Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Moţiunea simplă de cenzură pe tema cercetării

Comunicat de presă

Partidul Naţional Liberal va depune luni, 15 iunie, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă pe cercetare.

„Credem că cercetarea este un subiect extrem de important. România nu va ieşi din criză dacă nu va investi resurse financiare importante în acest domeniu. Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care îşi reduce bugetul cercetării cu 70%, în condiţiile în care toate celelalte ţări din Uniunea Europenă îşi cresc acest procent pe cercetare în perioadă de criză”, a afirmat Alina Gorghiu.

Deputatul liberal a subliniat faptul că Educaţia şi cercetarea reprezintă un subiect pe care Partidul Naţional Liberal a avut repetate intervenţii de-a lungul mandatului actualului ministru Ecaterina Andronescu şi de multe ori aceaste intervenţii s-au soldat cu reuşite. Alina Gorghiu a reamintit reintroducerea orelor de istorie în clasa a XII la liceele cu profil tehnologic şi dezbaterea publică privind orele de educaţie fizică şi sport scoase de minister din programa şcolară obligatorie.

9 iunie 2009 Biroul de presă PNL

—–

Textul preliminar al moţiunii:
http://www.alinagorghiu.ro/wp-content/uploads/2009/06/motiunea.doc

—–
PNL a depus, in plen, motiunea simpla vizand domeniul cercetarii

Luni, 15 Iunie 2009, ora 20:03

Deputatul PNL Alina Gorghiu a depus, luni, in plenul Camerei Deputatilor, motiunea simpla pe tema cercetarii intitulata „Noul FSN a trantit cercetarii romanesti usa in nas”, initiata de parlamentari ai PNL si UDMR.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat ca au fost indeplinite conditiile legale pentru depunerea motiunii simple, o data pentru dezbaterea si votarea acesteia urmand a fi stabilita de Biroul Permanent.

Alina Gorghiu a motivat depunerea motiunii simple prin faptul ca cercetarea este subfinantata in 2009. „Bugetul alocat cercetarii a scazut cu peste 70% fata de anul 2008. Este ingrijorator pentru cercetatori faptul ca toate proiectele pentru care au luptat in intervalul 2005-2008 nu vor avea continuitate si nu vor avea cum sa se sustina”, a precizat ea.

„In perioada 2005-2008, bugetul pe cercetare a crescut in fiecare an cu 50%. Fata de anul 2008, cand bugetul pe cercetare era 0,53%, acum, in 2009, Guvernul PSD-PD-L a redus bugetul pe cercetare la o cifra absolut ingrijoratoare care duce la desfiintarea cercetarii, un buget de 0,19%.
Acesta este motivul pentru care azi PNL si UDMR vor depune in sedinta de plen a Camerei motiunea sub titlul „Noul FSN a trantit usa in nas cercetarii romanesti”, a afirmat Gorghiu, mentionand ca udemeristii vor semna, la randul lor, textul.

Semnatarii motiunii simple solicita cresterea fondurilor alocate real cercetarii, dezvoltarii si inovarii cel putin la nivelul celor planificate pentru anul 2008 si planificarea unei cresteri graduale la nivelul a 1% din PIB fonduri publice pana in 2010. De asemenea, motiunea simpla cere planificarea multianuala a resurselor si garantarea acestora pe perioadele planificate.

Deputatul PNL Alina Gorghiu a mai initiat si textul unei motiuni simple pe educatie, care a fost respinsa de Camera Deputatilor.