Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Drept la replică – despre „clasamentul Ad Astra” în Ziarul de Iaşi

Ziarul de Iaşi a publicat recent un articol în care menţionează un „clasament Ad Astra” al cercetătorilor şi locuri pe care diverşi cercetători ieşeni se află în acest „clasament”:
http://www.ziaruldeiasi.ro/invatamant/cercetatori-invizibili-finantati-cu-sute-de-mii-de-euro~ni59k9

Listele cu nume de cercetători români pe care le-am publicat pe acest site nu reprezintă un clasament, deoarece poziţia individuală a unui nume nu este relevantă decât la un nivel foarte grosier. Motivele sunt: diferenţele dintre domenii ştiinţifice; imposibilitatea de a discerne între persoane diferite cu acelaşi nume de familie şi iniţială a prenumelui; faptul că o persoană poate apare cu forme diferite ale numelui în liste; faptul că se iau în considerare doar publicaţiile realizate în România.

Listele pot fi baza de pornire a unor clasamente ale cercetătorilor din România, pe domenii, dar pentru asta este necesară o prelucrare şi verificare suplimentară a informaţiilor.

Scopul realizării acestor liste este de a furniza informaţii despre identitatea cercetătorilor importanţi din România (adică o persoană care nu cunoaşte care sunt aceşti cercetători poate obţine o listă cu numele lor). Odată ce sunt cunoscute numele principalelor cercetători români se pot face căutări manuale adiţionale pe baza cărora se pot elimina problemele generate de căutările automate şi se pot realiza eventuale clasamente ale cercetătorilor români, pe domenii. Realizarea unui astfel de clasament NU este însă scopul prezentei liste. De asemenea, prezenta listă nu se substituie informaţiilor care pot fi obţinute despre o anumită persoană direct de pe site-ul ISI şi care pot fi mult mai precise decât cele din această listă deoarece site-ul oferă posibilitatea ca utilizatorul să introducă criterii de căutare mai complexe decât simpla indicare a unui nume şi a ţării şi să filtreze interactiv rezultatele unei căutări.

Listele nu reprezintă o opinie a asociaţiei Ad Astra.

Am spus explicit şi repetat ziariştilor care s-au interesat de aceste liste că ele nu reprezintă un clasament, totuşi ei au ales deliberat să le prezinte astfel.

Vedeţi şi https://www.ad-astra.ro/posts/view_post.php?post_id=1047&lang=ro

Răzvan Florian