Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Propunere legislativă pentru finanţarea în avans a proiectelor de cercetare

Senatorul Mihail Hărdău, fost ministru al educaţiei şi cercetării, a înregistrat la Senat o propunere legislativă care vizează creşterea la 90%, de la 30% cât este în prezent, a avansului acordat pentru derularea proiectelor de cercetare finanţate din fonduri publice.

Forma iniţiatorului:
http://webapp.senat.ro/pdf/09b116FG.pdf
Expunerea de motive la proiectul de lege:
http://webapp.senat.ro/pdf/09b116EM.pdf
Adresa de înaintare a proiectului de lege pentru dezbatere:
http://webapp.senat.ro/pdf/09b116AD.pdf
Urmărirea procesului legislativ:
http://80.97.216.132/senat.proiect.asp?cod=14038&pos=0 (căutaţi L216/2009).

Vedeţi şi http://www.cotidianul.ro/descoperirile_finantate_din_start_cu_90-77235.html

Această iniţiativă legislativă este o consecinţă directă a lobby-ului asociaţiei Ad Astra, susţinut de cele peste 3.800 de semnături ale petiţiei lansată de asociaţie pentru rezolvarea celor mai importante probleme ale cercetării din România, petiţie care solicită şi transformarea sistemului de decontare a activităţii de cercetare într-un sistem modern de finanţare, adecvat cerinţelor Ariei Europene a Cercetării: https://www.ad-astra.ro/phare/petitie/ . Mulţumim tuturor celor care au susţinut, prin semnătura lor, petiţia noastră!

Este necesară, de asemenea, continuarea lobby-ului pentru adoptarea acestei propuneri legislative şi rezolvarea celorlaltor probleme ale cercetării din România. Rezolvarea problemei avansului este doar una din propunerile de reglementări şi schimbări legislative susţinute de asociaţia Ad Astra: https://www.ad-astra.ro/docs/2008_modificari_legislative_cercetare.pdf