Inscriere cercetatori

Guvernul vrea sa construiasca un oras universitar langa Bucuresti

http://www.guv.ro/presa/afis-doc.php?idpresa=60924&idrubricapresa=&idrubricaprimm=&idtema=1&tip=2&pag=1&dr=
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-4037617-guvernul-vrea-construiasca-oras-universitar-langa-bucuresti.htm
http://www.guv.ro/presa/afis-doc.php?idpresa=60919&idrubricapresa=1&idrubricaprimm=&idtema=&tip=&pag=&dr=

Guvernul doreşte să demareze un proiect de amploare în învăţământul universitar care constă în construirea în următorii 6-10 ani, a unor campusuri universitare noi, în afara Bucureştiului şi a altor oraşe – centre universitare. Proiecte similare există de mulţi ani în Europa şi în Statele Unite. După aceste modele, aceste campusuri sunt gândite ca nişte oraşe, cu centre medicale, culturale, sportive proprii şi alte servicii necesare unei comunităţi. Astăzi, Guvernul a decis constituirea unei comisii interministeriale care să analizeze posibilitatea începerii acestui proiect, mai exact să identifice un teren în apropierea Capitalei pentru demararea acestui proiect. Comisia interministerială va analiza, de asemenea, posibilitatea construirii unor facilităţi universitare noi, după principiul oraşelor universitare.
Pentru Bucureşti, există deja o schiţă de proiect al unui oraş universitar, realizată de Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, la solicitarea Ministerului Educaţiei. Potrivit acestei schiţe de proiect, ar urma să fie construit un campus universitar pe o suprafaţă de 600 hectare şi o capacitate de găzduire a 100.000 de studenţi, care ar putea fi amplasat la 10-15 km de Bucureşti şi ar urma să reunească mai multe universităţi bucureştene.
Este un proiect amplu, de durată, care se impune în condiţiile în care în ultimii 20 de ani numărul de studenţi a crescut de aproximativ 4 ori, iar facilităţile – campusuri, amfiteatre, laboratoare – cu doar 15%. Acest proiect, Universitatea Viitorului, ar putea fi finalizat în 6-10 ani, iar costurile se ridică la aproximativ 2 miliarde de euro.