Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Experimental Comparison Between Two- And Three-Body-Abrasion Processes As Applied To Alumina Ceramics

Domenii publicaţii > Stiinte ingineresti + Tipuri publicaţii > Articol în revistã ştiinţificã

Autori: Spanu, C., Marinescu, I., Pruteanu, M., Hitchiner, M.

Editorial: Transactions of NAMRI/SME, XXXI, p.289-296, 2003.

Rezumat:

Rata de eliminare a materialului, gradul de finisare al suprafetei precum si caracteristicile geometrice ale suprafetei, au fost parametrii evaluati si comparati dupa prelucrarea prin rectificare si lepuire ale unor piese identice din Al2O3 in conditii similare de forta pe graunte si marime medie a grauntelui abraziv.

Scopul este de a fundamenta decizia de a inlocui lepuirea cu rectificarea, care este mai productiva, mai economica si nepoluanta.

Rezultatele au confirmat faptul ca un proces de rectificare optimizat ofera rate crescute de eliminare a materialului, suprafete mai fine si precizii comparabile in operatii de zece ori mai rapide, comparativ cu lepuirea. Material removal rate, surface finish and geometrical characterization of the surface, are output parameters assessed and compared after machining identical aluminum oxide (Al2O3) components by two-body, and three-body abrasion operations, in comparable conditions of load per grain and average abrasive grain size.

The goal is to document the decision of efficiently replacing the lapping of ceramics with the more productive, more economical, and environ-mentally friendly grinding process.

The results confirmed that an optimized double side grinding process produces higher material removal rates, better surface finish and surface geometry, in ten-time less machining time as compared to lapping process applied to identical pieces and for comparable machining conditions.

Cuvinte cheie: materiale ceramice, rectificare, lepuire, diamant industrial // ceramics, grinding, lapping, diamond

URL: http://mmri.eng.mcmaster.ca/namrc/