Inscriere cercetatori

Premii Ad Astra

premii Ad Astra

Asociația Ad Astra a anunțat câștigătorii Premiilor Ad Astra 2022: http://premii.ad-astra.ro/. Proiectul și-a propus identificarea și popularizarea modelelor de succes, a rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani lanseaza BAZA DE DATE A CERCETATORILOR ROMANI DIN DIASPORA. Scopul acestei baze de date este aceea de a stimula colaborarea dintre cercetatorii romani de peste hotare dar si cu cercetatorii din Romania. Cercetatorii care doresc sa fie nominalizati in aceasta baza de date sunt rugati sa trimita un email la cristian.presura@gmail.com

Elevii-cercetatori se intorc invingatori de la NASA

Marea finală a concursului adresat elevilor de liceu „International Space Settlement Design Competition” s-a desfăşurat, anul acesta, între 31 iulie şi 3 august şi a reunit peste 1.000 de echipe din întreaga lume. Din rândul lor, doar 15 s-au calificat. Ei reprezintă ţări precum India, Pakistan, Australia, Uruguay, Regatul Unit al Marii Britanii, România şi SUA. Tema din acest an a competiţiei, organizate de NASA şi Compania Boeing din SUA, a constat în elaborarea unei aşezări umane în spaţiul extraterestru.

Echipa României, coordonată de profesorul Ion Băraru, a ajuns să ne reprezinte la Houston în urma semifinalei din Europa de Est.

Roman Mihai, Rareş Curatu, George Mandreşi, Dan Mocanu, Lavinia Brăilescu, Monica Păun, Alexandra Bogatu, Codruţa Barbu, Dana Pisică, Ozgür Osman, Adrian Velicu, Răzvan Marinescu, Vicenţu Ciorbaru, Ionuţ Mihalcea, sunt cei 14 elevi care au reprezentat, în acest an, ţara noastră.

În competiţie, tinerii au fost organizaţi în patru grupuri cu componenţă internaţională. Ei au primit ca sarcină să realizeze în trei zile designul unei staţii umane pe satelitul Terrei, Luna, pe baza unui set de cerinţe foarte stricte elaborat de NASA. Echipa din care au făcut parte reprezentanţii ţării noastre, a cucerit premiul pus în joc de organizatori, confirmând rezultatele excelente obţinute în ultimii 5 ani, în acest domeniu, de elevii – cercetători români.

În ultimii doi ani, Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a susţinut performanţele elevilor Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, care au reprezentat România la concursul organizat de NASA „International Space Settlement Design Competition”, unde au câştigat de două ori, consecutiv, premiul I.

În semn de recunoaştere pentru rezultatele deosebite obţinute, în iunie 2009, trei dintre aceşti elevi, împreună cu profesorul lor Ion Băraru, au primit premiul de excelenţă al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României – „Ambasador al excelenţei româneşti”, în valoare de 10.000 euro. Premiul le-a fost oferit pentru realizările lor, care au reuşit să pună România pe harta ştiinţifică a lumii, confirmând încă o dată potenţialul şi resursele tinerilor români.

Fundatia pentru Dezvoltarea Romaniei
Biroul de Presa si Relatii cu Publicul
Site: www.fudv.ro