Inscriere cercetatori

Cerere Ad Astra catre CNSAS privind politia politica in mediul academic

Ad Astra cere CNSAS deconspirarea directorilor din MEdC, rectorilor, academicienilor şi directorilor INCD-urilor care au colaborat cu securitatea

Asociaţia Ad Astra a cercetătorilor români a trimis Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în baza Legii nr. 187/1999 şi a modificărilor ei ulterioare, o cerere de începere a analizei dosarelor de securitate ale următoarelor persoane publice, pentru evidenţierea existenţei sau lipsei calităţii de agent sau de colaborator al poliţiei politice:
– Ministrul Educaţiei şi Cercetării, secretarii de stat, subsecretarii de stat şi directorii din Ministerul Educaţiei şi Cercetării;
– rectorii instituţiilor de învăţământ superior de stat şi private;
– membrii, membrii corespondenţi, membrii de onoare şi secretarii Academiei Române;
– directorii Institutelor Naţionale de Cercetare-Dezvoltare.

Motivul acestei acţiuni este că asociaţia Ad Astra consideră învăţământul superior şi cercetarea ca domenii strategice de maximă importanţă pentru România, iar lipsa informaţiilor asupra eventualelor persoane implicate în activitatea de poliţie politică frânează reforma şi relansarea acestor domenii prin potenţialul de şantajabilitate ale acestor persoane publice.

Conform Legii nr. 187/1999, CNSAS va cita, în vederea audierii, persoanele cu privire la care s-au solicitat verificări, dar declanşarea şi finalizarea verificărilor solicitate se pot face şi în lipsa persoanelor legal citate. Rugăm persoanele care sunt subiectul acestei verificări, dar care nu au avut nici o implicare în activitatea de poliţie politică, să nu interpreteze această acţiune ca un afront personal, ci să înţeleagă că acţiunea vizează un ansamblu larg de persoane cu funcţii de decizie şi reprezintă exercitarea unui drept legal. Participarea la această acţiune a persoanelor menţionate anterior, prin sprijinirea analizei făcute de CNSAS, reprezintă o contribuţie la bunul mers al învăţământului superior şi al cercetării din România.