Inscriere cercetatori

De ce frigul doare: un studiu publicat în Nature, cu un autor din Bucureşti

O echipa de cercetatori a aflat de ce ne dor miinile atunci cind tinem o bucata de gheata. La studiul publicat la sfirsitul saptaminii trecute in prestigioasa revista de stiinta „Nature” a participat si un roman.

Cercetatorul Alexandru Babes (36 de ani), de la Facultatea de Biologie a Universitatii Bucuresti, a vrut sa afle, impreuna cu colegii lui de la Universitatea din Erlangen, de la University College of London si de la Universitatea Kyushu, din Japonia, de ce, la frig, pina si o calduroasa stringere de mina te poate face sa dansezi pe pereti de durere. Echipa de minti luminate si-a pus problema cum de e posibil sa simti durerea cu o asemenea intensitate, din moment ce la temperaturi scazute toate celelalte functii senzitive si motorii sint mult diminuate si abia de poti sa-ti dezlegi sireturile de la bocanci cu degetele inghetate. Cercetatorii au reusit sa demonstreze ca terminatiile nervoase implicate in transmiterea senzatiilor dureroase au un declansator de impulsuri nervoase care se activeaza la temperaturi scazute.

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=11755&art=30991&cHash=4e1ba63935

Articolul original:
Sensory neuron sodium channel Nav1.8 is essential for pain at low temperatures
Katharina Zimmermann, Andreas Leffler, Alexandru Babes, Cruz Miguel Cendan, Richard W. Carr, Jin-ichi Kobayashi, Carla Nau, John N. Wood, Peter W. Reeh
Nature 447, 856 – 859 (14 Jun 2007)
http://www.nature.com/nature/journal/v447/n7146/full/nature05880.html