Inscriere cercetatori

Facebook

Comisarul european pentru cercetare a fost dezinformat de autorităţile româneşti din domeniu

Discursul sustinut la Bucuresti in 11 septembrie 2006 de catre comisarul european pentru cercetare, Janez Potocnik, este disponibil la
http://www.ec.europa.eu/commission_barroso/potocnik/news/docs/20060911_speech_romania.pdf

In acest discurs, comisarul european mentioneaza drept principal progres al sistemului romanesc de cercetare: „You have introduced international peer review and set up remote evaluation to ensure scientific excellence”. In realitate, peer reviewul international lipseste la competitiile romanesti de alocare a fondurilor pentru cercetare, si lipsa acestuia este unul din principalii factori care duc la lipsa de obiectivitate a acestor competitii.

Dl. Potocnik a sustinut acest discurs dupa ce a avut intalniri cu secretarul de stat pentru cercetare, presedintele Academiei Romane, presedintele CNCSIS si dupa o vizita la Institutul National de Fizica Pamantului. Este deci probabil ca una sau mai multe din autoritatile cu care a discutat l-au dezinformat pe comisarul european, afirmand in mod fals existenta peer-reviewului international in sistemul romanesc de cercetare.

Pe de alta parte, afirmatia comisarului european demonstreaza importanta peer-reviewului international si a asigurarii excelentei stiintifice, si argumenteaza necesitatea implementarii lor in realitate de catre ANCS, CNCSIS si AR.