Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

„Blocada 3548” – un punct de vedere asupra „reformei Hardau” de Cezar Ungurenasu

Blocada 3548

La 6 aprilie 2006 eminentul profesor si expert in educatie universitara Mihail Hardau, cu domiciliul temporar in Bucuresti Str. Gen. Berthelot 28-30 a semnat Ordinul nr.3548 „privind completarea (sic) ordinelor ministrului educatiei si cercetarii nr.5.098, 5099, 5100 si 5101 din 3 octombrie 2005 pentru aprobarea sistemelor de evaluare privind conferirea titlurilor de profesor universitar, conferentiar, cercetator stiintific gr. I , respectiv cercetator stiintific gr. II”. Acest ordin incepe cu o minciuna, deoarece toate prevederile care il compun desfiinteaza nu completeaza ordinele ministrului Mircea Miclea la care se refera. Precedesorul ministrului Hardau incercase introducerea unor criterii minimale de compatibilizare a evaluarii academice de conceptie romaneasca cu standardele internationale. Presiunea „democratica” a corpului profesoral inregimentat in sindicatul Alma Mater si reprezentat de Consiliul National al Rectorilor l-au obligat pe profesorul Miclea sa aleaga intre o demisie onorabila si remaniere (chestia cu subfinantarea educatiei a fost doar o scuza de circumstanta). Pixul de ministru trebuia sa ajunga in mina unui patriot dedicat celor …. dar multi si sloganului „noi semnam, noi nu gindim”.

Pe scurt, ordinal 3548 anuleaza criteriul performantei stiintifice din metodologia evaluarii academice inlocuind toate piesele din sistemul international ISI cu cele de pe vremea lui Cuza Voda. E ca si cum ai vrea sa inscrii o birja cu doi cai la un concurs de formula 1. Ce va urma ?

Revendicat ca o reglementare „complementara” la ordinele reformatoare ale lui Miclea, ordinul Hardau nu este decit o facatura parsiva care disimuleaza adevaratele sale obiective. Primul obiectiv este de ordin tactic: rezolvarea apriorica a problemei lectorilor a caror functie va dispare din nomenclatorul MEdC din 2007 prin avansari in masa dupa criterii „mai elastice” (vorba lui Hardau). Acestia vor ocupa spatiul universitar ramas liber prin promovarea conferentiarilor pe posturile profesorilor pensionati in 2005. Al doila val de mediocritate academica va inunda universitatile noastre desavirsind inmilirea acestora de catre viitura de conferentiari si profesori a anilor 90′. Si totul trebuie sa se intimple inainte de 1 ianuarie 2007, cind la orizontul universitatilor romanesti se vor aduna norii evaluarilor europene. Peste citeva luni ministrul Hardau se va lauda cu efectele ordinului 3548, recunoscind cu modestie ca el doar a completat si desavirsit reforma europeana a lui Miclea. Sa ne mai miram ca acum citeva zile purtatorul de cuvint al Universitatii Babes-Bolyai a salutat elogios aparitia acesui act ministerial care va prelungi sine die coma educatiei noastre universitare? Maurul si-a facut datoria, maurul trebuie gratulat.

Al doilea obiectiv al ordinului este strategic si vizeaza consolidarea blocadei la care universitatile din Romania sunt supuse de mai bine de o jumatate de secol: importul/repatrierea de inteligenta. Datorita unei legislatii anacronice (echivalarea diplomelor, vechimea la „locul de munc”, etc.) in prezent este imposibil ca un asistent de la o universitate occidentala sa concureze pentru aceeasi functie sau una superioara la o universitate romaneasca. Dar daca, in viitorul nostru „unionist”, functiile academice vor fi obtinute prin concurs international? Nici o grija, algoritmul de evaluare Hardau va descuraja orice tentativa a tinerilor scoliti „afara” de a sparge blocada.

In loc de incheiere trebuie sa mentionez totusi ca domnul Hardau are un merit incontestabil. El este primul ministru al educatiei care a reusit sa enerveze presa de la Bucuresti. Sa speram ca pina la urma va reusi sa enerveze si Comisia de la Bruxelles.

Cezar UNGURENASU