Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru adoptarea pachetului de legi privind educaţia

Emil Boc:

„Punctul de vedere al Guvernului şi a primului-ministru, implicit, cu privire la cazul Universităţii „Spiru Haret” este următorul: în privinţa diplomelor care au fost emise până la momentul de faţă am solicitat ministrului Educaţiei să prezinte în faţa Guvernului un raport exact şi precis al situaţiei pe care a găsit-o şi o găseşte la Universitatea „Spiru Haret”, pe categorii de specialităţi şi diplome raportându-ne la cadrul legal existent şi bazându-se pe această investigaţie să propună Guvernului soluţiile legale.
Cu privire la viitor. Ce se întâmplă de astăzi înainte pentru toate acele situaţii care ar putea intra sub incidenţa exemplului Universităţii „Spiru Haret”. Soluţia Guvernului este adoptarea pachetului de legi pe Educaţie prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului.
Pentru aceasta am convenit ca, până în data de 14 august, pachetul de legi care a fost elaborat şi de Comisia Miclea, în coroborare cu ceea ce ministrul Educaţiei are în pregătire la minister, să pregătească toate actele legale care intră în acest pachet al Educaţiei pentru ca până în 14 august să fie finalizate.
În cadrul acestui demers, urmând exemplul de la Pactul Naţional pentru Educaţie, vom solicita tuturor partidelor politice care au semnat Pactul Naţional pentru Educaţie să îşi nominalizeze experţii din partea partidelor politice care să lucreze alături de ministrul Educaţiei, de cei care au elaborat raportul comisiei Miclea pentru a pune pe masa Guvernului şi apoi pe masa Parlamentului cel mai bun pachet legislativ pe Educaţie posibil care să prevină asemenea situaţii pentru viitor.
Vreau să menţionez faptul că aşa cum a fost prezentat încă din luna aprilie acest pachet legislativ el conţine soluţiile pentru asemenea situaţii precum cele ivite la Universitatea ” Spiru Haret „. Iar aceste soluţii sunt foarte clare şi simple.
1. Ierarhizarea universităţilor şi a programelor de studii astfel încât orice doritor, orice cetăţean al României care doreşte să se înscrie la o universitate să ştie din start dacă universitatea este acreditată, dacă diploma îi este recunoscută, dacă programul de studiu sau de masterat este recunoscut şi în consecinţă, dacă banii pe care îi investeşte merită sau, dacă este la facultate de stat, poate să beneficieze de avantajele învăţământului gratuit.
În al doilea rând, acest pachet de legi conţine sancţiuni exprese pentru depăşirea limitelor autonomiei universitare. Autonomia universitară este garantată de Constituţie, dar utilizarea abuzivă a autonomiei universitare trebuie să fie sancţionată. Pentru aceasta, pachetul de legi pe care îl avem şi care va fi dezbătut aşa cum am spus în continuare conţine sancţiuni foarte precise: desfiinţarea prin lege a acelei universităţi sau a acelui program care nu respectă condiţiile de acreditare şi nu prezintă opiniei publice prin instituţiile de acreditare recunoscute de lege datele necesare pentru a avea în faţă oameni informaţi care se înscriu în procesul educaţional.
Sunt şi sancţiuni de natură administrativă pe linia universităţilor care nu respectă aceste programe, astfel încât în România, după adoptarea acestui pachet de legi pe Educaţie, fiecare cetăţean care doreşte să urmeze o universitate să ştie că diploma pe care el o va primi nu va fi pusă niciodată sub semnul întrebării, nu va avea nici o problemă să o utilizeze în ţară sau în străinătate.
Credem că aceste măsuri trebuie luate ferm şi că, chiar dacă suntem într-o perioadă de criză, cu dificultăţi această criză nu trebuie să fie o scuză pentru a nu face reformele necesare societăţii româneşti. Iar printre aceste necesităţi se află şi reforma din domeniul educaţional.
Cazul ” Spiru Haret ” ne arată încă o dată că dacă nu luăm la timp aceste măsuri ele se pot multiplica cu consecinţe extrem de dăunătoare pentru cetăţenii României şi pentru încrederea în sistemul educaţional românesc.
Avem nevoie de performanţă. Pentru performanţă avem nevoie de reguli clare care trebuie să fie respectate de către toţi, indiferent despre cine este vorba şi indiferent de cine ar preda la o facultate sau alta.”

http://www.gov.ro/declaratii-de-presa-sustinute-de-primul-ministru-emil-boc-si-de-purtatorul-de-cuvant-al-guvernului-ioana-muntean-la-finalul-sedintei-de-guvern__l1a106088.html