare pe termen scurt pentru cercetatori si experti nationali (3-12 luni, in functie de domeniu). Sarcina acestora va fi sa consolideze si / sau coordoneze activitatea stiintifica in domeniile respective.

Lista completa a oportunitatilor pentru sesiuni de lucru / stagii poate fi gasita la adresa: http://www.jrc.cec.eu.int/enlargement/training/list.htm

2.1 Schema de stagii pentru cercetatori
Criteriile de eligibilitate pentru candidati:
a) nationalitatea: schema de stagii pentru cercetatori este deschisa participarii cercetatorilor si oamenilor de stiinta din toate tarile
b) calificarea: specialistii eligibili pentru aceasta schema sunt:
– profesori universitari sau provenind dintr-o institutie de invatamant superior stiintific;
– oameni de stiinta din alte organizatii de cercetare, care au o reputatie dovedita in domeniul stiintific;
– orice alt om de stiinta cu o experienta de minim 10 (zece) ani in cercetare la nivel post-doctoral sau, daca este cazul, o experienta de minim 16 (saisprezece) ani in cercetare la nivel post-universitar.
c) limita de varsta: solicitantul va trebui sa aiba mai putin de 65 de ani la data inceperii stagiului.
Durata stagiului (sub rezerva altor limite cumulative): 3 – 12 luni.
Contributii la stagiu: in principiu, o alocatie fixa lunara de € 5500.

2.2 Experti nationali detasati in cadrul prezentei scheme
Criteriile de eligibilitate pentru candidat:
Aceasta schema se adreseaza expertilor nationali detasati pentru a lucra in cadrul oferit de Comisie, precum si functionarilor publici nationali si internationali si angajatilor din sectorul privat care lucreaza temporar la institutie, ca participanti la schema de schimb de personal. Pe intreaga perioada a detasarii, expertii vor continua sa fie platiti de catre administratia internationala, nationala, regionala sau locala sau de catre firma din sectorul privat.
a) nationalitatea: schema de stagii pentru experti nationali este deschisa participarii cetatenilor Statelor Membre ale UE. Pentru cetatenii Statelor Asociate exista prevederi speciale.
b) limita de varsta: nu exista.
Durata detasarii (sub rezerva altor limite cumulative): 3 – 36 luni; norma de lucru intreaga.
Alocatii: expertii nationali vor primi de la JRC o diurna care, in prezent, insumeaza €104,03. Administratia de la care provine expertul trebuie sa continuie sa ii plateasca acestuia remuneratia pe intreaga perioada a detasarii.
Detasarea se realizeaza printr-un schimb de scrisori intre Comisie si Reprezentatnta Permanenta la UE sau Misiunea la CE a tarii respective, sau intre Comisie si angajator, in cazul in care expertul provine din sectorul privat.

Implementare:
Schema va fi implementata in colaborare cu Directoratele Generale ale Comisiei implicate in domeniile vizate, prin intermediul Misiunilor tarilor candidate la UE (care vor desemna participantii la cursurile de instruire / sesiunile de lucru si vor aviza solicitarile expertilor nationali care doresc sa efectueze stagii). Se accepta si solicitari voluntare pentru oportunitati de angajare temporara.

Expedierea documentelor de exprimare a interesului:
Expedierea unui document de exprimare a interesului se poate face utilizind Formularul de cerere pentru cercetatori sau Formularul de cerere pentru experti. Sunt necesare scrisori de insotire semnate de catre directorul organizatiei / institutului din care provine candidatul.
Originalele formularului de cerere, scrisoarea de insotire si copiile numerotate ale documentelor atasate trebuie trimise pana la data de 28 iunie 2002 direct la punctul de contact JRC responsabil pentru oportunitatile de stagii.
Cererile trimise vor fi evaluate si solicitantii vor primi un raspuns pana la data de 31 octombrie 2002.

Pentru mai multe informatii, accesati: www.jrc.cec.eu.int/enlargement/training

Persoana de contact: dl. Jiri Burianek
Email: jrc-enlargement@cec.eu.int
Tel: +32-2-2959857, fax: +32-2-2967483

Persoana de contact in Romania: dl. Mircea Sbarna
E-mail: msbarna@mct.ro
Tel, fax: +40-1-2109275

http://www.jrc.cec.eu.int/enlargement/training/ic-call.htm