Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Masa rotunda pe tema „Ad Astra”, Cluj-Napoca, 29 mai

„Ce se poate face pentru cercetarea romaneasca?” – Masa rotunda si discutii pe tema proiectului Ad Astra, dedicat comunitatii stiintifice romanesti

29 mai 2002, ora 16, Cluj-Napoca, Universitatea Babes-Bolyai, Cladirea centrala (str. Kogalniceanu nr.1), et. II, departamentul de Fizica Atomica, sala de seminarii

Prin aceasta reuniune, dorim sa avem un feedback din partea cercetatorilor prezenti relativ la activitatea Ad Astra de pana acum si modul ei de imbunatatire, precum si sugestii pentru alte actiuni pe care Ad Astra le-ar putea intreprinde pentru sprijinirea cercetarii romanesti.

Posibile teme de discutii:
– Evaluarea in cercetarea romaneasca. Conform unui studiu din 2000, Romania se situeaza pe locul 49 in lume ca si contributie la literatura stiintifica internationala monitorizata de ISI, in urma unor tari cum ar fi Nigeria sau Egipt, dar si a Poloniei, Ungariei, Bulgariei, Slovaciei. Evaluarea activitatii cercetatorilor exclusiv pe baza publicatiilor in reviste recenzate de ISI ar putea fi un factor motivant pentru cresterea calitatii cercetarii romanesti?
– Evaluarea participarii romanesti la Programul Cadru 5, si discutii despre impactul Programului Cadru 6 asupra mediului stiintific romanesc. Cum se pot incuraja colaborarile internationale?
– Cum s-ar putea incuraja participarea sectorului privat la finantarea cercetarii in Romania?
– Rolul potential al Ad Astra in activitatea de informare stiintifica, lobby, stimularea cercetarii, in special in randul studentilor si tinerilor universitari
– Relatiile dintre diaspora stiintifica si comunitatea si activitatea stiintifica din tara.

Sunt invitati sa participe cercetatori din toate domeniile stiintifice. Participanti din partea Ad Astra: Razvan Florian, coordinator al proiectului; Simona Cinta, redactor pentru fizica al revistei Ad Astra; Ciprian Dospinescu, manager executiv.

Aceasta reuniune este gazduita de Facultatea de Fizica a Universitatii Babes-Bolyai in cadrul unui workshop de spectroscopie vibrationala.