Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Preşedintele Băsescu consideră că „trebuie să revenim la criterii extrem de serioase în promovarea în ierarhia cadrelor didactice universitare”

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat astazi, 23 noiembrie a.c., la Conferinta: „Invatamantul Medical Romanesc: Prezent si Viitor”, ce a avut loc la Timisoara.

Presedintele Basescu a apreciat, cu aceasta ocazie, ca forta de munca pregatita in sistemul de invatamant romanesc nu are valoare competitiva de cel mai inalt nivel, datorita faptului ca performantele educationale ale tarii nostre s-au depreciat in ultimii ani. Seful statului a aratat ca a crescut numarul de universitati de stat sau particulare si, implicit, numarul de absolventi de studii superioare. In acelasi timp, Romania se confrunta cu o explozie de profesori si doctori datorita flexibilizarii criteriilor de evolutie profesionala: „Una din cauzele deprecierii calitatii absolventilor din punct de vedere al pregatirii profesionale este si structura corpului didactic. Este foarte clar ca trebuie sa revenim la criterii extrem de serioase in promovarea in ierarhia cadrelor didactice universitare. Avem si foarte multi prefecti care predau in universitatile romanesti, avem foarte multi salariati de la Curtea de Conturi care predau in universitatile romanesti”.

Totodata, Presedintele a atentionat ca, pentru a face fata cu succes competitiei din Uniunea Europeana, trebuie sa crestem calitatea invatamantului astfel incat absolventii romani sa fie bine pregatiti si capabili sa se integreze pe piata muncii europene. „Invatamantul preuniversitar trebuie sa fie consolidat din punct de vedere al calitatii pentru a furniza invatamantului universitar oameni capabili sa aduca performata”, a mai spus presedintele tarii.

Seful statului a atras atentia ca nu exista nici o universitate romaneasca in primele 500 ale lumii sau in vecinatatea celor mai bune universitati din lume. In opinia Presedintelui, aceasta situatie se datoreaza si faptului ca profesorii romani nu au reusit sa patrunda cu inovatii, descoperiri, articole si studii in marile publicatii de specialitate ale lumii, preferand sa publice in spatiul intern.

Presedintele a arata ca, odata cu reformarea invatamantului si trecerea la sistemul de invatamant de la Bolognia, fapt ce in Romania s-a petrecut cu o intarziere de 4-5 ani fata de Germania si Elevetia, studentii se confrunta cu comasarea materiei de studiu din 4 ani in doar 3 ani. In acest context, trebuie sa se aiba in vedere interesul studentilor si calitatea actului de educatie, nu mentinerea numarului de ore si de cadre didactice: „Avem obligatia sa punem studentul in centrul sistemului de invatamant universitar, iar profesorul cu decenta, eleganta si nobletea specifica cadrelor didactice, sa inteleaga ca este acea parte aflata in slujba studentului”.

In ceea ce priveste sistemul de sanatate, presedintele tarii a aratat ca acesta a inceput sa aiba o evolutie pozitiva. Totusi, seful statului a estimat ca vor trebui cativa ani pentru a se recupera ramanerile in urma, intrucat atat sistemul de educatie romanesc, cat si cel de sanatate, au trecut prin ani multi de subfinantare si de neglijenta, in care nu au fost prioritati nationale. „Iata ca dupa anul 2006, in care s-a facut o consistenta crestere a bugetului pentru educatie, acum se dezbate in Parlament bugetul pentru 2007 si ambele, educatia si sanatatea, beneficiaza, din nou, de cresteri substantiale ale alocatiilor bugetare comparativ cu anul acesta”, a declarat presedintele Romaniei. In context, presedintele Basescu a apreciat ca acesta este semnalul ca, din punctul de vedere al guvernului, educatia si sanatatea au devenit in mod real prioritati care reprezinta de fapt cheia succesului Romaniei in Uniunea Europeana. In opinia presedintelui, Romania nu va putea fi competitiva in interiorul UE, daca nu va avea un sistem de educatie competitiv si daca sanatatea populatiei nu va fi asigurata.

Totodata, presedintele Basescu a dat asigurari ca anul 2007 va insemna o crestere a resurselor destinate Educatiei si Sanatatii, intrucat este mult de recuperat in ambele domenii: „Cu certitudine vom garanta resursa financiara necesara efortului de crestere a calitatii educatiei si a calitatii sistemului de sanatate. Problema care ramane de rezolvat este daca banii vor fi eficient utilizati inclusiv in 2007, sau vom continua sa ramanem intr-o zona a mediocritatii, care sa nu garanteze competitivitatea Romaniei in interiorul UE”.

Presedintele Basescu a afirmat, in acest sens, ca Romania poate fi performanta in UE sau, chiar daca este a saptea tara a Uniunii, poate fi o tara neperformanta. „Cheia performantei Romaniei este in sistemul de educatie. Daca vom avea un sistem de educatie performant, vom avea o Romanie, in ansamblul ei, performanta pentru ca absolventii sistemului de educatie din Romania vor fi performanti”, a aratat presedintele tarii. In acest sens, presedintele Basescu a facut un apel catre cei care decid soarta calitatii sistemului de educatie din Romania prin influenta si pozitiile pe care le au in centrele universitare din care fac parte. Presedintele si-a exprimat convingerea ca universitatile romanesti realizeaza importanta misiunii pe care o au in a pregati un medic capabil sa fie in competitie cu omologii sai din Germania, Franta sau Olanda, „la fel cum cei de la Politehnica trebuie sa inteleaga ca si ei trebuie sa pregateasca inginerul capabil sa stea in competitie, care sa ne prefigureze pana la urma viitorul alaturi de economist, de medic, de profesor”.

In incheiere, seful statului a multumit gazdelor conferintei pentru invitatie, dand asigurari profesorilor si medicilor ca sanatatea si educatia vor ramane marile prioritati ale mandatului sau de presedinte al Romaniei.

Departamentul de Comunicare Publica
23 Noiembrie 2006
http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=8189&_PRID=