Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Sistemul universitar românesc – opiniile cadrelor didactice şi ale studenţilor

(10 Iulie 2007) 70% din profesori consideră că învăţământul superior românesc este la fel de bun ca cel din Vestul Europei, în timp ce doar 59% din studenţi sunt de acord cu această evaluare. Aceasta este una dintre concluziile studiului „Sistemul universitar românesc – Opiniile cadrelor didactice şi ale studenţilor”, lansat marţi, 10 iulie 2007, de Fundaţia Soros România. Studiul reprezintă o analiză a percepţiilor privind mediul universitar românesc, prin prisma răspunsurilor date de peste 1.000 de cadre didactice şi peste 1.100 de studenţi la întrebări legate atât de propria persoană, cât şi de organizarea şi funcţionarea sistemului universitar, autonomia universitară, corupţia academică şi procesul educaţional.

Aproximativ 40% din profesori consideră că universităţile nu se bucură de o autonomie universitară reală şi că Ministerul Educaţiei deţine încă un control prea mare asupra universităţilor.

Sondajul relevă faptul că patru din zece cadre didactice mai au cel puţin încă un loc de muncă în afara activităţii din universitatea unde sunt încadraţi. Aproape jumătate dintre ei lucrează în cercetare sau predau şi la alte universităţi. O treime activează pe piaţă, fie ca salariaţi, fie ca patroni.

În ceea ce-i priveşte pe studenţi, aproape un sfert au un loc de muncă, iar aproape jumătate (43%) ar vrea să se stabilească în altă ţară. De asemenea, marea majoritate a studenţilor provin din mediul urban, doar 11% fiind născuţi în mediul rural.

Profilul studentului care are mai multă încredere decât ceilalţi în şansele pe care i le dă educaţia este unul destul de puternic conturat: el vine din familii mai bine educate, mai avute, dispune de mai mulţi bani de buzunar, studiază într-o universitate mai veche, având peste 10.000 de studenţi şi este într-un an de studiu mai mare.

În acelaşi timp, 81% dintre cadrele didactice intervievate consideră că studenţii vin la facultate slab pregătiţi din liceu, iar jumătate dintre profesori consideră că studenţii lor sunt în mică sau în foarte mică măsură interesaţi să înveţe.

Doar 48% dintre studenţi şi doar 28% dintre cadrele didactice consideră că învăţământul privat este cel puţin la fel de bun ca învăţământul de stat.

22% dintre studenţii din România declară că cineva de la facultate le-a cerut, cel puţin într-o situaţie, cadouri, bani sau servicii. 13% dintre studenţi declară că au dat curs acestor cereri cel puţin o dată.

Aproximativ aceeaşi pondere a cadrelor didactice (23%) declară că li s-au oferit bani/cadouri/servicii de către studenţi. 7% dintre cadrele didactice care declară că le-a fost oferită mită recunosc şi faptul că au acceptat-o (aproximativ 2% din totalul cadrelor didactice).

Cercetarea cantitativă a avut loc în cursul lunii mai 2007 şi a constat în două sondaje de opinie reprezentative pentru cadrele didactice, respectiv pentru studenţii din învăţământul superior, public şi privat. Marja de eroare este de ± 3,1% în ceea ce priveşte eşantionul de cadre didactice, respectiv de ± 2,8% în ceea ce priveşte eşantionul de studenţi.

Culegerea şi introducerea datelor au fost asigurate de The Gallup Organization România. Proiectarea instrumentelor metodologice (chestionarele şi eşantioanele), precum şi analiza rezultatelor, au fost realizate de echipa de proiect, alcătuită din Mircea Comşa (chestionar, analize) Claudiu D. Tufiş (chestionar, analize), Bogdan Voicu (chestionar, eşantionare, analize) şi Ovidiu Voicu (manager de proiect).

Puteti descarca gratuit studiul integral:
http://www.soros.ro/ro/documente.php?id_document=455
Începând cu luna ianuarie 2008 vor fi disponibile gratuit şi bazele de date.

Pentru mai multe informaţii, vă invităm să luaţi legătura cu Mirela Rus, manager de comunicare al Fundaţiei Soros România, tel. 0723.532.030, mrus@soros.ro.